Σε αστυνομικό θρίλερ εξελίσσεται η έκρηξη που σημειώθηκε το πρωί στην τεκτονική στοά, στη συμβολή των οδών Αχαρνών και Σουρμελή, στο κέντρο της Αθήνας. Νωρίτερα έγινε ελεγχόμενη έκρηξη από τους πυροτεχνουργούς του ΤΕΕΜ και στο δεύτερο πακέτο που βρέθηκε έξω από την στοά, το οποίο ήταν κι αυτό αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός και το οποίο εξουδετερώθηκε με ελεγχόμενη έκρηξη.

Η ΕΛΑΣ ερευνά εξονυχίστηκα την υπόθεση καθώς ο άγνωστος που τηλεφώνησε στις 6:00 στο 112 δεν ανέφερε την ώρα που επρόκειτο να γίνει η έκρηξη και το μόνο που είπε στις αρχές ήταν ότι «θα σκάσει βόμβα στη Στοά, δεν είναι φάρσα!», έδωσε τη διεύθυνση και ζήτησε με έμφαση: «Εκκενώστε, εκκενώστε, εκκενώστε!».

Άμεσα στο σημείο μετέβησαν περιπολικά της άμεσης δράσης, που πρόλαβαν και απέκλεισαν την περιοχή πριν από την έκρηξη του πρώτου μηχανισμού. Από την ενέργεια προκλήθηκαν μικρές υλικές φθορές συγκεκριμένα μαύρισμα στον τοίχο εξωτερικά του κτιρίου και μικρής έκτασης φωτιά, που τεθηκε υπό έλεγχο από την πυροσβεστική.

Από κόσκινο περνά η ΕΛΑΣ όλα τα στοιχεία

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από την ΕΛΑΣ, οι εκρηκτικοί μηχανισμοί ήταν πολύ μικρής ισχύος. Αποτελούνταν από κροτίδες, μεταλλικά δοχεία με εύφλεκτο υγρό και άλλα υλικά σε μια πρόχειρη συνδεσμολογία, που δεν παραπέμπει σε κάποια από τις γνωστές ομάδες που έχουν απασχολήσει κατά καιρούς με βομβιστικές ενέργειες.

Ενώ ο δεύτερος μηχανισμός παραπέμπει σε πασχαλιάτικο βαρελώτο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο εμπρηστικός μηχανισμός που εξερράγη μόνος του είχε ένα γκαζάκι και ένα μπουκάλι βενζίνης, πυρίτιδα από δυναμιτάκια και ένα μεγάλο δυναμιτάκι συνδεδεμένη με φιτίλι.

Γυναίκα είδε τον δράστη της βομβιστικής επίθεσης

Την ίδια ώρα συγκλονίζει η μαρτυρία γυναίκας που είδε το δράστη να τοποθετεί τον αυτοσχέδιο μηχανισμό στην είσοδο της στοάς: «Την ώρα που πέρναγα από την οδό Σουρμελή είδαν κάποιον που ακούμπησε κάτι κάτω, αλλά προχώρησα με το σκύλο. Μόλις έφτασα στη γωνία Αλκιβιάδου και Σουρμελή έγινε η έκρηξη. Ήταν πάρα πολύ δυνατή. Είπα στην αστυνομία τι φόραγε αυτό το άτομο.

Αμέσως έτρεξε στη γωνία Σουρμελή και Αχαρνών και άρχισε να φωνάζει: ''Γ@@ω τη μασονία σας'' τρεις φορές και έφυγε. Ήταν νεαρής ηλικίας. Δεν ξέρω τι άφησε, είτε άφησε σακίδιο πλάτης, είτε σακούλα. 6:35 ακριβώς έγινε η έκρηξη. Οι αστυνομικοί δεν πρόλαβαν να έρθουν, ήρθαν αμέσως μετά την έκρηξη», σημείωσε χαρακτηριστικά μιλώντας σε δημοσιογράφους.