Στην τελική ευθεία για τις αυτοδιοικητικές εκλογές μπαίνει η χώρα, καθώς στις 31 Αυγούστου εκπνέει η διορία για την κατάθεση των συνδυασμών που θα συμμετάσχουν σε αυτές τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Και μπορεί η απλή αναλογική να έδινε… ελπίδες σε περισσότερους να εκλεγούν δημοτικοί ή περιφερειακοί σύμβουλοι, αλλά οι υποψηφιότητες παραμένουν και πάλι αρκετές! Υπολογίζεται, μάλιστα, ότι οι συνδυασμοί που θα κατέλθουν στη μάχη της 8ης Οκτωβρίου μπορεί να ξεπεράσουν τους 1.000, ενώ οι υποψήφιοι θα ξεπεράσουν τους 50.000 συνολικά! 

Την ίδια ώρα, για τα κόμματα οι περιφερειακές εκλογές αποτελούν μια ακόμα ευκαιρία για να μετρήσουν τις δυνάμεις τους. Η Νέα Δημοκρατία στις προηγούμενες εκλογές είχε επικρατήσει καθολικά, με το Μέγαρο Μαξίμου να επιθυμεί ο… χάρτης να παραμείνει μπλε! Στο ΠΑΣΟΚ επικράτεια συγκρατημένη αισιοδοξία, παρά το γεγονός ότι ορισμένα «πράσινα» στελέχη έχουν τάσεις… φυγής, ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ τα προβλήματα είναι κυριολεκτικά τεράστια. Η Κουμουνδούρου ακόμα δεν έχει ανακοινώσει τα χρίσματα σε όλες τις περιφέρειες, τη στιγμή που η ΝΔ το έχει πράξει εδώ και έναν μήνα και μάλιστα δεν είναι λίγοι εντός του ΣΥΡΙΖΑ που υποστηρίζουν ότι «ποντάρουμε σε κουτσά άλογα»! Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «σύρθηκε» πίσω από το ΠΑΣΟΚ, καθώς αναγκάστηκε να στηρίξει (ελέω απουσίας υποψηφίων) τη Γεωργία Ζεμπιλιάδου στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και τον Δημήτρη Κουρέτα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Παράλληλα, στην Κουμουνδούρου έδωσαν ως τελευταία επιλογή στήριξη για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στον Γιάννη Μυλόπουλο, γνωστό για το σκάνδαλο με τα πανάκριβα iPhone, αλλά και για τις χρυσές τουαλέτες των 30.000 ευρώ την περίοδο που ήταν πρύτανης του ΑΠΘ. 

Στον αντίποδα, η Νέα Δημοκρατία προχώρησε σε συγκεκριμένες διορθωτικές κινήσεις, αποσύροντας ουσιαστικά τον νυν περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη και δίνοντας το χρίσμα στον Νίκο Χαρδαλιά, με τον πρώτο να αποχωρεί δίχως δεύτερη σκέψη. Στο γαλάζιο στρατόπεδο εκτιμούν ότι το κόμμα έχει ισχυρή δυναμική μετά και τις εθνικές εκλογές, κάτι που θα αποδειχθεί σε κάτι λιγότερο από δύο μήνες. 

Υπόθεση Κασιδιάρη 

«Αγκάθι» συνολικά για το πολιτικό σύστημα αποτελεί η κάθοδος του Ηλία Κασιδιάρη στον Δήμο της Αθήνας. Η κυβέρνηση προσώρας δείχνει ότι έχει αποφασίσει να μην καταθέσει ρύθμιση για να μπλοκαριστεί η υποψηφιότητά του, αφού ακόμα κι αν εκλεγεί θα τεθεί σε αργία. Ειδικότερα, με βάση τον Ν. 3852/2010 και συγκεκριμένα το άρθρο 236 α΄, τίθεται αυτοδικαίως σε αργία όποιος έχει εκλεγεί είτε δήμαρχος είτε αντιδήμαρχος είτε δημοτικός σύμβουλος είτε στον Β’ βαθμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο οποίος έχει καταδικαστεί πρωτοδίκως για οποιοδήποτε κακούργημα. Στο μεταξύ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν να εκμεταλλευτούν πολιτικά την υποψηφιότητα Κασιδιάρη, προτείνοντας την κατάθεση σχετικής ρύθμισης, με τον Κώστα Ζαχαριάδη να υποστηρίζει ότι δεν αρκεί «η εκ των υστέρων αργία». Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, στόχος είναι να υπάρξει μια πάγια ρύθμιση, που δεν θα επιτρέπει σε ανθρώπους όπως ο Ηλίας Κασιδιάρης να συμμετέχουν σε εκλογικές διαδικασίες. Θυμίζουμε, βέβαια, ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν είχε στηρίξει καμία από τις τροπολογίες που είχε φέρει η Νέα Δημοκρατία για το «μπλόκο» στον Κασιδιάρη, προβάλλοντας πλήρως ανεδαφικά επιχειρήματα. 

Το νέο σύστημα 

Σε κάθε περίπτωση, η απλή αναλογική που εφαρμόστηκε στις προηγούμενες εκλογές πλέον αποτελεί παρελθόν. Το νέο εκλογικό σύστημα ορίζει ότι μπορεί να εκλεγεί δήμαρχος από την πρώτη Κυριακή (8 Οκτωβρίου) ο επικεφαλής του συνδυασμού που θα κερδίσει το 43% των έγκυρων ψηφοδελτίων. Σε αντίθετη περίπτωση, θα πραγματοποιηθούν επαναληπτικές εκλογές την Κυριακή 15 Οκτωβρίου, στις οποίες θα συμμετάσχουν ο πρώτος και ο δεύτερος συνδυασμός. 

Να σημειωθεί ότι η παράταξη που θα κερδίσει στις εκλογές με βάση το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής θα εξασφαλίσει τα 3/5 των δημοτικών συμβούλων και άρα θα διαθέτει την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου. Τα υπόλοιπα 2/5 των δημοτικών συμβούλων θα κατανεμηθούν στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης.