Η μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης έχει έναν διττό στόχο: Τη θωράκιση του κράτους δικαίου και την επιτάχυνση της απονομής της, είτε αφορούν διαφορές μεταξύ πολιτών είτε μεταξύ επιχειρηματιών είτε θέματα που άπτονται επενδύσεων. Γι’ αυτό ο νέος δικαστικός χάρτης, οι αλλαγές που αφορούν το ΣτΕ και συνολικά η σύγκλιση με τον μέσο όρο εκδικάσεων υποθέσεων στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αποτελούν βασική προτεραιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Μιλώντας στην εκδήλωση του υπουργείου Δικαιοσύνης με θέμα «Ελληνική Δικαιοσύνη: οι μεγάλες αλλαγές», ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις 30 θεσμικές τομές που έχουν γίνει τα τελευταία πέντε χρόνια, με βασική τους εναλλακτικούς τρόπους επίλυσης διαφορών για να μειώνεται ο όγκος εργασίας.

Κυρίαρχη όμως είναι η παρέμβαση με τον νέο δικαστικό χάρτη, καθώς και οι αλλαγές στο ΣτΕ, με στόχο την αύξηση των ρυθμών και τον περιορισμών των αναβολών. Η βασική στόχευση είναι οι πολίτες να αισθάνονται προστατευμένοι ως προς τα δικαιώματά τους και η ανάκτηση της εμπιστοσύνης έναντι του θεσμού. Ο στόχος της ολοκλήρωσης μιας δικαστικής διένεξης εντός δύο ετών δείχνει και τις προθέσεις της κυβέρνησης.

Η απονομή Δικαιοσύνης εντός εύλογων χρονικών διαστημάτων αφορά και τις διαφορές μεταξύ επιχειρηματιών, που πολλές φορές μπλοκάρουν τη λειτουργία επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα ακόμα και αποχωρήσεις επενδυτών από τον ελλαδικό χώρο. Η καθυστέρηση αυτή λειτούργησε αποτρεπτικά για ξένους οίκους και funds που επιθυμούν να επενδύσουν στη χώρα. Και αυτό διότι είναι σύνηθες εμβληματικές επενδύσεις να καθυστερούν μέσα από μπαράζ προσφυγών, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να πρέπει να το προσμετρούν στο επιχειρηματικό ρίσκο. Χαρακτηριστικά παραδείγματα η περίπτωση του Ελληνικού και του αγώνα δρόμου που έγινε για να ξεμπλοκάρει το έργο και του Costa Navarino και τα πολλά έτη που απαιτήθηκαν για την ολοκλήρωση. Με απλά λόγια, η Δικαιοσύνη πέραν από πυλώνας της Δημοκρατίας, είναι και βασικός παράγοντας ανάπτυξης.