Για διαφάνεια από πλευράς κυβέρνησης έκανε λόγο ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης μετά το τέλος εορταστικής εκδήλωσης για τα 70 χρόνια του Ράλλυ Ακρόπολις.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν από τη φετινή διοργάνωση προσμένει περισσότερα έσοδα εν συγκρίσει με τις δύο τελευταίες υποστήριξε τα εξής:

«Όσο βελτιώνεις το πρόγραμμα αυξάνονται τα έσοδα. Έχουμε άριστη συνεργασία με τους ιδιώτες οι οποίοι βλέπουν ότι υπάρχει διαφάνεια και αυτό είναι υποχρέωσή μας».

«Προνοήσαμε ενόψει εκλογών»

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις εκλογές λέγοντας ότι «Έχουμε προνοήσει να μη μπει σε δοκιμασία το Ράλλυ Ακρόπολις λόγω εκλογών. Θέλουμε να είναι και θα είναι σε σταθερή τροχιά».

Με τη συγκεκριμένη δήλωση επί της ουσίας συμπλήρωσε μέρος της ομιλίας του στη διάρκεια της οποίας είχε τονίσει τα ακόλουθα: «καθώς σε λίγους μήνες θα έχουμε εκλογές, εμείς ενεργήσαμε έχοντας κατά νου, όχι μόνο να τιμήσουμε το παρελθόν του αγώνα που αγαπάμε αλλά και να διασφαλίσουμε το μέλλον του.

… Θα έχουμε Ράλλυ Ακρόπολις και το 2024 και το 2025, μετά από συμφωνία με τη Διεθνή Ομοσπονδία Αυτοκινήτου και τον WRC Promoter.

Αναγνωρίζοντας την αρτιότητα διεξαγωγής του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις το 2021 και το 2022, προχωρήσαμε από κοινού στην επέκταση της συμφωνίας για διεξαγωγή του στο WRC για ακόμα δύο χρόνια! Επεκτείνουμε τη συμφωνία μας με την ΕΚΟ για τα έτη 2023, 2024 και 2025».

Ενίσχυση 1,1 εκ. ευρώ από το στοίχημα

Κατά την ομιλία του αποκάλυψε τη χρηματοδότηση του Ράλλυ Ακρόπολις ύψους 1,1 εκ. ευρώ μέσω του στοιχήματος.

Συγκεκριμένα είπε: «Εξασφαλίσαμε με νομοθετική πρωτοβουλία από τη φορολογία των κερδών του στοιχήματος, ένα ποσό της τάξης του 1,1 εκ. ευρώ να πηγαίνει απευθείας στην διοργάνωση του εθνικού μας αγώνα.

Κάναμε νόμο τη στήριξη της Πολιτείας στο Ράλλυ Ακρόπολις».

Ντοκιμαντέρ στα σκαριά…

Ο βουλευτής Ηρακλείου Κρήτης γνωστοποίησε ακόμη την προετοιμασία παραγωγής ενός ντοκιμαντέρ με θέμα την ιστορία του θεσμού. «Ετοιμάζουμε ένα ντοκιμαντέρ, μια μοναδική αφήγηση, μια μαρτυρία όλων αυτών που συνθέτουν την ιστορία του αγώνα. Δεν επιτρεπόταν να το αφήσουμε να παρακμάσει και να ξεχαστεί» σημείωσε.    

Στόχος της διοργάνωσης

Κατά τα άλλα, στην εκδήλωση που διεξήχθη σε γνωστό πολυχώρο που βρίσκεται κάτω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, ο Υφυπουργός Αθλητισμού έδωσε μια πρώτη εικόνα όσων σχεδιάζονται στο πλαίσιο των εορτασμών των 70 χρόνων του Ράλλυ Ακρόπολις.

Γ.Γ.Α.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία και τις τοποθετήσεις τους οι Χρήστος Σταϊκούρας (Υπουργός Οικονομικών), Λευτέρης Οικονόμου (Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη), Φάνης Σπανός (Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας), οι Αντιδήμαρχοι Λαμίας, Παναγιώτης Φώσκολος και Ιωάννης Ζωγράφος, οι Αντιδήμαρχοι Λουτρακίου-Περαχώρας και Αγίων Θεοδώρων, Αθανάσιος Παπαθανασίου και Σπύρος Ράτης κ.ά.

