Την ανάγκη να ολοκληρωθεί πολιτικά η Ευρωπαϊκή Ένωση επεσήμανε ο πρώην Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος με αφορμή την πανδημία. Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Πρώτου Θέματος εξήγησε πως «εάν το θελήσουν τα κράτη-μέλη, να αφήσουν στην άκρη την σκληρή εθνική τους πολιτική και αναφέρομαι κυρίως στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, και να προχωρήσουμε στη δημιουργία έστω και μιας χαλαρής Ομοσπονδίας, κάτι που δεν υπάρχει».
«Ευτυχώς που υπάρχει η Ευρώπη και ευτυχώς που και εμείς είμαστε μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας. Βέβαια, θα ήταν καλύτερα τα πράγματα για όλους, εάν η Ευρώπη όπως είπα πρωτύτερα, είχε ολοκληρωθεί πολιτικά. Λέτε για την ασφάλεια της χώρας μας και ότι περισσότερο είναι κοντά μας η Αμερική απ΄ ότι η Ευρώπη, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις και τις τοποθετήσεις. Ωστόσο, εάν δεν ήμασταν μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας, τα πράγματα θα ήταν πολύ πιο δυσμενή για την Ελλάδα. Θα ήμασταν εκτεθειμένοι σε πάρα πολλούς κινδύνους. Η Ευρώπη όμως, τι δεν έχει; Δεν έχει φτάσει σε ένα επίπεδο, δεν έχει ολοκληρωθεί πολιτικά και αμυντικά. Δεν έχει ενιαία εξωτερική πολιτική, δεν έχει ενιαία αμυντική πολιτική. Όταν λοιπόν έρχεται η ώρα…» σημείωσε.
Αναφερόμενος στην πανδημία έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την ΕΕ εξηγώντας πως «στο μέλλον, όταν με το καλό ολοκληρωθούν οι εμβολιασμοί στην Ευρώπη και η Ευρώπη είναι ένας ασφαλής χώρος, θα ξεκινήσουν, εάν δεν πάρουμε τα μέτρα μας, ρεύματα επίσης μεταναστών προς την Ευρώπη. Θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί και νομίζω ότι αυτά τα μελετάει και η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά το μήνυμα, το σήμα, που εκπέμπουμε σήμερα από την κουβέντα μας είναι ότι ο πολιτισμένος κόσμος θα πρέπει να προστατεύσει και τον τρίτο κόσμο».
Επέκρινε το ρόλο του ΠΟΥ σημειώνοντας ότι «έδωσε προτεραιότητα στη διάσωση τότε της κινεζικής οικονομίας, καθυστέρησε να στείλει το μήνυμα στην παγκόσμια κοινότητα να εφαρμόσει τα πρωτόκολλα τα οποία έχουν προβλεφθεί, χάσαμε τρεις πολύτιμους μήνες και μετά τρέχαμε πίσω από τις εξελίξεις με εικόνες σαν και αυτές τις δραματικές, που ζήσαμε κυρίως στην Ιταλία αλλά και σε άλλα σημεία του πλανήτη. Πράγματι, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καθυστέρησε τότε» και θύμισε ότι με την στήριξη της Κίνας είχε επιλεγεί ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού.
Αναγνώρισε πως σε επίπεδο ΕΕ υπήρξε καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων: «Η Ευρώπη λοιπόν, αιφνιδιάσθηκε. Γιατί πράγματι ήταν μια κρίση άνευ προηγουμένου, και βεβαίως δοκιμαζόταν εκείνη την στιγμή η ικανότητά της να τη διαχειρισθεί. Μία υγειονομική κρίση έφερε στα πρόθυρα της κατάρρευσης συστήματα υγείας, κυρίως στον Ευρωπαϊκό Νότο. Και αυτό εξηγείται σε ένα μεγάλο βαθμό, διότι ο Ευρωπαϊκός Νότος είχε υποστεί τις συνέπειες από την οικονομική κρίση και βέβαια, οι οικονομίες πέρασαν σε φάση βαθιάς ύφεσης. Τα αφήνουμε όμως αυτά.
Είναι αλήθεια ότι καθυστέρησε στην αρχή. Κακή αξιολόγηση; Αδυναμία εγγενής του συστήματος; Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι αυτό οδήγησε κάποιες χώρες στο να επιλέξουν το δικό τους δρόμο. Δηλαδή, η Ευρωπαϊκή Ένωση με δειλά βήματα προσπάθησε να αναλάβει πρωτοβουλίες συντονισμένα, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία και να δημιουργήσει ένα κοινό πλαίσιο, το οποίο τελικά έγινε αλλά με καθυστέρηση».
Μετέφερε την εμπειρία του από το 2009 «όταν και τότε είχαμε πανδημία και μάλιστα ήταν η Ελλάδα που είχε εισηγηθεί, είχε προτείνει στην Ευρώπη, να υπάρξει ένα κοινό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της κρίσης. Τότε λοιπόν, πρέπει να σας το πω αυτό, επειδή διαπιστώσαμε ότι η Ευρώπη έδειχνε απροθυμία, όχι ως Ευρώπη, κυρίως τα μεγάλα κράτη, τότε κάναμε αυτό που έκανε τον τελευταίο καιρό το Ισραήλ. Δηλαδή, βγήκαμε στη φαρμακευτική αγορά και προμηθευτήκαμε τον απαραίτητο αριθμό εμβολίων…».
