Μια τιμητική διάκριση διαφορετική από όσες έχουν αποσπάσει στην επιτυχημένη επαγγελματική πορεία τους παρέλαβαν με πολλή συγκίνηση ανώτεροι δημόσιοι λειτουργοί, αξιωματούχοι της ΕΕ, καλλιτέχνες, ολυμπιονίκες και παγκόσμιοι πρωταθλητές, δημοσιογράφοι, επικεφαλής Διεθνών Οργανισμών και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Πρόκειται για όλες και όλους που έλαβαν μέρος και στήριξαν την μεγάλη και με διεθνές αποτύπωμα άσκηση κατά της εμπορίας ανθρώπων «Μέδουσα 2024», που αποτελεί πλέον θεσμό για το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, καθώς στην Ελλάδα το 99% των θυμάτων είναι αλλοδαποί.

medousa.jpg

Ξεχωριστή στιγμή η συμμετοχή και η βράβευση του γνωστού  ηθοποιού  Πασχάλη Τσαρούχα,ο οποίος απέδωσε ένα συγκινητικό κείμενο κατά του τραφικινγκ με τίτλο «Φοβάσαι;», ενώ δεν έκρυβε την χαρά του για την γνωριμία του με τον καινούργιο συνάδελφό του, Αμάρ Αμπού Ασάφ, πρώην ασυνόδευτο ανήλικο από την Συρία, που τελείωσε το σχολείο και τώρα σπουδάζει με υποτροφία Θεατρολογία.

medousa2.jpg

Τα Βραβεία «Μέδουσα 2024» απονεμήθηκαν σε εκδήλωση για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης της μεγάλης Διεθνούς Άσκησης παρουσία της Υφυπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφίας Βούλτεψη, του Γενικού Γραμματέα Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας Ηρακλή Μοσκώφ, της επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην Αθήνα Νιόβης Ρίγκου, του επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, πρέσβη Τζιανλούκα Ρόκο και  εκπροσώπων πρεσβειών.

Η παρουσίαση της αξιολόγησης έγινε από την Διοικητή της Άσκησης Αρχιπύραρχο Δρα Κάλλι Σαΐνη, που είχε στο πλευρό της τον Σπύρο Μπράτσικα, αστυνομικό υποδιευθυντή και υποδιοικητή της Άσκησης.

Για πρώτη φορά αναλύθηκαν όλοι οι τρόποι αντιμετώπισης διεθνούς κυκλώματος εμπορίας ανθρώπων, ενώ τα αποτελέσματα έδειξαν πόσο σημαντική είναι η άμεση δράση της πρώτης γραμμής ανταπόκρισης, καθώς αναδείχθηκαν όλες οι σύγχρονες μέθοδοι που χρησιμοποιούν τα κυκλώματα. Για πρώτη φορά παρουσιάστηκε και η άμεση σχέση  της εμπορίας ανθρώπων με το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Για να την ανάπτυξη του σεναρίου μελετήθηκαν δεκάδες περιπτώσεις από την ελληνική και διεθνή βιβλιογραφία και συμπεριλήφθηκαν ορισμένα νέα στοιχεία, όπως η ανάπτυξη ενός κρυπτοκώδικα επικοινωνίας που οδήγησε στην εξάρθρωση του κυκλώματος.

Η άσκηση, που διήρκησε πέντε μέρες, εξελίχθηκε σε 72 τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο σε 41 χώρες (Ευρώπη, Ασία Αμερική), με 653 συμμετέχοντες και 143 άτομα στην ομάδα Σχεδιασμού και Διοίκησης. Χρησιμοποιήθηκαν 50 διαφορετικοί τρόποι μετάβασης του σεναρίου σε 2 θαλάμους διοίκησης σε Αθήνα και Χάγη και σε 12 Δομές Φιλοξενίας στην Ελλάδα. Συμμετείχαν 7 Υπουργεία, 8 Διπλωματικές Αποστολές  και για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό επίπεδο 90 πρόσφυγες σε διάφορους ρόλους.

«Δεν μπορούμε να μιλάμε για Ένταξη, για εκπαίδευση και εργασία αν οι άνθρωποι οι οποίοι λαμβάνουν μέρος σε αυτές τις κορυφαίες διαδικασίες δεν είναι ασφαλείς. Η εμπορία ανθρώπων είναι ένα σκοτεινό έγκλημα που απασχολεί όλα τα κράτη του κόσμου. Η δουλειά που κάνουμε έχει επίσης ως σκοπό την προστασία των ανηλίκων που φτάνουν στη χώρα μας και αποτελούν τον  βασικό στόχο του οργανωμένου εγκλήματος και της ριζοσπαστικοποίησης. Αν δεν το κάναμε, η ζωή γύρω μας θα ήταν άθλια», υπογράμμισε η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, αρμόδια για την Ένταξη Σοφία Βούλτεψη.

