Μπορεί η Δημοτική Αστυνομία Καθαριότητας να άρει τα ομολογημένα από τον δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα αδιέξοδα; Η εικόνα της πρωτεύουσας εν μέσω τουριστικής περιόδου, και μάλιστα στο πικ της, δεν επιτρέπει αισιοδοξία. Σήμερα, η πόλη παρουσιάζει εικόνα δύο ταχυτήτων. Οι πλέον τουριστικές περιοχές είναι πνιγμένες στα σκουπίδια και τη δυσωδία, ενώ οι υπόλοιπες συμβιβάζονται μόνο με τη δυσωδία. 

Σε συνέντευξή της στον 9,84, η αντιδήμαρχος Καθαριότητας Ρωξάνη Μπέη εστίασε στο πρόβλημα υποστελέχωσης που αντιμετωπίζει ο τομέας, επισημαίνοντας ότι αυτή τη στιγμή, με διαρκώς αυξανόμενες τις ανάγκες της πρωτεύουσας, πραγματοποιούνται σε καθημερινή βάση περί τις 12 διελεύσεις αποκομιδής απορριμμάτων, μόνο στο εμπορικό τρίγωνο της πόλης. 

«Μέσα στο φθινόπωρο θα έχει επανασυσταθεί ο τομέας της καθαριότητας, με τρόπο που θα είναι λειτουργικός, θα ενισχυθεί με επιπλέον προσωπικό και είμαι αισιόδοξη ότι αν ακολουθηθεί μια συγκεκριμένη στρατηγική σχετικά με το πώς διαχειριζόμαστε τα απορρίμματά μας, η Αθήνα θα παρουσιάζει μια διαφορετική εικόνα», υπογράμμισε. 

Αδικαιολόγητοι 

Επί της ουσίας ομολόγησε την αποτυχία της διοίκησης Δούκα να λάβει μέτρα εν όψει του καλοκαιριού. Ο Δήμος Αθηναίων μπορούσε να προχωρήσει στην πρόσληψη συμβασιούχων ώστε να ανταποκριθεί στις δεδομένες αυξημένες ανάγκες. Οι προσλήψεις αυτές καλύπτονται από τα ανταποδοτικά. Κύκλοι του δημάρχου υποστηρίζουν ότι η διαδικασία προσλήψεων όφειλε να έχει ξεκινήσει από την προηγούμενη διοίκηση λόγω της χρονοκαθυστέρησης που προκύπτει από το ΑΣΕΠ, λέγοντας χαρακτηριστικά πως μια προκήρυξη τον Φεβρουάριο δεν θα έφερνε αποτελέσματα πριν τον Σεπτέμβριο. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, αίτημα έχει γίνει από την άνοιξη, όμως ακόμα αναμένεται η προκήρυξη, η οποία εκτιμάται πως θα αναρτηθεί τον Σεπτέμβριο. «Εχουμε 165 προγράμματα αποκομιδής στην πόλη, τον υψηλότερο αριθμό που έχει καταγραφεί ποτέ.. Στο εμπορικό κέντρο συλλέγονται συνολικά 60 τόνοι απορριμμάτων ημερησίως το καλοκαίρι, ενώ τα ογκώδη φτάνουν τα 1.000 την ημέρα», σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι. 

Τον Απρίλιο, μέσω συνέντευξης, ο δήμαρχος Αθηναίων παρουσίασε το όραμά του για την καθαριότητα: «Εξοπλίζουμε και αναβαθμίζουμε στοχευμένα τις υλικοτεχνικές μας υποδομές. Συγκεκριμένα, τοποθετούμε συνεχώς συστήματα βυθιζόμενων κάδων στα σημεία παραγωγής μεγάλων ποσοτήτων αποβλήτων. Εχουν ήδη τοποθετηθεί μέχρι σήμερα 70 συστήματα και το αμέσως προσεχές διάστημα θα τοποθετηθούν 66 επιπλέον, όλα με σύστημα συμπίεσης. Ετσι, μειώνουμε την περιβαλλοντική και οπτική ρύπανση, ενώ ταυτόχρονα μειώνουμε τα δρομολόγια και αποφορτίζουμε τους δρόμους από τα απορριμματοφόρα. Επίσης, έχει ήδη τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία ο νέος Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) και μέσα στο τρέχον έτος θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία. Ενα έργο πρωτοπόρο, που θα αλλάξει όλη τη δομή της καθαριότητας της πόλης. Πλέον τα απορριμματοφόρα δεν θα αναγκάζονται να οδηγούνται στον ΧΥΤΑ Φυλής, αλλά σε χώρο στα όρια της πόλης. Αυτό σημαίνει μείωση του χρόνου ,αλλά και του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Επομένως, θα υπάρξει διαθέσιμο ανθρώπινο και μηχανοκίνητο δυναμικό που θα μπορεί να καλύψει επιπλέον δρομολόγια όπου χρειαστεί, αλλά και θα μεταφερθούν δρομολόγια σε ώρες που δεν εμποδίζουν την κυκλοφορία στους δρόμους της Αθήνας». 

Επεσήμανε βέβαια πως «ο Δήμος της Αθήνας πάσχει από τεράστια έλλειψη στελεχιακού δυναμικού, ειδικά στον τομέα της καθαριότητας. Η υποστελέχωση των υπηρεσιών του δήμου μας αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε στην τεράστια προσπάθεια που καταβάλλουμε καθημερινά για να διατηρούνται οι δρόμοι καθαροί και οι κάδοι άδειοι». Πριν από λίγες μέρες πάλι ομολόγησε πως βρίσκεται σε αδιέξοδο, ζητώντας μόνιμες προσλήψεις. 

Κενές υποσχέσεις 

«Η καθαριότητα και η φροντίδα των δημόσιων κοινόχρηστων χώρων αποτελούν προτεραιότητά μας. Επικεντρώνουμε τις προσπάθειές μας σε “δύσκολους” δρόμους. Θα συνεχίσουμε με πολλές δράσεις σε όλη την Αθήνα, ώστε να δημιουργήσουμε μια πόλη για την οποία θα είμαστε περήφανοι. Οι πλατείες πρέπει να είναι καθαρές και φιλόξενες για τους κατοίκους και τους επισκέπτες. Με τη συνεργασία όλων των φορέων και των δημοτών μπορούμε να κάνουμε την Αθήνα πιο καθαρή, πιο όμορφη και πιο βιώσιμη», δήλωνε από την άλλη, στα τέλη Ιουνίου, από την έδρα της Διεύθυνσης Καθαριότητας. Aλλωστε, ήδη από τον Νοέμβριο 2023 είχε θέσει ως προτεραιότητα της θητείας του την καθαριότητα. Eως σήμερα δεν φαίνεται να έχει πετύχει το στόχο του, ειδικά στο Iστορικό Kέντρο όπου τα σκουπίδια κάνουν πάρτι και δημιουργούν συνθήκες που προσβάλλουν τη χώρα παγκοσμίως.