Ερωτώμενος για την επικείμενη επίσκεψη της προέδρου της Κομισιόν και του προέδρου του Συμβουλίου στην Τουρκία σχολίασε ότι «όλες αυτές οι συναντήσεις, το περιεχόμενο των οποίων δεν ανακοινώνεται πάντοτε σε απόλυτο βαθμό, διότι πίσω από τις κλειστές πόρτες γίνονται συζητήσεις επί της ουσίας πολλές φορές πιο σημαντικές από ότι οι επίσημες δηλώσεις στη συνέχεια αποκαλύπτουν. Σίγουρα, η Ευρώπη θα θέσει την Τουρκία προ των δικών της ευθυνών σε ό,τι αφορά την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή.
Την ίδια στιγμή και η Τουρκία θα θέσει τα δικά της αιτήματα, ένα εκ των οποίων είναι η απελευθέρωση της βίζας και βεβαίως το άνοιγμα όλων των κεφαλαίων για να συνεχίσει η Τουρκία να έχει ευρωπαϊκή προοπτική.
Η συζήτηση θα είναι ουσιαστική. Εκεί θα τεθεί και το θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Να μην ξεχνάμε, ότι η Ευρώπη έχει αποδεχθεί, και πρέπει να σας πω ότι αυτό φέρει και την υπογραφή μου ως Υπουργού Μετανάστευσης στα πρώτα μεταναστευτικά ρεύματα, ότι τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά σύνορα. Κάτι που ήταν και μια πάγια θέση και απαίτηση της Ελλάδος απέναντι στην Ευρώπη».
Προειδοποίησε πως η κόπωση στο Κυπριακό δεν θα πρέπει να μας οδηγήσει σε λάθος επιλογές λέγοντας εξηγώντας πως «η διχοτόμηση της Κύπρου θα είναι η διαιώνιση μιας εστίας αστάθειας και τριβών ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία.
Η επίλυση του Κυπριακού πρέπει να επανέλθει στο τραπέζι. Και πολύ ορθά, τόσον ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση επιμένουν σε αυτό.
Έζησα από κοντά την προσπάθεια που έγινε στον Γκραν Μοντανά. Ξέρω πολλά από εκείνα που συνέβησαν στο παρασκήνιο. Θέλω να σας πω λοιπόν, ότι η Ελλάδα και η Κύπρος, οι οποίες ακολουθούν ενιαία γραμμή και είναι γνωστή ποια είναι η θέση μας, τα είπατε και εσείς χθες, θα πρέπει να συνεχίσουν να συνεργάζονται και να επιμείνουν στην επίλυση του Κυπριακού.
Η Τουρκία με τη σειρά της, κάτω από την πίεση της Ευρώπης καλείται αυτήν τη στιγμή να αλλάξει μια πολιτική, που κατατείνει προς τη διχοτόμηση. Διότι είναι πολλοί και στη γειτονική μας χώρα που λένε, τέλειωσε αυτή η ιστορία. Δύο κράτη, δύο λαοί, δύο έθνη. Ε, αυτό δεν μπορεί να γίνει, διότι τινάζει στον αέρα βασικές αρχές, πάνω στις οποίες στηρίζεται η παγκόσμια τάξη».
Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος εντοπίζει μεταστροφή στη συμπεριφορά του Τούρκου προέδρου μετά το πραξικόπημα αλλά και επιδείνωση λόγω της κατάστασης στην γειτονική χώρα. Δεν απέκλεισε η διάδοχη κατάσταση μετά τον Ερντογάν να είναι χειρότερη.
Ξεκαθάρισε πως οι διαφορές με την Τουρκία μπορούν να λυθούν μέσω του διαλόγου ή της Χάγης καθώς ο τρίτος δρόμος είναι ο πόλεμος.
Ο πρώην επίτροπος σημείωσε πως δεν «βλέπει» πρόωρες εκλογές, ξεκαθαρίζοντας παρόλα αυτά ότι ο ίδιος είναι έτοιμος να επιστρέψει στην εγχώρια πολιτική σκηνή.
«Στην πολιτική διαδικασία γίνονται και προσαρμογές πολλές φορές. Βεβαίως κάποια πράγματα πάνε καλά, κάποια άλλα πάνε καλύτερα, μερικά μένουν πίσω. Σημασία έχει, ότι αυτή τη στιγμή η Κυβέρνηση καλά κρατεί, χαίρει της εμπιστοσύνης της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού και παίρνει μέτρα κατά καιρούς, που βελτιώνουν την πολιτική της και φέρνουν και αποτελέσματα. Δεν έχει λοιπόν κανένα λόγο να βάλει τον κόσμο σε μια ταλαιπωρία. Θα ολοκληρώσει τον κύκλο της, αυτό θα το κρίνει βεβαίως προσωπικά ο Πρωθυπουργός, ο κ. Μητσοτάκης και θα ανοίξει ένα καινούργιο κεφάλαιο» απάντησε χαρακτηριστικά συμπληρώνοντας –αναφερόμενος στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών- ότι «αυτό δεν νομίζω, ότι συνάδει με τον τρόπο που σκέφτεται και ενεργεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Δηλαδή αυτό είναι και λίγο οπορτουνιστικό. Δεν θα το έκανε ποτέ. Θα μπορούσε να το είχε κάνει παραδείγματος χάριν και πολύ νωρίτερα δεδομένου και του εκλογικού νόμου που θα οδηγήσει την Ελλάδα σε μία μεταβατική φάση με περιπέτειες.».
Αναφορικά με την αντιπολίτευση, διαπιστώνει πως «συρρικνώνεται όλο και περισσότερο… Χρειάζεται η Ελλάδα έναν ισχυρό αντιπολιτευτικό πόλο, είτε από την μια, είτε από την άλλη πλευρά. Μακάρι να ορθοποδήσουν τα κόμματα και να σταθούν και στο ύψος των περιστάσεων».