Δεν είναι μόνο του Αλέξη Τσίπρα ατού η οικονομία. Είναι και του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος μίλησε στο Mega και επιχείρησε να αναλύσει το σχέδιο για την οικονομία, κυρίως όμως το πού θα βρει τα λεφτά για να υποστηρίξει όσα υπόσχεται αναφορικά με τη φορολογία, τις αυξήσεις και άλλα τινά. Και κάπου εκεί, όπως ανέφεραν και κυβερνητικές πηγές, οι οικονομολόγοι άρχισαν να απομακρύνονται από τις τηλεοράσεις…

Το μόνο θετικό είναι πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν μίλησε, όπως ο συνοδοιπόρος του στις θεωρίες συνωμοσίας και τον λαϊκισμό, Κυριάκος Βελόπουλος, για εξορύξεις και έσοδα που θα οδηγήσουν τις συντάξεις σε ύψη της τάξεως των 3.000 και 4.000 ευρώ. Σε αυτήν τη φάση τουλάχιστον συγκρατήθηκε.

Όμως για το πρόγραμμα κόστους 40 δισ. ευρώ και τη φορολογία υποστήριξε ότι θα βρεθούν από τη φορολόγηση των μερισμάτων. Μάλιστα ανέφερε ότι από αυτά θα εξοικονομηθούν 1,8 με 2 δισ. ευρώ που θα καλύψουν τις απώλειες εσόδων. Όσο φυσικά θα παραμένουν εταιρείες στη χώρα κάτω από αυτήν τη διαδικσία.

Είπε και άλλα όμως. Είπε ότι «αλλάζουμε το φορολογικό μείγμα» με πρόταση για μηδενικό ΦΠΑ στα βασικά αγαθά και μείωση στον κατώτατο φορολογικό συντελεστή που επιτρέπει η ΕΕ για τα καύσιμα. Υποστήριξε πως, σύμφωνα με τη δική του πρόταση, ο φόρος στα μερίσματα πάει στην ατομική κλίμακα και στο πλαίσιο του λαϊκισμού που διέπει τη λογική του ίδιου και του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι με αυτόν τον τρόπο ένας μισθωτός με απολαβές 26.000 ευρώ τον χρόνο δεν θα πληρώνει ποσοστιαία περισσότερα από έναν που παίρνει μερίσματα 1 εκατ. ευρώ.

«Είναι δίκαιο και 100% αναπτυξιακό» είπε στη συνέχεια, για να προσθέσει πως ένα καλό σύστημα υγείας αποτελεί φοροαπαλλαγή για τους πολίτες καθώς δεν θα χρειάζεται να πληρώνουν από την τσέπη τους. Και συνέχισε λέγοντας ότι με την πρότασή του μειώνονται οι φόροι σε εισοδήματα μέχρι 200.000 ευρώ και αυξάνεται σε αυτά που είναι πάνω από τις 200.000.

Επανέλαβε και τα περί μείωσης τη φορολογίας των επιχειρήσεων αφού με τον τρόπο αυτό υποστηρίξε «κερδίζει ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας που θα πληρώνει λιγότερους φόρους και οι μεγάλες επιχειρήσεις που θα πληρώνουν λιγότερες εισφορές ώστε να δώσουν καλύτερους μισθούς». Φυσικά δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην προκαταβολή φόρου, την κατάργηση της οποίας ζητεί, παραγνωρίζοντας πως το κόμμα τους ως κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα την πήγε στο 100%.

«Όταν έχεις φορολογία κοινής λογικής και Δημόσιο με διαφάνεια, μπορείς να σπάσεις τον φαύλο κύκλο κατά τον οποίο ο πολίτης δεν εμπιστεύεται το κράτος». Με λίγα λόγια «λεφτά υπάρχουν» ή, αλλιώς, θα δώσουμε σε όλους και θα τα πάρουμε από την πάταξη της φοροδιαφυγής. Ξέχασε να μιλήσει για την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων, αλλά δεν πειράζει.

Τα είχε πει ο προκάτοχός του ο Αλέξης Τσίπρας και οι πολίτες θυμούνται τι είχε ακολουθήσει τότε. Όταν αντί να χτυπούν τα νταούλια για να χορεύουν οι αγορές, όπως τους είχε υποσχεθεί, βρέθηκαν να χορεύουν τον χορό του… Ζαλόγγου.

Ναι, όπως φαίνεται, ατού του Κασσελάκη είναι η οικονομία. Το βρήκε κάπου στα συρτάρια του γραφείου που κληρονόμησε στην Κουμουνδούρου.