Στόχος του Υφυπουργείου Αθλητισμού και της Motorsport Greece είναι κατά τη διάρκεια της χρονιάς η κληρονομιά και η εξέλιξη του εν λόγω θεσμού να προβληθούν σε κάθε Έλληνα, μέσα από δραστηριότητες συνδεδεμένες με την τεχνολογία, την ασφάλεια, το περιβάλλον κ.ά., καθώς και να το συστήσουν στις νεότερες γενιές.

Λεπτομέρειες για τις εκδηλώσεις, που θα ξεκινήσουν την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου, για ευνόητους λόγους δεν ανακοινώθηκαν.

Εκκρεμεί η απόφαση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Μηχανοκίνητου Αθλητισμού. Η πρόταση, μαζί με το πλήρες ημερολόγιο της FIA για το 2024 και το 2025, θα υποβληθεί για έγκριση στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Μηχανοκίνητου Αθλητισμού της FIA, το όργανο λήψης αποφάσεων που είναι αρμόδιο για τον διεθνή μηχανοκίνητο αθλητισμό, για κάθε σεζόν.

 «Εξασφαλίσαμε για τον εθνικό μας αγώνα 3 θεμελιώδη ζητήματα»

Στα επιτεύγματα της Πολιτείας στο Ράλλυ Ακρόπολις επικεντρώθηκε η τοποθέτηση του υφυπουργού Αθλητισμού δίνοντας έμφαση στο μέλλον.

Συνοπτικά η ομιλία του Λευτέρη Αυγενάκη:

«Ήταν τους πρώτους μήνες της κυβερνητικής μου θητείας στο χαρτοφυλάκιο του αθλητισμού, όταν από αυτό εδώ το σημείο, κάτω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης υποσχέθηκα ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στη θέση που της ανήκει στο παγκόσμιο motorsport.

Λίγους μήνες αργότερα η δέσμευση που ανέλαβα ενώπιόν σας, έγινε πραγματικότητα.

Το Ράλλυ Ακρόπολις εντάχθηκε επίσημα και αμετάκλητα στο ημερολόγιο του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλλυ του 2021.

Τα φώτα του παγκόσμιου motorsport και του αθλητισμού γενικότερα στράφηκαν και πάλι στην Ελλάδα.

Το 2023 θα αποτελέσει την αφετηρία για μια συναρπαστική αφήγηση της πορείας του αγώνα στο χρόνο, στην ελληνική και τη διεθνή αθλητική σκηνή, όπως και στην κουλτούρα του τόπου μας.

70 χρόνια ιστορίας, κληρονομιάς, εξέλιξης και καινοτομίας.                             

70 χρόνια ιστορίας που δε θα προσεγγιστούν απολογιστικά, αλλά τιμητικά, προς όλους εκείνους που μόχθησαν από την πλευρά του οργανωτή, του στελέχους, αλλά του θεατή, όπως και προς τους συμμετέχοντες, που ανέκαθεν θεωρούνταν πυλώνας του Ράλλυ Ακρόπολις.

Μέσα από τις εκδηλώσεις που προγραμματίζουμε, φιλοδοξούμε να επαναφέρουμε το μύθο του Ράλλυ των Θεών αλλά και να συστήσουμε ξανά στο διεθνές κοινό του motorsport, αλλά και στη νέα γενιά τον πλέον

σκληροτράχηλο αγώνα ράλλυ.

Στόχος μας είναι κατά τη διάρκεια της χρονιάς κάθε Έλληνας να γίνει κοινωνός του Ράλλυ Ακρόπολις, μέσα από δραστηριότητες συνδεδεμένες με τους πυλώνες που συνθέτουν έναν αγώνα: την τεχνολογία, την οδική ασφάλεια, το περιβάλλον, τις ειδικές διαδρομές, τα οχήματα, τους θεατές, τους οδηγούς κ.ά..

Στο επίκεντρο των εκδηλώσεών μας θα είναι και πάλι οι τοπικές κοινωνίες, οι οποίες θα έχουν την ευκαιρία μέσα από κινητές παραγωγές που σχεδιάζουμε και οι οποίες θα ταξιδεύουν σε επαρχιακές πόλεις, να ζήσουν την ιστορία του αγώνα μέσα στα χρόνια.

