«Με τα ψηφιακά εργαλεία μπορούμε να ανιχνεύσουμε την εξάρτηση από το online gaming», τονίζει ο υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Δαρτζόπουλος στο πλαίσιο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Ειδικότερα το παράνομο gaming, οι τρόποι αντιμετώπισης του εθισμού από το διαδικτυακό παιχνίδι, αλλά και τα μέτρα από την πολιτεία και τους φορείς για τη ρύθμιση του κλάδου, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης που έλαβε χώρα στο πλαίσιο του 10oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται στους Δελφούς 9- 12 Απριλίου.

Λαμβάνοντας πρώτος τον λόγο, ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος, Υφυπουργός Υγείας ανέφερε ότι στην περίπτωση του online gaming βλάπτεται αυτός που δεν ακολουθεί κανόνες και επιδεικνύει μια εθιστική συμπεριφορά, η οποία μπορεί να εξελιχθεί σε πρόβλημα ψυχικής υγείας. Επιπρόσθετα, το γεγονός ότι μπορεί να παίξει κάποιος εύκολα από το κινητό του, αυτό καθυστερεί τη διάγνωση.

16 ψυχοδιαγνωστικά πολυδύναμα κέντρα σε όλη τη χώρα

Σύμφωνα με τον κ. Βαρτζόπουλο,υπάρχουν πλέον δυνατότητες με τα ψηφιακά εργαλεία να ανιχνεύεται εξάρτηση ή παραβατική συμπεριφορά από πλευράς παίκτη, ενώ έχει αναπτυχθεί και σχετική ψηφιακή πλατφόρμα, όπου μπορεί ο καθένας να απευθυνθεί.

Σε αυτό το πλαίσιο, επισήμανε ότι υπάρχουν 16 ψυχοδιαγνωστικά πολυδύναμα κέντρα σε όλη τη χώρα, τα οποία μπορούν να παρέχουν βοήθεια, ενώ η συνεργασία με τον επιχειρηματικό τομέα μπορεί να φέρει αποτελέσματα στην καταπολέμηση του εθισμού.

Για τον Ιωάννη Σπανουδάκη, Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου, Kaizen Digital Services, θα πρέπει να υπάρχουν συστήματα για έγκαιρη πρόγνωση των ανθρώπων που πιθανά θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα λόγω της μεγάλης έκθεσής τους στο παιχνίδι, με βάση πολιτικές που χρησιμοποιούνται παγκοσμίως και προσαρμόζονται ανάλογα με το κανονιστικό πλαίσιο των χωρών.

Το πρόβλημα του εθισμού δεν ξεπερνά το 1% των παικτών που ασχολούνται με το gaming

Όπως ανέφερε, το πρόβλημα του εθισμού δεν ξεπερνά το 1% των παικτών που ασχολούνται με το gaming, ωστόσο θα πρέπει να υπάρχει διαθέσιμη η παροχή βοήθειας. Σε ό,τι αφορά το online gaming, το γεγονός ότι ο παίκτης γράφεται, ταυτοποιείται με ταυτότητα και με τραπεζικό λογαριασμό είναι σημαντικό, καθώς υπάρχει διαφάνεια και δίδεται μεγαλύτερο περιθώριο παρέμβασης. Το παράνομο παιχνίδι, για τον ίδιο, είναι μια παράλληλη, αναπτυσσόμενη αγορά στην Ελλάδα, 50-50 με την νόμιμη και ως βασική αιτία για αυτό είναι και η φορολόγηση των παικτών.

Από την πλευρά του ο Οδυσσέας Χριστόφορου, Αναπληρωτής CEO, ΟΠΑΠ αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει λάβει η εταιρεία για το υπεύθυνο παιχνίδι, όπως το ό,τι σε τακτά διαστήματα υπάρχει ευρεία ενημέρωση για όλους τους εργαζόμενους, ενημέρωση από τα δελτία στα πρακτορεία, υλοποιούνται μεγάλες καμπάνιες ενημέρωσης του κοινού στα ΜΜΕ και τα καταστήματα, ενώ υπάρχει και αλγόριθμος που εντοπίζει προβληματική συμπεριφορά για άμεση παρέμβαση, τόσο στο online δίκτυο, όσο και στο επίγειο. Παράλληλα, υπάρχει επιτροπή συμμόρφωσης για συνεργάτες που αποκλίνουν από τις αρχές του υπεύθυνου παιχνιδιού και στήριξη από το 2011 της σχετικής Γραμμής Εθισμού του ΚΕΘΕΑ. Σε σχέση με τον παράνομο τζόγο, πρόσθεσε ότι επικεντρώνεται κυρίως σε δύο περιοχές: Τα επίγεια παράνομα ‘'φρουτάκια'' και στα παράνομα sites και εκεί χρειάζονται πρωτοβουλίες, καθώς υπάρχουν καταστήματα που λειτουργούν ως βιτρίνες, από τα οποία, κατά τον ίδιο, πρέπει να αφαιρείται η άδεια και να σφραγίζονται.