Σε αυτήν τη δήλωση προχώρησε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Δώρα Αυγέρη, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του OPEN. Ερωτηθείσα από τη δημοσιογράφο Μαριάννα Πυργιώτη, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν παρουσίασε τη δημοσκοπική άνοδο, που καταγράφουν παραδοσιακά όλα τα κόμματα μετά την ανάδειξη νέου αρχηγού, κι αντί να πάρει 3 με 4 μονάδες σε σχέση με την επίδοσή του στις εθνικές εκλογές, τουναντίον έχασε 3 με 4 μονάδες. Η Δώρα Αυγέρη επιχειρηματολόγησε πως η κατακρήμνιση του ΣΥΡΙΖΑ -το ποσοστό του οποίου στις τελευταίες δημοσκοπήσεις είναι από 12,9% (GPO) έως 15,2% (Metron Analysis)- είναι στην ουσία ανακοπή της πλήρους διάλυσής του, κι ότι αυτά τα ποσοστά που παρουσιάζουν οι δημοσκοπήσεις, είναι με συνυπολογισμένο το "δημοσκοπικό πριμ" που παίρνουν τα κόμματα, όταν αλλάζουν αρχηγό, λέγοντας ότι δίχως τον Στέφανο Κασσελάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν ένα "πεθαμένο λικέρ".

Προφανώς η κυρία Αυγέρη, αυτήν τη στιγμή βλέπει τον ΣΥΡΙΖΑ ως ένα "ολοζώντανο λικέρ" που σαλεύει! Όταν το ταβάνι του ΣΥΡΙΖΑ είναι πέριξ του 15% και η διαφορά του από το ΠΑΣΟΚ είναι -σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις- από 1% (GPO) έως 1.8% (Metron Analysis), μάλλον θα έπρεπε να βρει μια κάπως πιο μετριοπαθή φράση για να περιγράψει το κόμμα της. Εκτός κι αν το εννοεί υπό μια διαφορετική ανάγνωση, εκείνη που λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κυβερνητική προοπτική, ως προσωποπαγές κόμμα του Αλέξη Τσίπρα, κι αφού παραμένει η αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας, δεν έχει χαθεί το παιχνίδι εντελώς.

Βέβαια, σε αυτήν την περίπτωση, κάνει ένα πολύ βασικό λάθος, καθώς ο μέσος ψηφοφόρος δεν αυτοπροσδιορίζεται και δεν τοποθετείται σε αμιγώς πολιτικούς χρόνους, ενώ είναι επιρρεπής στην δύναμη τη αδράνειας, καθώς έχει και δουλειές. Η εκλογή Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε ανέκοψε την πτώση του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε την ανέστρεψε. Είναι εκεί που είναι λόγω της δύναμης της αδράνειας, καθώς ο μέσος ψηφοφόρος του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να είναι επάνω σε ένα τρένο δίχως μηχανή, το οποίο απλώς κυλάει επάνω στις ράγες και σύντομα θα σταματήσει. Το «λικέρ» είναι όντως «πεθαμένο», κι ο χρόνος θα το αποδείξει.

Η δήλωση της Αυγέρη

Μαριάννα Πυργιώτη: «Όταν γίνεται αλλαγή στην ηγεσία ενός κόμματος -και μάλιστα μετά από ήττες εκλογικές- βλέπουμε μια άνοδο των ποσοστών του κόμματος, όποιο κι αν είναι αυτό, ακριβώς διότι δημιουργούνται πολύ μεγαλύτερες προσδοκίες. Εδώ έχουμε το εντελώς ανάποδο: εκλέγεται ένα πρόσωπο το οποίο δεν είναι φθαρμένο, δεν είναι δηλαδή ένα πρόσωπο που το πήρατε από τη δεξαμενή των στελεχών σας, αλλά ένα πολύ λαμπερό πρόσωπο, το οποίο έρχεται και πριν καν λειτουργήσουν όλα αυτά τα εσωκομματικά, τα ποσοστά του κόμματος πέφτουν (...) Άρα εδώ δεν αρκεί να πείτε "δώστε του χρόνο", διότι αυτό πάντοτε στις δημοσκοπήσεις καταγράφεται τον πρώτο καιρό - κάνει ένα "μπαμ" το κόμμα και ανεβαίνει 3-4 μονάδες. Εδώ έπεσε 3-4 μονάδες. Κάτι γίνεται...»

Δώρα Αυγέρη: «Είναι μια συζήτηση το πόσο θα είχαν πέσει (σ.σ. τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ) -δεν θέλω να μπω, εγώ σέβομαι τις δημοσκοπήσεις ως εργαλεία ξέρετε και τις αξιολογώ, δεν τις δαιμονοποιώ- ποια θα μπορούσε να είναι η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ, αν δεν είχαμε αυτή την συμμετοχή και αυτό το ενδιαφέρον των απλών πολιτών, να συμμετάσχουν σε μια διαδικασία, που μέχρι τη στιγμή που εμφανίστηκε ο Στέφανος Κασσελάκης και δήλωσε την πρόθεση υποψηφιότητας, κατά την άποψή μου ήταν ένα "πεθαμένο λικέρ"».

Παναγιώτης Στάθης: «Δηλαδή με άλλο αρχηγό θα είχε κατακρημνιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ;»

Δώρα Αυγέρη: «Αν δεν είχε δηλώσει το ενδιαφέρον και τη συμμετοχή του ο Στέφανος Κασσελάκης σε αυτή τη διαδικασία, θα ήταν μια εσωστρεφής διαδικασία που δεν θα κινούσε κανένα - ή μάλλον δεν θα κινητοποιούσε σε αυτή την ένταση που κινητοποίησε τον κόσμο, να βγουν να πουν ότι "αξίζει τον κόπο ξανά να ασχοληθείς με την πολιτική" και να πάνε να ψηφίσουν κατά χιλιάδες. Εσείς έχετε την εντύπωση, ότι θα ήταν το ίδιο το ενδιαφέρον; Εγώ προσωπικά, δεν έχω αυτή την εκτίμηση».