Η LANDCOM, το στρατηγείο του ΝΑΤΟ που εδρεύει στη Σμύρνη ευχήθηκε σήμερα, Τετάρτη 30 Αυγούστου, στην Τουρκία «χρόνια πολλά» για την «Ημέρα της Νίκης» και την «Ημέρα των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων».

Πρόκειται για μία από τις πιο σημαντικές τουρκικές εθνικές επετείους, η οποία αφορά τη νίκη των τουρκικών δυνάμεων επί των ελληνικών στη μάχη στο Ντουμπλουπινάρ στις 30 Αυγούστου του 1922, κοντά, δηλαδή στο Αφιόν Καραχισάρ της Μικράς Ασίας. 

Η ευχητήρια ανάρτηση της LANDCOM

Η LANDCOM σε ανάρτησή της στο Twitter ανέφερε ότι «εύχεται χρόνια πολλά για την Ημέρα της Νίκης και την Ημέρα των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στο έθνος που μας φιλοξενεί. Σε αυτήν την πολύ ιδιαίτερη ημέρα, θα θέλαμε να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας στην Τουρκία για τη φιλοξενία τους ως οικοδεσπότες μας εδώ στο LANDCOM».

Στη συνέχεια, προσθέτει: «Από την ένταξή της στο ΝΑΤΟ το 1952, η Τουρκία έχει συμμετάσχει σε πολλαπλές επιχειρήσεις και ασκήσεις και πάντα επιδεικνύει τον μεγάλο επαγγελματισμό και την επιμονή των στρατιωτών της. Η Τουρκία και το ΝΑΤΟ είναι πιο δυνατά και ασφαλέστερα μαζί».

Αξίζει να σημειωθεί πως και πέρυσι είχε δημοσιεύσει ανάλογο μήνυμα για την ίδια επέτειο στις 30 Αυγούστου, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση της Ελλάδας, η οποία ζήτησε εξηγήσεις από το ΝΑΤΟ, κάνοντας και σχετικό διάβημα. Στο τέλος, επετεύχθη η διαγραφή της ανάρτησης.

Φέτος, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, κατόπιν σχετικών οδηγιών, προχώρησε σε γραπτό διάβημα διαμαρτυρίας προς τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ για το συγκεκριμένο ζήτημα. Στο διάβημα χαρακτηρίζεται απαράδεκτο να συνδέεται η εθνική ημέρα ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας με ημέρα νίκης κατά μίας συμμάχου χώρας, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές.