Παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις του Αμερικανού ειδικού απεσταλμένου, Κιθ Κέλογκ, ότι η Ουκρανία θα συμμετείχε στις ειρηνευτικές συνομιλίες, το Κίεβο δεν προσκλήθηκε στις διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, που πρόκειται να γίνουν στη Σαουδική Αραβία. Η απουσία αυτή προκαλεί ερωτήματα σχετικά με τον ρόλο της Ουκρανίας στις συζητήσεις που αφορούν την εδαφική της ακεραιότητα.
Οι αντιδράσεις του Κιέβου
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι,τόνισε ότι οποιαδήποτε συμφωνία χωρίς τη συμμετοχή της Ουκρανίας είναι απαράδεκτη. «Ως ανεξάρτητη χώρα, δεν μπορούμε να δεχτούμε καμία συμφωνία που μας αποκλείει», δήλωσε, σχολιάζοντας παράλληλα την πρόσφατη επικοινωνία του Ντόναλντ Τραμπ με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, η οποία, όπως ανέφερε, «δεν ήταν ευχάριστη».
Οι φόβοι του Κιέβου
Η Ουκρανία φοβάται πως η Ρωσία, ακόμα κι αν συμφωνήσει σε προσωρινή κατάπαυση του πυρός, θα συνεχίσει να επιδιώκει την πλήρη κατάκτηση των περιοχών Ντονέτσκ και Λουχάνσκ. Παράλληλα, η πιθανότητα ενός διακανονισμού που δεν θα επαναφέρει τα σύνορα της Ουκρανίας στην κατάσταση πριν από τον πόλεμο προκαλεί ανησυχία. «Οποιαδήποτε τέτοια συμφωνία θα αποτελούσε επικίνδυνο προηγούμενο, ενθαρρύνοντας τη Ρωσία να προχωρήσει σε περαιτέρω επιθέσεις», δήλωσε ο Volodymyr Sablyn, διοικητής τάγματος στις ανατολικές περιοχές.
Η εμπειρία της Κριμαίας
Η Ρωσία, από την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, έχει εφαρμόσει πολιτικές καταπίεσης και ρωσικοποίησης, σύμφωνα με τον δικηγόρο Maksym Vishchyk. Όπως επισημαίνει, οι ίδιες πρακτικές έχουν επαναληφθεί σε άλλα κατεχόμενα εδάφη, γεγονός που δημιουργεί έντονη ανησυχία για το μέλλον των περιοχών υπό ρωσικό έλεγχο.
Ο φόβος ενός «προηγούμενου» που θα νομιμοποιεί τη ρωσική επιθετικότητα απασχολεί επίσης τους συμμάχους της Ουκρανίας. Ο οικονομικός σύμβουλος Oleksandr Sokhatskyi προειδοποιεί ότι μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει την ευρύτερη περιοχή.