Πέθανε σε ηλικία 81 ετών ο πρώην υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Βόλφγκανκ Σόιμπλε. Σύμφωνα με ανακοίνωση της οικογένειας του, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πέθανε στο σπίτι του το βράδυ της Τρίτης. 

Ο Σόιμπλε υπηρέτησε ως μέλος του γερμανικού κοινοβουλίου για περισσότερο από μισό αιώνα και αφιέρωσε μεγάλο μέρος της πολιτικής σταδιοδρομίας του στην επανένωση της χώρας του. Ως υπουργός Οικονομικών της πρώην καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, ήταν αυτός που χειρίστηκε την κρίση χρέους της ευρωζώνης. Για ό,τι αφορά την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, ο Σόιμπλε ήταν αυτός που χαρακτηρίστηκε ως ο «σκληρός» και αυτός που το καλοκαίρι του 2015, και κατά τη διάρκεια των κακών χειρισμών από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, πρότεινε στη χώρα μας να βγει από την ευρωζώνη.

Γεννήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 1942 στο Φράιμπουργκ. Σπούδασε νομικά, αλλά σύντομα επέλεξε να ακολουθήσει τον δρόμο της πολιτικής και το 1965 εντάχθηκε στο CDU. To 1972 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής. Η πολιτική, άλλωστε, έπαιζε σημαντικό ρόλο στην οικογένεια Σόιμπλε. Ο πατέρας του, Καρλ Σόιμπλε, ήταν μέλος του κοινοβουλίου της πολιτείας Μπάντεν. Ο μικρότερος αδελφός του, Τόμας,διετέλεσε υφυπουργός στη Βάδη - Βυρτεμβέργη για 13 χρόνια.

Υπηρέτησε στις κυβερνήσεις του Χέλμουτ Κολ, αρχικά ως επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Καγκελαρίας και ομοσπονδιακός υπουργός Ειδικών Καθηκόντων και από το 1989 έως το 1991 ως ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών. Εκείνη την περίοδο βοήθησε στη διαπραγμάτευση για την ενοποίηση της Γερμανίας μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.

Από τον Οκτώβριο του 1990 ήταν καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι αναπηρική καρέκλα, μετά τους πυροβολισμούς που δέχτηκε από άτομο με ψυχική νόσο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του. 

Από το 1991 έως το 2000 ηγήθηκε της κοινοβουλευτικής ομάδας CDU/CSU. Αφότου ο συνασπισμός έχασε την εξουσία το 1998, ο Σόιμπλε έγινε ηγέτης του CDU στο πλαίσιο της αναδιάταξής του. Η Άνγκελ Μέρκελ έγινε γενική γραμματέας. 

Μετά το σκάνδαλο διαφθοράς που συγκλόνισε το CDU, και στο οποίο ενεπλάκη το όνομα του, ο Σόιμπλε παραιτήθηκε από την προεδρία. Τον διαδέχθηκε η Μέρκελ και το 2005, ως καγκελάριος, τον όρισε υπουργό Εσωτερικών. Τέσσερα χρόνια αργότερα ανέλαβε τη θέση του υπουργού Οικονομικών. Ο Σόιμπλε ήταν αυτός που εμπνεύστηκε το σχέδιο για έναν ομοσπονδιακό προϋπολογισμό χωρίς νέα χρέη.

Αυτή ήταν και η φιλοσοφία με την οποία πορεύθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης στην οποία, ο Σόιμπλε έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο. 

Μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές του 2017, εξελέγη πρόεδρος της Bundestag, ενώ αρνήθηκε το αξίωμα του ομοσπονδιακού προέδρου.

Μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές του 2021, τις οποίες έχασε το CDU/CSU, ο Σόιμπλε παρέμεινε στην πολιτική ως μέλος του κοινοβουλίου έως και τον θάνατό του.