Η ασφάλεια και η νομιμότητα παντού δεν είναι «δόγμα» ούτε εμμονή, αλλά η βάση του οικοδομήματος μιας ευνομούμενης κοινωνίας, που ταυτίζεται και με τη συνοχή και με την ίδια τη δημοκρατία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει ιδιαίτερο βάρος στην ασφάλεια και την αμυντική θωράκιση της χώρας με γνώμονα τη δημιουργία των ικανών και αναγκαίων συνθηκών που συντείνουν στην έννοια της σταθερότητας και της ανάπτυξης.

Στο προσυνέδριο της ΝΔ, που διεξήχθη στην Αλεξανδρούπολη, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στην ουσία μιας δέσμευσης που έλαβε το 2023 και η οποία λαμβάνει σάρκα και οστά μέσα από παρεμβάσεις που συνδέονται τόσο με τα χερσαία και τα θαλάσσια σύνορα –που σε αντίθεση με όσα υποστηρίζουν ορισμένοι, λίγοι είναι η αλήθεια– και με την αίσθηση της ασφάλειας στο εσωτερικό.

«Είμαστε ένα φιλελεύθερο κόμμα και γνωρίζουμε ότι χωρίς ασφάλεια δεν μπορεί να υπάρχει ελευθερία», τόνισε μιλώντας και για επέκταση του φράχτη του Έβρου. Την ίδια στιγμή, έχει προτάξει την αμυντική θωράκιση της χώρας μέσα από εξοπλιστικά προγράμματα, αλλά και την ανάδειξή της σε ενεργειακό παράγοντα.

Στο εσωτερικό, μέτρα όπως η ασφάλεια στα πανεπιστήμια, η εξάλειψη καταλήψεων, η αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και η συνεχής παρουσία της ΕΛ.ΑΣ. καθώς και η αντιμετώπιση του κοινού εγκλήματος δίνουν το στίγμα των κινήσεων της κυβέρνησης. Σε αυτά πρέπει να προστεθεί και η αντιμετώπιση της οπαδικής βίας και σειρά ενεργειών που βελτιώνουν και τις συνθήκες διαβίωσης.

Δεν υπάρχει κάποιος που να πιστεύει στην εξάλειψη του εγκλήματος. Η δημιουργία όμως συνθηκών ασφάλειας αποτελεί βασικό παράγοντα για την καθημερινότητα. Όλα αυτά δεν έχουν σχέση με τα περί «κυρ Παντελήδων» που επικαλούνται συχνά πυκνά οι διαμαρτυρόμενες μειοψηφίες. Πρόκειται απλά για το αυτονόητο.

Και μπορεί η κανονικότητα να μην ήταν ποτέ ευκαιρία για τους θιασώτες του χάους και του μπάχαλου, εν τούτοις είναι η βάση για την ανάπτυξη, την ανάταξη, τη λειτουργία μιας χώρας και για την πλειονότητα των πολιτών.

Όπως δήλωσε ο Θοδωρής Ρουσόπουλος, που έχει αναλάβει και χρέη προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής του 16ου Συνεδρίου της ΝΔ, «οι διαφωτιστές μάς δίδαξαν ότι οι πολίτες εκχώρησαν μέρος της ελευθερίας τους στο κράτος με αντάλλαγμα την προστασία τους. Χωρίς ασφάλεια δεν υπάρχει δημοκρατική καθημερινότητα».

*Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση του «Μανιφέστο».