Αν αγαπάτε τη χρυσή εποχή του βωβού κινηματογράφου, αλλά και τον παλιό κλασικό…αν έχετε δει την ταινία «Scarface» του 1932,αλλά και όσοι δε την έχετε δει,δεν έχετε παρά να σπεύσετε ένα από τα επόμενα Σάββατα στο θέατρο Olvio στην Ιερά Οδό 67 και Φαλαισίας 7 στον Βοτανικό και να απολαύσετε την παντομιμική θεατρική παράσταση με τίτλο «Scarmface».

Της Αριστέας Κοντόζογλου*

Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Γιάννης Οικονομίδης γνωστός και ως Johnny O, εμπνευσμένος από τα παραπάνω, ερμηνεύει τον ρόλο του Toni Cazzo, σκηνοθετεί την παράσταση και υπογράφει το σενάριο.

Όλο το cast των ηθοποιών που πλαισιώνουν την παράσταση μέσα από την κινησιολογία του σώματός τους, καθώς και την εκφραστικότητα του προσώπου τους αναδεικνύουν άρτια τον ρόλο που ο καθένας υποδύεται.

Ο χώρος και ο χρόνος του έργου αναφέρεται στη ταραγμένη προπολεμική περίοδο της δεκαετίας του ’30, της ποτοαπαγόρευσης,των οργανωμένων εγκλημάτων και σαφώς ο έρωτας και το χρήμα αποτελούν τις κινητήριες δυνάμεις για κάθε τι που διαδραματίζεται επί σκηνής, καυτηριάζοντας το τότε με κυρίαρχα στοιχεία που επικρατούν και στο σήμερα.

Ο Johnny O ως σκηνοθέτης αποδίδει μια σκηνοθετική απελευθερωτική αισθητική, δίνει φτερά στη παράσταση, αλλά και η ερμηνεία του είναι μοναδική.

Ένα από τα βασικά στοιχεία σε όλη τη διάρκεια του έργου είναι η μουσική, όπου συντελεί σημαντικά στη λυρική διάσταση, καθώς και τη δραματικότητα των ρόλων, όπου είναι ικανή να δώσει στο κοινό το συναισθηματικό στοιχείο σε πλήρη εναρμόνιση με τη «γλώσσα» του σώματος των ηθοποιών.

Στο «Scarmface» ο θεατής βιώνει μια οπτική ποιότητα, όπου οι ηθοποιοί βάζουν τόνο στον χρόνο που διαρκεί, τονίζοντας όλες τις στιγμές, μέσα από μια μη λεκτική μεταμόρφωση, ενσαρκώνοντας τους ρόλους με τη δύναμη της κινησιολογίας του σώματος και της έκφρασης.

Είναι αλήθεια σύμφωνα με τη φράση του Bresson ότι «ο ηχητικός κινηματογράφος ανακάλυψε τη σιωπή» και ο Γιάννης Οικονομίδης αξιοποιεί τη σιωπή σα δραματουργικό στοιχείο έντονα, μέσα από το είδος θεάτρου όπου έχει επιλέξει και είναι σίγουρο ότι το γκρο πλαν (αν και κινηματογραφικός όρος) ενός προσώπου επί σκηνής είναι άπειρα πιο εύγλωττο από τις πιο όμορφες λυρικές ρητορικότητες.

Μια θεατρική παράσταση που σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα!

Ταυτότητα παράστασης:

Σκηνοθεσία – Σενάριο: Johnny O
Σκηνικά – Κοστούμια – Μακιγιάζ: Αντώνης Νομικός
Μουσική επιμέλεια: Johnny O
Επιμέλεια κίνησης: Ιωάννα Καμπυλαυκά

Φωτισμοί: Χρήστος Αντωνακόπουλος
Βίντεο: Παναγιώτα Καντιάνη
Επικοινωνία: Ειρήνη Λαγουρού

Ερμηνεύουν:Toni Cazzo: Johnny O
Pippo / Εκτελεστής: Γιώργος Ντούσης
Giuseppe: Αλέξης Βιδαλάκης
Betty: Μαρία Μπαλούτσου
Μπάτσος / Μπράβος / Lucchese: Βασίλης Καζής
Μάνα Toni: Εύη Κολιούλη
Αδερφή Toni: Χριστίνα Δενδρινού

Πού: Θέατρο Olvio, Ιερά Οδός 67 & Φαλαισίας 7, Βοτανικός, τηλ. 210 3414118
Πότε: από 28 Ιανουαρίου 2023 και κάθε Σάββατο στις 21:15
Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά

*Η Αριστέα Κοντόζογλου είναι Δημοσιογράφος