«Επιμένετε να ανακαλύπτετε διαχωριστικές γραμμές εκεί που δεν υπάρχουν», τόνισε κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή, απευθυνόμενος στον Νίκο Ανδρουλάκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συζήτηση στην «Ώρα του Πρωθυπουργού» για τη στεγαστική κρίση.
Με αφορμή σχετική κριτική του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ότι η πολιτική της κυβέρνησης δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα στην ρίζα του και αυτό φαίνεται στο Ταμείο Ανάκαμψης όπου, όπως υποστήριξε, η κυβέρνηση έχει εντάξει λίγες κατοικίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Το Ταμείο Ανάκαμψης το διαπραγματεύτηκα εγώ προσωπικά. Φέραμε πίσω 36 δισ. ευρώ. Είναι επιτυχία για τη χώρα η οποία δεν ήταν καθόλου αυτονόητη. Είμαι υπερήφανος που η χώρα μας έχει ένα πολύ συγκροτημένο πρόγραμμα με κοινωνικό αποτύπωμα. Σας καλώ στα επόμενα εγκαίνια κέντρων υγείας χρηματοδοτούμενων από το Ταμείο Ανάκαμψης».
«Κύριε Ανδρουλάκη μπορούμε να συζητήσουμε πολύ για την αποτελεσματικότητα της πολιτικής μας στο ζήτημα της στέγης. Δεν περιμένατε από μία κεντροδεξία παράταξη να δρομολογήσει προγράμματα που ευνοούν τους ευάλωτους. Επιμένετε να ανακαλύπτετε διαχωριστικές γραμμές εκεί που δεν υπάρχουν. Ας μην ανακαλύπτουμε τεχνικές διαφορές. Σας είπα για την golden visa, πολύ σύντομα θα δείτε νέες παρεμβάσεις», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του στη Βουλή.
«Είπατε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης ήταν μια μεγάλη υπέρβαση και λέτε σωστά ότι πρέπει να αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά. Ο μόνος τρόπος για να κατοχυρώσουμε την πειστικότητα των επιχειρημάτων μας είναι να αποδείξουμε ότι τα χρήματα έπιασαν τόπο. Αυτό σημαίνει γρήγορη υλοποίηση των έργων και διαφάνεια. Θέλουμε η χώρα μας να είναι πρωταγωνίστρια και μετά να διεκδικήσουμε ένα νέο Ταμείο Ανάκαμψης. Μακάρι να μπορέσουμε να συμπέσουμε σε αυτό οι μεγάλες οικογένειες της Ευρώπης», συνέχισε.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι η κυβέρνηση επέλεξε να κατευθύνει πόρους υφιστάμενους μέσα από το πρόγραμμα «Σπίτι μου» για τους πιο ευάλωτους.
Αναλυτικά η δευτερολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή:
Κύριε Ανδρουλάκη, μπορούμε να συζητήσουμε πολύ για την αποτελεσματικότητα της πολιτικής μας στο ζήτημα της στέγης. Όπως σας είπα, είναι μια πολιτική η οποία δεν μπορεί να δείξει αποτελέσματα από τη μία στιγμή στην άλλη.
Αισθάνομαι, όμως, ότι σε ένα βαθμό το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία έχει ασχοληθεί συστηματικά με το ζήτημα αυτό, το οποίο αφορά τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας, σας έχει λίγο βραχυκυκλώσει πολιτικά. Διότι δεν περιμένετε από μία κεντροδεξιά φιλελεύθερη παράταξη πράγματι να δρομολογήσει προγράμματα τα οποία αφορούν σήμερα τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας. Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Ότι ενώ επί της ουσίας συμφωνούμε σε πάρα πολλά από αυτά τα οποία λέμε, εσείς να επιμένετε να ανακαλύπτετε διαχωριστικές γραμμές εκεί που απλά δεν υπάρχουν.
Αναφερθήκατε σε αυτά τα οποία νομοθέτησε η κυβέρνηση και σε αυτά τα οποία είχε παρουσιάσει ο κ. Σκέρτσος. Ό,τι παρουσιάσαμε το νομοθετήσαμε και η βασική μας πολιτική επιλογή παραμένει η ίδια: πώς θα μπορέσουμε από τη μία να στηρίξουμε έναν σημαντικό αριθμό νέων συμπολιτών μας. Διότι ο αριθμός μπορεί να είναι 9.000 νοικοκυριά, αλλά μιλάμε για ζευγάρια, μιλάμε για ζευγάρια με παιδιά, άρα οι πραγματικοί ωφελούμενοι είναι πολλοί, οι περισσότεροι μέσα από προγράμματα, όπως το «Σπίτι μου», το οποίο θα στοιχίσει κοντά στο 1 δισεκατομμύριο, με ισοδύναμο αποτέλεσμα ουσιαστικά με αυτό το οποίο εισηγείστε εσείς.
Και, βέβαια, πώς θα μπορέσουμε να δώσουμε κίνητρα για να μπορέσουμε να φέρουμε στην αγορά ακινήτων περισσότερα κλειστά διαμερίσματα, μέσα από μια σειρά από προγράμματα, για τα οποία σας έχω μιλήσει και με τα οποία δεν διαφωνείτε, στα πλαίσια των δημοσιονομικών δυνατοτήτων μας και αξιοποιώντας ευρωπαϊκούς πόρους για το πώς μπορούμε να ανακατασκευάσουμε κλειστά διαμερίσματα.
Και τέλος, πώς θα περιορίσουμε ενδεχομένως μία ζήτηση προς υπηρεσίες βραχυχρόνιας μίσθωσης, έτσι ώστε να στρέψουμε περισσότερα ακίνητα στη μακροχρόνια μίσθωση. Αυτά λέμε σε μεγάλο βαθμό, αυτά λέτε. 'Αρα, ας μην ανακαλύπτουμε τεχνικές διαφορές, ούτε να επικαλούμαστε ποιος έχει τα πρωτεία σε αυτή την πολιτική. Η κυβέρνηση νομοθετεί και όπου υπάρχουν προτάσεις από την αντιπολίτευση οι οποίες να βελτιώνουν κυβερνητικές πολιτικές, εδώ είμαστε να τις ακούσουμε.
Σας είπα ξεκάθαρα για το ζήτημα της Golden Visa, πολύ σύντομα θα δείτε νέες παρεμβάσεις, οι οποίες θα απαντήσουν στο πρόβλημα της διαφοροποίησης του ύψους της Golden Visa ειδικά για τις περιοχές εκείνες που υπάρχει μεγάλη οικιστική ζήτηση.
Είμαι διατεθειμένος να συζητήσω με τον Υπουργό -δεν μπορώ να σας απαντήσω τώρα, μου φαίνεται λογική η πρότασή σας-, άμεσα, αυτό μπορεί να γίνει πολύ σύντομα, να νομοθετήσουμε έτσι ώστε τα ακίνητα που αποκτώνται με Golden Visa να κατευθύνονται προς μακροχρόνια μίσθωση. 'Αρα, στο ζήτημα αυτό δεν βλέπω να υπάρχει καμία ουσιαστική διαφορά.
Τώρα, από εκεί και πέρα, μπλέχτηκα λίγο με τα νούμερα που είπατε για το Ταμείο Ανάκαμψης. Είπατε να κατασκευάσουμε 10.000 σπίτια με κόστος, πόσο; 100.000 ευρώ το σπίτι; 150.000; Θα είναι 1,5 δισ., αυτό είναι 10.000 σπίτια. 10.000 σπίτια είναι τα σπίτια τα οποία τελικά διαθέτουμε μέσα από το πρόγραμμα «Σπίτι μου», ισοδύναμο αποτέλεσμα έχουμε. Αλλά 10.000 σπίτια σας διαβεβαιώνω ότι δεν θα λύσουν σήμερα το πρόβλημα της στέγασης στη χώρα μας.
Εμείς επιλέξαμε να κάνουμε μια διαφορετική πολιτική και να κατευθύνουμε πόρους υφιστάμενους μέσα από ένα μέτρο το οποίο κινητοποίησε και την αγορά και κυρίως, κ. Ανδρουλάκη, έδωσε τη δυνατότητα σε ανθρώπους με χαμηλά εισοδήματα να μπορέσουν να πάρουν στεγαστικό δάνειο. Με 17.000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα δεν θα περνούσε καν την πόρτα της τράπεζας αυτός ο συμπολίτης μας αν ήθελε να διεκδικήσει ένα στεγαστικό δάνειο. Τώρα ήρθε και το πήρε. Είναι στοχευμένα προγράμματα τα οποία στρέφονται στους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας.
Τέλος, για να πω και κάτι το οποίο αφορά συνολικά το Ταμείο Ανάκαμψης. Το Ταμείο Ανάκαμψης το διαπραγματεύτηκε αυτή η κυβέρνηση και το διαπραγματεύτηκα εγώ προσωπικά. Και έφερα στη χώρα, ξεκινήσαμε με 31 δισεκατομμύρια, τώρα είμαστε στα 36 δισεκατομμύρια ευρώ.
Είναι μια επιτυχία για τη χώρα. Είναι μια επιτυχία που θέλω να σας θυμίσω -θα παρευρεθώ και μετά σε μια εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος- ότι δεν ήταν καθόλου αυτονόητη. Και κάποιοι από εμάς βγήκαμε μπροστά μήνες πριν, τον Ιούλιο του 2020, όταν συμφωνήθηκε, ζητώντας ένα νέο τρόπο, μια νέα μεγάλη υπέρβαση για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε αξιοποιώντας πόρους σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να μπορέσουμε να στηρίξουμε αναπτυξιακές πρωτοβουλίες μετά την πανδημία που θα τονώσουν συνολικά τις μεγάλες ευρωπαϊκές προτεραιότητες: την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση, την κοινωνική συνοχή, τις δεξιότητες στην αγορά εργασίας, την ανταγωνιστικότητα.
