Οι Ρώσοι διαπραγματευτές στις ειρηνευτικές συνομιλίες που διεξήχθησαν στην Κωνσταντινούπολη απαίτησαν από την Ουκρανία να αποσύρει τις στρατιωτικές της δυνάμεις από όλες τις περιοχές που η Μόσχα θεωρεί δικές της, ως προϋπόθεση για να εξεταστεί το ενδεχόμενο μιας κατάπαυσης του πυρός, σύμφωνα με δήλωση ανώτατου Ουκρανού αξιωματούχου με γνώση των συζητήσεων στο πρακτορείο Reuters.
Το αίτημα αυτό, όπως και άλλα που φέρεται να διατυπώθηκαν κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης της Παρασκευής, υπερβαίνουν τις προβλέψεις ενός προσχεδίου ειρηνευτικής συμφωνίας που οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν προτείνει τον προηγούμενο μήνα έπειτα από συνομιλίες με τη ρωσική πλευρά.
Οι επαφές στην Κωνσταντινούπολη – οι πρώτες απευθείας συνομιλίες μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας εδώ και τρία χρόνια – κατέληξαν μόνο σε συμφωνία για ανταλλαγή αιχμαλώτων, χωρίς να υπάρξει κάποια πρόοδος στο ζήτημα της εκεχειρίας. Ουκρανική πηγή ανέφερε πως η ρωσική πλευρά παρουσίασε απαιτήσεις τις οποίες χαρακτήρισε «απαράδεκτες», χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.
Ερωτηθείς για τους όρους που φέρεται να πρότεινε η Μόσχα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, απέφυγε να απαντήσει ευθέως, υποστηρίζοντας πως οι διαπραγματεύσεις πρέπει να παραμείνουν εμπιστευτικές και να διεξάγονται «κεκλεισμένων των θυρών».
Οι όροι της Μόσχας σύμφωνα με Ουκρανό αξιωματούχο
Ο Ουκρανός αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας για να αποκαλύψει λεπτομέρειες των συνομιλιών, είπε ότι οι Ρώσοι πρότειναν τους εξής όρους για μια ειρηνευτική συμφωνία:
-Την απόσυρση των ουκρανικών στρατευμάτων από τις ουκρανικές περιφέρειες Ντονέτσκ, Ζαπορίζια, Χερσώνα και Λουχάνσκ και εφόσον αυτή λάβει χώρα μόνο τότε θα μπορέσει να υπάρξει εκεχειρία. Οι περιφέρειες τελούν σε μεγάλο ή μερικό έλεγχο από τις ρωσικές δυνάμεις, όμως ουκρανικά στρατεύματα συνεχίζουν να μάχονται για να κρατήσουν υπό τον έλεγχό τους τα εναπομείναντα τμήματα των περιοχών αυτών. Τέτοιο αίτημα δεν περιλαμβανόταν στο σχέδιο συμφωνίας που είχαν προετοιμάσει οι ΗΠΑ.
-Τη διεθνή αναγνώριση ότι πέντε τμήματα της Ουκρανίας—η Χερσόνησος της Κριμαίας που προσαρτήθηκε το 2014, όπως και οι περιοχές του Ντονέτσκ, του Λουχάνσκ, της Χερσώνας και της Ζαπορίζια, είναι ρωσικά. Τα αμερικανικό σχέδιο είχε προτείνει μονάχα αμερικανική de jure αναγνώριση της Κριμαίας και αμερικανική de facto αναγνώριση για τις περιοχές που ελέγχουν οι Ρώσοι σε άλλες περιφέρειες.
-Η Ουκρανία θα γίνει ένα ουδέτερο κράτος, δεν θα διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής και οι σύμμαχοι του Κιέβου δεν θα διατηρούν καθόλου δυνάμεις τους σε ουκρανικό έδαφος. Αυτό το αίτημα απουσίαζε από την αμερικανική πρόταση.
-Όλες οι πλευρές στη σύρραξη αποκηρύσσουν τις αξιώσεις τους να λάβουν αποζημίωση για ζημιές λόγω πολέμου. Η αμερικανική πρόταση προέβλεπε ότι η Ουκρανία θα λάβει πολεμική αποζημίωση.
Σύμφωνα με τον Ουκρανό αξιωματούχο, οι Ρώσοι διαπραγματευτές γνωστοποίησαν αυτά τα αιτήματα προφορικά και δεν κατέθεσαν κανένα έγγραφο που περιελάμβανε αυτούς τους όρους.
Υπενθυμίζεται ότι στις χθεσινές συνομιλίες τους, Ρωσία και Ουκρανία συμφώνησαν εν τέλει σε τρία πράγματα:
-Πρώτον συμφώνησαν σε μια ανταλλαγή μεγάλης κλίμακας 1000 αιχμαλώτων, ωστόσο δεν έχουν δοθεί περαιτέρω στοιχεία στην δημοσιότητα.
-Δεύτερον συμφώνησαν στο ότι θα ανταλλάξουν ιδέες για μια πιθανή εκεχειρία για ένα πιθανό ειρηνευτικό σχέδιο.
-Τρίτον συζήτησαν μια πιθανή συνάντηση κορυφής μεταξύ Ζελένσκι και Πούτιν το οποίο είναι και το πλέον ζητούμενο.
Κρεμλίνο: Πιθανή η συνάντηση Πούτιν – Ζελένσκι μόνο μετά από συγκεκριμένες συμφωνίες
Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι ενδεχόμενη συνάντηση μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο εφόσον προηγηθούν ορισμένες σημαντικές συμφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δεν ανέφερε συγκεκριμένα ποιες είναι αυτές οι συμφωνίες, όμως τόνισε πως θα πρέπει να υπάρξει πρώτα πρόοδος σε βασικά ζητήματα, όπως η ανταλλαγή αιχμαλώτων και η σύναψη συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός.
«Το βασικό τώρα είναι να εφαρμοστούν τα όσα συμφωνήθηκαν χθες στην Τουρκία, στις πρώτες απευθείας συνομιλίες μετά από περισσότερα από τρία χρόνια», δήλωσε ο Πεσκόφ σε δημοσιογράφους, όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο δεύτερου γύρου διαπραγματεύσεων.
Όπως ανέφερε, προτεραιότητα αποτελεί η ολοκλήρωση της συμφωνίας για την ανταλλαγή 1.000 αιχμαλώτων από κάθε πλευρά.
Ο Πεσκόφ πρόσθεσε επίσης πως είναι κρίσιμης σημασίας το ποιος θα υπογράψει τις ενδεχόμενες συμφωνίες εκ μέρους της Ουκρανίας, υπονοώντας ζητήματα που σχετίζονται με τη νομιμότητα της ουκρανικής ηγεσίας. Ο ίδιος δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, ωστόσο είναι γνωστό ότι ο Πούτιν έχει στο παρελθόν αμφισβητήσει τη νομιμότητα του Ζελένσκι, υποστηρίζοντας πως η θητεία του έχει λήξει.
Η Ουκρανία, η οποία βρίσκεται υπό στρατιωτικό νόμο λόγω της συνεχιζόμενης ρωσικής εισβολής, δεν έχει μέχρι στιγμής ανακοινώσει ημερομηνία διεξαγωγής νέων εκλογών.