Να δαπανήσει 6 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή το 2,3% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) της για αμυντικές δαπάνες το 2024 σχεδιάζει η κυβέρνηση της Φινλανδίας, του νεότερου κράτους-μέλους του ΝΑΤΟ, σύμφωνα και με σχετική σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της χώρας. Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο ποσό είναι 116 εκατομμύρια λιγότερα από την εκτίμηση που είχε γίνει για το 2023.

Ωστόσο, οι αμυντικές δαπάνες της Φινλανδίας έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, ακόμη και πριν γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, καθώς η χώρα αντικαθιστά τον γηρασμένο στόλο των μαχητικών αεροσκαφών F/A-18 με μαχητικά F-35. Επίσης, στις αμυντικές της δαπάνες συμπεριλαμβάνονται και η στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, με τη συνολική αξία των δωρεών στρατιωτικού εξοπλισμού της χώρας της βόρειας Ευρώπης να ανέρχεται στο 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο στόχος της απόδοσης του 2% για αμυντικές δαπάνες

Να επισημανθεί ότι τον Ιούλιο, κατά τη διάρκεια της τελευταίας Συνόδου του ΝΑΤΟ, τα 31 κράτη μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας συμφώνησαν να δαπανήσουν τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ τους για την άμυνα. Στο παρελθόν, ο στόχος του 2% έπρεπε να επιτευχθεί σε βάθος χρόνου και μόνο επτά σύμμαχοι κατάφεραν να τον υλοποιήσουν το 2022, σύμφωνα με το ΝΑΤΟ.

Τέλος, υπενθυμίζεται πως η Φινλανδία εντάχθηκε στη Συμμαχία τον περασμένο Απρίλιο, αν και για δεκαετίες ακολουθούσε μία πολιτική ουδερετότητας. Παρόλα αυτά, ο πόλεμος στην Ουκρανία την οδήγησε να κάνει τη συγκεκριμένη κίνηση, ως απάντηση στην εξέλιξη της ρωσικής εισβολής.