Αυτό συμφωνήθηκε και κατοχυρώθηκε και, ναι, είμαι υπερήφανος που η χώρα μας έχει ένα πολύ συγκροτημένο πρόγραμμα με πολλαπλό αποτύπωμα σε πολλούς διαφορετικούς τομείς, προφανώς και με έντονο κοινωνικό αποτύπωμα.
Αναφερθήκατε στην υγεία. Σας προσκαλώ, λοιπόν, θα σας καλέσω να πάμε μαζί στα επόμενα εγκαίνια κέντρων υγείας και νοσοκομείων τα οποία θα κάνουμε, χρηματοδοτούμενων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ήμασταν με τον κ. συνάδελφο από τον Πειραιά μαζί στο Τζάνειο. Πήγαμε στο Τζάνειο να δούμε τους νέους ορόφους οι οποίοι ανακατασκευάζονται με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.
Η εικόνα είναι συγκλονιστική. Το πριν δεν ταιριάζει σε μία ευρωπαϊκή χώρα. Αυτό το οποίο είδα είναι θλιβερή εικόνα. Το μετά είναι η εικόνα ενός σύγχρονου νοσοκομείου. Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, κέντρα υγείας ανακατασκευάζονται πλήρως με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.
Ας σταματήσει και αυτός ο μύθος ότι δεν έχουμε κατευθύνει πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης προς υποδομές με κοινωνικό χαρακτήρα, διότι πολύ απλά δεν είναι αλήθεια.
Από εκεί και πέρα, όμως, εγώ θα συγκρατήσω κάτι το οποίο είπατε και το οποίο νομίζω ότι έχει μια αξία να το επισημάνουμε, διότι επί της αρχής συμφωνώ σε αυτή την προσέγγιση. Τι είπατε; Το Ταμείο Ανάκαμψης ήταν μία, θα έλεγα, μεγάλη υπέρβαση την οποία έκαναν οι «φειδωλοί» της Ευρώπης, υπό την πίεση και της πανδημίας. Και λέτε, και σωστά κατά την άποψή μου, ότι πρέπει να αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά.
Τι σημαίνει αυτό; Ότι όταν τελειώσει το Ταμείο Ανάκαμψης το 2025, 2026 -δεν ξέρουμε αν θα πάρει παράταση, εμείς προγραμματίζουμε πάντως την υλοποίηση των δικών μας έργων και υπό την εποπτεία του κ. Παπαθανάση ωσάν να μην δοθεί παράταση στην υλοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης-, θα μπορέσουμε να έχουμε ένα επόμενο Ταμείο Ανάκαμψης;
Πρέπει να σας πω ότι ο μόνος τρόπος για να μπορέσουμε να κατοχυρώσουμε την πειστικότητα των επιχειρημάτων μας είναι αν αποδείξουμε ότι τα χρήματα τα οποία διαθέσαμε και δανείστηκε η Ευρώπη σε ευρωπαϊκό επίπεδο έπιασαν τόπο.
Αυτό σημαίνει γρήγορη υλοποίηση των έργων, απόλυτη διαφάνεια, η οποία εξασφαλίζεται μέσα από ένα πολύ αυστηρό πλαίσιο αιρεσιμοτήτων και τελικά απόδειξη ότι το Ταμείο Ανάκαμψης είχε μία σημαντική συνδρομή ως προς τους κεντρικούς στόχους τους οποίους θέτει η Ευρώπη.
Υπό αυτές τις προϋποθέσεις θέλουμε η χώρα μας να είναι πρωταγωνίστρια και, ναι, να μπορέσουμε να πάμε μετά -και δεν είναι διαφορετική η άποψη, αν θέλετε, και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος- και να διεκδικήσουμε ένα νέο Ταμείο Ανάκαμψης, όταν με το καλό αυτό θα έρθει στη λήξη του.
Δεν θα είναι εύκολη αυτή η διαπραγμάτευση και μακάρι να μπορέσουμε σε αυτό να συμπέσουμε, οι μεγάλες πολιτικές οικογένειες της Ευρώπης, και να αφήσουμε στην άκρη τις όποιες αντιπαραθέσεις στο Ευρωκοινοβούλιο που συχνά έχουν και ένα προεκλογικό χαρακτήρα, για να μπορέσουμε να συμφωνήσουμε στα μεγάλα τα οποία τελικά τόσο αφορούν τις ζωές των Ευρωπαίων πολιτών και φυσικά και των συμπολιτών μας στην Ελλάδα.
Σας ευχαριστώ πολύ.