Η καθηγήτρια δήλωσε πως δέχθηκε την πρόσκληση «με πολλή χαρά και αίσθημα ευθύνης» και πρόσθεσε πως έχει αφιερωθεί «εδώ και περισσότερα από 40 χρόνια σε πανεπιστημιακή διδασκαλία και έρευνα τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό»

Η Αθηνά Λινού είναι υποψήφια με τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Συμπεριλήφθηκε στο ψηφοδέλτιο του κόμματος στον Βόρειο Τομέα της Αθήνας. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Αθηνά Λινού, πολύτεκνη μητέρα πέντε παιδιών, θέτει εαυτόν στην κρίση των ψηφοφόρων. Το έκανε και το 2009, μόνο που εκείνη τη φορά διά του ψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ.

Στο Διαδίκτυο βλέπουμε φωτογραφίες της όπου κρατά σημαία του ΠΑΣΟΚ από συγκέντρωση της εποχής εκείνης στο Θησείο, στο πλευρό του Μιχάλη Καρχιμάκη και του Γιώργου Καμίνη. Για την ιστορία, η Αθηνά Λινού έλαβε τότε 19.873 σταυρούς και δεν εξελέγη. Στην προ ΠΑΣΟΚ εποχή διετέλεσε αντιπρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, ενώ για μια περίοδο το 2010 πρόεδρος της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας.

Ηρθε λοιπόν για εκείνη η ώρα για άλλη μια προσπάθεια, αυτή τη φορά με τον ΣΥΡΙΖΑ. Το βλέμμα της Αθηνάς Λινού παραμένει στραμμένο στα αριστερά και όλα στη ζωή έχουν μια σειρά. Στις 12 Νοεμβρίου 2020, ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε, μιλώντας στη Βουλή, την Αθηνά Λινού για υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής: «Δεν σας είπαμε να βάλουμε ένα δικό μας στέλεχος. Υπάρχουν άνθρωποι που θα μπορούσαν να παίξουν αυτόν το ρόλο, αν αυτό είναι το ερώτημά σας, κι όχι στελέχη μας. Εγώ θα σας πρότεινα την κυρία Αθηνά Λινού».

Συχνή επικοινωνία

Η ίδια σε συνάντησή της με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ το αποκάλεσε αυτό «ιδιαίτερη τιμή». Σύμφωνα με το tvxs, «η καθηγήτρια της Ιατρικής στο ΕΚΠΑ γνώριζε για την πρόταση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης πριν ο Αλέξης Τσίπρας ανέβει στο βήμα της Βουλής. Ο ίδιος δεν είχε επικοινωνήσει μαζί της, αλλά συνεργάτες του την είχαν ενημερώσει για την πρόθεση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δεν κρύβει την εκτίμησή του στην επιστημονική της παρουσία και παρέμβαση». Μιλώντας στον ΑΝΤ1 (στο «Καλημέρα Ελλάδα»), η Αθηνά Λινού είπε πως «ερωτήθηκα εάν θα με πείραζε να χρησιμοποιήσει το όνομά μου στη Βουλή και απάντησα “βεβαίως όχι”». Πρόσθεσε, δε, πως «η απάντηση σε μια υποθετική ερώτηση για το εάν θα γίνει κάποιος υπουργός δεν έχει κανένα νόημα. Αυτή τη στιγμή έχουμε άλλα πράγματα για τα οποία εγώ πραγματικά καίγομαι, όπως το τι θα γίνει με τον κορoνοϊό και πώς θα εφαρμόσουμε καλύτερα τα πιο σωστά μέτρα». Η επικοινωνία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με την υποψήφια σήμερα με το κόμμα του ιατρό ήταν συχνή. Στις 13 Ιουλίου 2021, την ξαναείδε στο γραφείο του, σε μια συνάντηση στην οποία ήταν παρών και ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Με ανάρτησή του στα κοινωνικά μέσα, ο Αλέξης Τσίπρας μάς λέει πως «η Αθηνά Λινού έχει μακρά επιστημονική ιστορία. Απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Harvard, κατέχει διδακτορικό τίτλο σπουδών και υφηγεσία στον τομέα της Επιδημιολογίας από το Πανεπιστήμιο Αθηνών.ΕΈχει αναλάβει ακαδημαϊκές θέσεις μεγάλης διάρκειας και έχει διδάξει Επιδημιολογία, Προληπτική Ιατρική και Ιατρική της Εργασίας στη Μεταπτυχιακή Σχολή Mayo, στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Minnesota και στο Πανεπιστήμιο Case Western Reserve. Από το 2004 είναι καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis. Είναι τιμή μας που κοσμεί το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στον Βόρειο Τομέα της Αθήνας».

Διάθεση προσφοράς

Η ίδια δήλωσε πως δέχθηκε την πρόσκληση «με πολλή χαρά και αίσθημα ευθύνης» και πρόσθεσε πως έχει αφιερωθεί «εδώ και περισσότερα από 40 χρόνια σε πανεπιστημιακή διδασκαλία και έρευνα τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό. Αξιώθηκα να διδάξω χιλιάδες γιατρούς και εκατοντάδες ειδικούς στη δημόσια υγεία και την ασφάλεια της εργασίας». Είπε επίσης πως είναι βαθιά η πεποίθησή της «ότι χρειαζόμαστε και επιστήμονες στη Βουλή. Ατομα που έχουν την τεχνογνωσία να αξιοποιήσουν τα δεδομένα, την ευαισθησία να δώσουν προτεραιότητα σε αυτούς που υποφέρουν και την εμπειρία να επιφέρουν την αλλαγή». Υπογράμμισε, δε, πως ο ΣΥΡΙΖΑ, «εκτός από προγραμματικές δηλώσεις, έχει και τη θέληση και τη δυνατότητα να τα υλοποιήσει. Μπαίνω λοιπόν κι εγώ στον αγώνα». Το λόγο έχουν πλέον, όσον αφορά στην υποψηφιότητα της Αθηνάς Λινού, οι ψηφοφόροι.