Με τις τοποθετήσεις των γενικών εισηγητών των κομμάτων, αρχίζει το απόγευμα στην ολομέλεια της Βουλής, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η πενθήμερη συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού, οικονομικού έτους 2023.

Το ενδιαφέρον αναμένεται να κορυφωθεί το ερχόμενο Σάββατο, 17 Δεκεμβρίου 2022, με τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλ. Τσίπρα και των αρχηγών των κομμάτων, στη διάρκεια των οποίων αναμένεται να αναδειχθεί από πλευράς κυβέρνησης η διαφορά ανάμεσα στο 2019 και το σήμερα και συγκεκριμένα η θέση της Ελλάδας τότε στο περιθώριο και σήμερα ως πρωταγωνίστρια στην Ευρώπη.

Η συζήτηση του προϋπολογισμού θα ολοκληρωθεί – το αργότερο – τα μεσάνυχτα του Σαββάτου. Αμέσως μετά, θα ακολουθήσει ονομαστική φανερή ψηφοφορία, η οποία – κατά παράδοση – λογίζεται ως ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Το νομοσχέδιο με τίτλο «Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2023» έχει ήδη γίνει δεκτό, κατά πλειοψηφία, από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Οι βουλευτές της ΝΔ ψήφισαν υπέρ του σχεδίου νόμου, ενώ οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ25, καταψήφισαν.

Ως “ιστορικό, συμβολικό και κομβικό” χαρακτήρισε τον φετινό προϋπολογισμό, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας πριν από μερικές μέρες στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για την “Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2023”. Όπως εξήγησε, είναι ιστορικός, διότι είναι ο πρώτος Προϋπολογισμός τα τελευταία 12 έτη που συζητείται εκτός μνημονιακού προγράμματος αλλά και πλαισίου ενισχυμένης εποπτείας. Συμβολικός, διότι με αυτόν συμπληρώνονται 200 χρόνια από τη σύνταξη του πρώτου υποθετικού λογαριασμού των εσόδων και εξόδων του 1823, που αποτέλεσε τον προπομπό του Κρατικού Προϋπολογισμού. Και τέλος, είναι και κομβικός, διότι είναι ο Προϋπολογισμός επιστροφής της χώρας στη δημοσιονομική ευστάθεια.

Στο πλαίσιο αυτό ο προϋπολογισμός προβλέπει σειρά μέτρων για την ανακούφιση της κοινωνίας, διατηρώντας τη δημοσιονομική υπευθυνότητα και την αναπτυξιακή στόχευση. Συγκεκριμένα ανάμεσα στα άλλα, προβλέπονται πιστώσεις για την επιδότηση λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, αύξηση κοντά στο 8% στις αποδοχές 2.500.000 συνταξιούχων, μόνιμη κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για όλους, διατήρηση σε μόνιμη βάση της μείωσης κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, αύξηση του κατώτατου μισθού, η τρίτη μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Επίσης αντιμετωπίζει το αυξημένο κόστος στέγασης για τους νέους, προβλέπει την επέκταση του επιδόματος μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα από τους 6 στους 9 μήνες, την αναμόρφωση του ειδικού μισθολογίου των ιατρών του Ε.Σ.Υ. με αυξήσεις μισθών και επιδομάτων και μισθολογικές παρεμβάσεις για τη στήριξη των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.