Την πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού να προσφέρει η χώρα μας βοήθεια στην πληττόμενη από τον καταστροφικό σεισμό Τουρκία, εξήρε ο πρώην Επίτροπος Μετανάστευσης Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Δημήτρης Αβραμόπουλος με συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3.

Όπως υποστήριξε «είναι δε πολύ σημαντικό, ότι ο κ. Μητσοτάκης έδωσε εντολή στις Υπηρεσίες μας, καταρχήν, στους διασώστες μας και σήμερα έστειλε στο σημείο της τραγωδίας και τον Δένδια, έτσι ώστε να δηλωθεί η παρουσία της Ελλάδος και να ανοίξει ένα καινούργιο κεφάλαιο».

Ο κ. Αβραμόπουλος έκανε συγκρίσεις με το προηγούμενο σεισμό (1999) και διατύπωσε άποψη για τον τέτοια γεγονότα αλλάζουν τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Αναλυτικά:

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει αποκλιμάκωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις λόγω του σεισμού απάντησε ότι «δεν είναι απόλυτα βέβαιο, διότι τον τελευταίο καιρό, τι συνέβη στην Τουρκία; Ξύπνησε το βαθύ κράτος, το οποίο ξεπερνάει τον Ερντογάν».

«Ο Ερντογάν δεν ξεκίνησε με αυτές τις προθέσεις απέναντι στην Ελλάδα»

Ο πρώην Επίτροπος συνέχισε κάνοντας μικρή αναδρομή στη στάση του Τούρκου προέδρου απέναντι στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα είπε:

«Ο Ερντογάν δεν ξεκίνησε με αυτές τις προθέσεις απέναντι στην Ελλάδα. Αργότερα όμως, συνέπραξε με τους εθνικιστές του Μπαχτσελί, οι οποίοι άρχιζαν να ασκούν πίεση πάνω του και πριν από ένα χρόνο είχαμε μία πολύ επικίνδυνη εξέλιξη, όπου ενώ μέχρι πρόσφατα μιλάγαμε μόνο για συζήτηση για τα κυριαρχικά δικαιώματα, δηλαδή για Θαλάσσιες Ζώνες, υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, που είναι κάτι, το οποίο μπορεί να γίνει με τη βοήθεια του Διεθνούς Δικαίου, ξαφνικά άρχισε να αμφισβητείται η ελληνικότητα των νησιών. Είναι μια επικίνδυνη κατάσταση. Το βαθύ σύστημα είναι εκεί, στην Τουρκία, το οποίο ξεπερνάει, όπως είπα πρωτύτερα, τις πολιτικές ηγεσίες. Σίγουρα, δημιουργείται όμως κάτι πάρα πολύ σημαντικό.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ένα συναισθηματικό κίνημα από τη βάση της κοινωνίας προς τα πάνω, που επηρεάζει και τις πολιτικές επιλογές. Σας θυμίζω ότι τότε, όταν πήρα αυτή την πρωτοβουλία, ο Κόφι Ανάν, ο τότε Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, επικοινώνησε μαζί μου και αφού επικρότησε τη «Διπλωματία των Πόλεων», έφερνε ως παράδειγμα τη «Διπλωματία των Σεισμών», όπως τότε ονομάστηκε, που έδωσε καλύτερες μέρες. Ακούστε, να πούμε μία αλήθεια.

Κανένας λαός δεν θέλει τον πόλεμο, κανένας λαός δεν θέλει να βλέπει τον άλλο να υποφέρει. Άλλες οι σχέσεις ανάμεσα στους λαούς και άλλο οι σχέσεις ανάμεσα στα κράτη, τα οποία έχουν τις πάγιες θέσεις τους και από αυτήν την πλευρά πρέπει να πω, ότι η ελληνική πλευρά έχει πολύ ξεκάθαρες απόψεις και θέσεις».

Συγκρίσεις με το 1999

Δεν παρέλειψε να κάνει συγκρίσεις με τον αντίστοιχο σεισμό του 1999 όταν τότε ο .ίδιος ήταν Δήμαρχος Αθηναίων.

«Την εποχή που ήμουν Δήμαρχος Αθηναίων, όταν ξέσπασαν οι σεισμοί στην Κωνσταντινούπολη με κοντά 18.000 νεκρούς, αν θυμόσαστε, περίπου 20.000 τραυματίες και 500.000 άστεγους. Μεγάλη καταστροφή. Τότε και πάλι η Ελλάδα ήταν η πρώτη που προσέτρεξε. Μάλιστα ήταν πρωτοβουλία τότε του Δήμου Αθηναίων, την οποία στήριξε και η Ελληνική Πολιτεία και ένα κύμα αλληλεγγύης ξέσπασε από το Καστελλόριζο μέχρι τη Θράκη και την Ήπειρο. Προσέξτε όμως, σε μία εποχή, που το κλίμα ήταν πάρα πολύ κακό. Είχε προηγηθεί η υπόθεση Οτσαλάν, που μας οδήγησε ακόμα και σε πόλεμο και πιο πριν τα Ίμια.

Όλα αυτά άλλαξαν εν μία νυκτί. Γιατί; Γιατί ενεργοποιήθηκε -και αυτό είναι το σημαντικό- το συναίσθημα των λαών.

Ξέρετε και οι δύο λαοί έχουμε κάποια κοινά χαρακτηριστικά.

Είμαστε συναισθηματικοί λαοί. Είχαν γίνει οι σεισμοί, είδαν την Ελλάδα κοντά τους, αυτό άλλαξε το κλίμα και μας επέτρεψε για δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια να βρούμε την ηρεμία μας και να αρχίσουν διάλογοι και συνεννοήσεις, που οδήγησαν το 2013 στη σύναψη είκοσι πέντε Συμφωνιών με την Τουρκία».