Απεβίωσε, σε ηλικία 81 ετών, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Στη Γερμανία πρόσφερε πάρα πολλά. Στην Ελλάδα, όμως, έδωσε πίκρες. Στην παράδοσή μας, ο νεκρός δεδικαίωται. Ομως, αυτό δεν διαγράφει την ιστορία, ούτε φυσικά τις άσχημες θύμησες. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μας πίεσε αφόρητα και μας φέρθηκε απαξιωτικά, με κάποιες τοποθετήσεις του να παραμένουν ανεξίτηλα χαραγμένες στη μνήμη μας. Είναι γενικότερα συνδεδεμένος και δη άρρηκτα με μια «μαύρη» περίοδο της ιστορίας μας. Ολα αυτά βέβαια όσο περνάει ο καιρός μένουν πίσω. Η χώρα μας βγήκε οριστικά πλέον από μια περιπέτεια στην οποία την έβαλαν όλοι όσοι επί μακρόν αντιδρούσαν στις απαραίτητες για την εξυγίανση μεταρρυθμίσεις, ζητώντας μας μάλιστα μετά και τα ρέστα.

Μαχητής στα δύσκολα

Ο βετεράνος πολιτικός λοιπόν του CDU, δικηγόρος, διδάκτωρ Νομικής και εφοριακός, βουλευτής επί 51 χρόνια (εκλέχθηκε για πρώτη φορά το 1972), ήταν πρωταγωνιστής και δη επί μακρόν στη χώρα του. Επασχε από καρκίνο εδώ και πολλά χρόνια και αυτό ήταν κάτι που λίγοι γνώριζαν. Τον φρόντιζε με προσήλωση η σύζυγός του Ινγκεμποργκ (απέκτησαν μαζί τέσσερα παιδιά), η οποία παραλίγο να χάσει τη ζωή της στις 9 Ιουλίου, καθώς τραυματίστηκε σοβαρά όταν την παρέσυρε αυτοκίνητο ενώ έκανε ποδήλατο. Το γεγονός αυτό τον κατέβαλε πολύ. Ο ίδιος ο Σόιμπλε χρησιμοποιούσε καροτσάκι, λόγω της αναπηρίας που του άφησε μια δολοφονική επίθεση εναντίον του στη Βάδη-Βυρτεμβέργη τον Οκτώβριο του 1990, από ψυχικά διαταραγμένο άτομο, στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας εκείνης της χρονιάς. Ομως, δεν εγκατέλειψε τα κοινά. Παρέμεινε ένας εκ των ηγετών των Χριστιανοδημοκρατών και έφτασε να γίνει πρόεδρος της γερμανικής Βουλής (Bundestag) το 2017 (έως το 2021). Αναμφίβολα, υπηρέτησε πιστά και εργαζόμενος πολύ σκληρά τη χώρα του και δη με το παραπάνω. Δεν ήταν όμως δημοφιλής εκτός των ορίων του κόμματός του και ο ίδιος το γνώριζε, ήταν φανερό. Ευρωατλαντιστής και οπαδός της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, του νόμου και της τάξης αλλά και της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας (και για τη Γερμανία) ως υπουργός Οικονομικών (2009-2017) εξέπεμπε περισσή σκληρότητα και έναν –ακατανόητο στους εκτός Γερμανίας– πραγματισμό και, παρά την κριτική που δεχόταν συστηματικά, επέμενε στο ίδιο μοτίβο. Ηταν αναμφίβολα συνεπέστατος στα πιστεύω του και αμετακίνητος. Ισως η στήριξή του στον Φρίντριχ Μερτς, όταν αυτός διεκδίκησε την προεδρία του CDU, να ήταν καθοριστική ώστε ο προαναφερόμενος πολιτικός να χάσει τη μάχη. Οι δηλώσεις του Σόιμπλε, όπως αυτές αποτυπώθηκαν στην εφημερίδα «Bild», αναδεικνύουν τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόταν: «Λαμβάνετε περισσότερη έγκριση αν δεν μιλάτε σε ανθρώπους… Μόνο αν αντιφάσκεις με τους ανθρώπους θα σε πιστέψουν». Μιλώντας μάλιστα λίγες ημέρες πριν στην κυριακάτικη έκδοση της γερμανικής εφημερίδας, είπε πως «αν οι κρίσεις είναι ευκαιρίες, τότε έχουμε μεγάλες ευκαιρίες αυτήν τη στιγμή γιατί έχουμε μεγάλες κρίσεις».

Δάσκαλος και στοχαστής

Είπε επίσης κάτι, στην ίδια συνέντευξη, που τράβηξε την προσοχή: «Βρίσκω συναρπαστικό να παρατηρώ τον εαυτό μου». Η πολύκροτη καριέρα του ξεκίνησε το 1961 από τη νεολαία των Χριστιανοδημοκρατών (JU). Υπουργό τον έκανε για πρώτη φορά το 1984 ο καγκελάριος Χέλμουτ Κολ. Από τότε, η παρουσία του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήταν καταλυτική. Μάλιστα, ως υπουργός Εσωτερικών το 1989, είχε ρόλο-κλειδί στις διαπραγματεύσεις για τη γερμανική επανένωση. Διαδέχθηκε τον Χέλμουτ Κολ στην ηγεσία του CDU το 1998, αλλά η δημοσιοποίηση υπόθεσης παράνομων χορηγιών προς το κόμμα τον εξώθησε το 2000 σε παραίτηση. Και ήταν τότε που αναδείχθηκε στα πράγματα η «προτεζέ» του Κολ, Ανγκελα Μέρκελ. «Ως νεαρός υπουργός, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήταν ο πολιτικός μου δάσκαλος», είπε μόλις ενημερώθηκε για την εκδημία του Γερμανού πολιτικού η τέως καγκελάριος. Και πρόσθεσε μεταξύ άλλων πως «ως ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών και ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών ήταν ένας από τους αρχηγούς των τριών πρώτων μου υπουργικών συμβουλίων… Θαύμασα την πειθαρχία του, ακόμη και προς τον εαυτό του, την οποία έδειξε παρά την παραπληγία του μετά από μια απόπειρα δολοφονίας». Από την πλευρά του ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Ολαφ Σολτς δήλωσε μεταξύ άλλων: «Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διαμόρφωσε τη χώρα μας για περισσότερο από μισό αιώνα: ως βουλευτής, υπουργός και πρόεδρος της Bundestag. Μαζί του η Γερμανία χάνει έναν οξυδερκή στοχαστή, παθιασμένο πολιτικό και θαρραλέο δημοκράτη».