Και γι’ αυτόν το σκοπό, ετοιμάζουμε ένα ντοκυμαντέρ, μια μοναδική αφήγηση, μια μαρτυρία όλων αυτών που συνθέτουν την ιστορία του αγώνα.

Δεν επιτρεπόταν να το αφήσουμε να παρακμάσει και να ξεχαστεί.

Αποτέλεσε για πολλά χρόνια το προσωπικό μεράκι, την αφοσίωση και την άδολη αγάπη πολλών ανθρώπων.

Προσπαθήσαμε να πείσουμε ότι η Ελλάδα που ανέτειλε το 2019, είναι μια άλλη Ελλάδα. Και τα καταφέραμε.

Η πολιτεία, για πρώτη φορά στα χρονικά της διοργάνωσης, ανέλαβε να εγγυηθεί το οργανωτικό, το αγωνιστικό και το οικονομικό σκέλος του αγώνα.

Έτσι περάσαμε γρήγορα στο 2022 και η μία επιτυχία διαδέχθηκε την άλλη. Μέσα σε μόλις 7 ημέρες μεταμορφώσαμε το Ο.Α.Κ.Α. σε μια αγωνιστική πίστα 2χλμ, την οποία, πέρα από τους 65.000 θεατές που γέμισαν τις κερκίδες του ΟΑΚΑ, απόλαυσαν και 48 εκ. τηλεθεατές παγκοσμίως.

Το 2021 κάναμε ένα μεγάλο άλμα προς την προσέλκυση μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων, τα οφέλη των οποίων είδαμε και θα συνεχίζουμε να απολαμβάνουμε στο μέλλον.

Με την εξωστρέφεια που επιχειρούμε ευρύτερα στον αθλητισμό, καθώς και με τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζουμε, η χώρα μας αποκτά μια σταθερή και ισχυρή θέση στον παγκόσμιο αθλητικό χάρτη, όπως άλλωστε θεωρούμε πως δικαιούται.

Η επιτυχημένη διεξαγωγή του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2022 πρόσθεσε ακόμα μια χρυσή σελίδα στην ιστορία του αγώνα, ενώ παράλληλα, αφήνει σημαντικά θετικό αντίκτυπο στους τομείς του αθλητικού τουρισμού, στη διεθνή προβολή της χώρας μας.

Εξασφαλίσαμε για τον εθνικό μας αγώνα 3 θεμελιώδη ζητήματα:

Πρώτον, θα έχουμε Ράλλυ Ακρόπολις και το 2024 και το 2025, μετά από συμφωνία με τη Διεθνή Ομοσπονδία Αυτοκινήτου και τον WRC Promoter.

Αναγνωρίζοντας την αρτιότητα διεξαγωγής του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις το 2021 και το 2022, προχωρήσαμε από κοινού στην επέκταση της συμφωνίας για διεξαγωγή του στο WRC για ακόμα δύο χρόνια!

Δεύτερον, είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω πως εξασφαλίζουμε την οικονομική βιωσιμότητα του αγώνα για τις 3 διοργανώσεις που έρχονται. Επεκτείνουμε τη συμφωνία μας με την ΕΚΟ για τα έτη 2023, 2024 και 2025.

Και μάλιστα, εξασφαλίσαμε με νομοθετική πρωτοβουλία από την φορολογία των κερδών του στοιχήματος, ένα ποσό της τάξης του 1.1 εκ. ευρώ να πηγαίνει απευθείας στην διοργάνωση του εθνικού μας αγώνα.

Κάναμε νόμο τη στήριξη της Πολιτείας στο Ράλλυ Ακρόπολις.

Τρίτον, μετά την απόλυτα επιτυχημένη διοργάνωση τα 2 προηγούμενα χρόνια και την άριστη συνεργασία που είχαμε με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και τον καλό φίλο Περιφερειάρχη Φάνη Σπανό όπως και με το Δήμο Λαμιέων και τον επίσης καλό φίλο Δήμαρχο Θύμιο Καραΐσκο, σας ανακοινώνω ότι η καρδιά του αγώνα θα χτυπά και το 2023 στη Λαμία.  πρωταρχικός στόχος ήταν να αποκαταστήσαμε το ασθενικό παρελθόν του Ράλλυ Ακρόπολις, να θεμελιώσουμε ένα σταθερό παρόν και να εξασφαλίσαμε ένα λαμπρό μέλλον.