Πρόσκληση στους αγρότες, ώστε αντιπροσωπεία του συντονιστικού των μπλόκων να έρθει ακόμη και σήμερα ή αύριο στην Αθήνα για διάλογο, με ανοιχτούς δρόμους, απηύθυνε μέσω του ΣΚΑΪ 100,3 ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης.

«Όσο η οικονομία της χώρας βελτιώνεται, άλλο τόσο εξορθολογίζουμε ζητήματα που είναι στρεβλά. Δεν τελειώσαμε, είμαστε σε διαρκή πορεία» ανέφερε. Επισήμανε δε ότι έχουν ικανοποιηθεί αιτήματα των αγροτών, όπως η μείωση του ΦΠΑ σε λιπάσματα και ζωοοτροφές και η μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά μηχανήματα.

Πάντως, ήδη από χθες, από την κυβέρνηση είχε γίνει σαφές ότι «πάντα είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο», ενώ για το ενδεχόμενο συνάντησης του πρωθυπουργού με τους αγρότες κυβερνητικές πηγές απαντούσαν: «Αν υπάρχει θεσμικό όργανο, θα τους δούμε».

Ο δε Κυριάκος Μητοστάκης, στο πλαίσιο εκδήλωσης του επιμελητηρίου με τίτλο «Fostering a Sustainable Economic Future Amidst Global Challenges», θύμισε ότι «η ελληνική κυβέρνηση μέσω του ΕΛΓΑ την προηγούμενη τετραετία εκταμίευσε παραπάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ μόνο σε αγροτικές αποζημιώσεις. Ποσό πολύ-πολύ μεγαλύτερο των εισφορών των αγροτών που καταβλήθηκαν στον ΕΛΓΑ. Η διαφορά ήρθε από τον κρατικό προϋπολογισμό. 'Αρα, δεν θα μπορούσε να έχει έρθει αν η οικονομία μας δεν πήγαινε καλά».

Την ίδια ώρα οι αγρότες αποφάσισαν κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους με ταυτόχρονο κλείσιμο σημείων στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο στην Αθήνα με τα τρακτέρ.