«Η άσκηση Μέδουσα 2024 ήταν μία μοναδική ευκαιρία για όλους μας να ευαισθητοποιήσουμε το κοινό για ένα από τα πιο πολύπλοκα εγκλήματα παγκοσμίως, το έγκλημα της εμπορίας ανθρώπων. Η πληθώρα των φορέων που συμμετείχαν εντός και εκτός Ελλάδας, αναδεικνύουν τη βαρύτητα και τη σημασία της άσκησης, κατά τη διάρκεια της οποίας αποκτήθηκε πολύτιμη γνώση για το μέλλον», δήλωσε ο Τζιανλούκα Ροκο, Επικεφαλής ΔΟΜ Ελλάδας.

«Η σταδιακή υλοποίηση ασκήσεων αποσκοπεί τόσο στην εκπαίδευση του προσωπικού όσο και στην ενημέρωση και εκπαίδευση των επωφελούμενων, οι οποίοι δεν είναι αποδεκτό σε μια πολιτισμένη κοινωνία να αποτελούν ένα νούμερο από διαμένοντες σε μια δομή. Είναι μέλη της κοινωνίας και πρέπει να είναι ενημερωμένοι σε όλα τα θέματα όπως όλοι μας», επισήμανε η Διοικητής της Άσκησης Αρχιπύραρχος Δρ. Κάλλι Σαΐνη.

Οι τιμητικές διακρίσεις

Στην εκδήλωση βραβεύθηκαν για την συμμετοχή και την προσφορά τους η επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην Αθήνα Νιόβη Ρίγκου, ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας Γιώργος Τζιλιβάκης, το Τμήμα Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων της υποδιεύθυνσης αντιμετώπισης οργανωμένου εγκλήματος και εμπορίας ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού του Πυροσβεστικού Σώματος, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛΑΣ, η Ομάδα Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, η Διεύθυνση Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας, ο επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Πληροφορικής και Επικοινωνιών του υπουργείου Αν. Σαλής, ο διευθυντής επιχειρήσεων του υπουργείου Υγείας Κ. Γκογκόσης, ο υποπτέραρχος ε.α  Δημήτρης  Κουτσουράκης, η επικεφαλής της EUAA στην Αθήνα Γιέτε Κρίστιανσεν, η Μαρία Ντελ Μαρ Μπάνθες Ντελ Ρέι από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, η Μαρίνα Ντονοπούλου επικεφαλής της οργάνωσης Α21, η Γενική Διευθύντρια των Γιατρών του Κόσμου Ευγενία Θάνου, ο επικεφαλής της οργάνωσης IASIS και Fabric Republic Νίκος Μπαλτάς, οι δημοσιογράφοι Δήμος Καλαμπάκας, Μανώλης Ασαριώτης, Κώστας Μουσογιάννης, Έλενα Ριζεάκου και Σίσσυ Στρέμπα.

Ηθοποιοί και Ολυμπιονίκες

Στην εκδήλωση βραβεύθηκε και ο σκηνοθέτης της Άσκησης Μιχάλης Καλαμπόκης, που παρέλαβε και τις τιμητικές διακρίσεις των ηθοποιών από την «Αθηναϊκή Σκηνή Κάλβου-Καλαμπόκη»: Ειρήνη Γκλιάτη, Θέμης Μιχαήλ, Χριστίνα Χριστοφίδου, Μαρίνα Σδράκα, Παναγιώτα Λεκάτη, Μαριάννα Σταμούλη, Πάνο Λάσπα, Χρύσα Μέρα, Ηλιάνα Παυλίδου, Φαίδρα Γαλανάκη. Ένα ακόμη βραβείο απέσπασε ο Ράμι Χανάς που εργάζεται ως διερμηνέας στον ΔΟΜ.

Όσο για τους Ολυμπιονίκες και πρωταθλητές μας, ήταν όλοι εκεί: Γιώργος Τζελίλης, Όλγα Βασδέκη, Νεκταρία Κωνσταντίνου, Μαρία Χριστοφορίδου, Μαρίγια Σαμαρούκοβα, Μαρίνα Βαρσαμίδου, Βέρα Καλλιγέρη, Ρούλα Πραγκαλούδη, Νίκη Γκαβέρα, Δημήτρης Πιέτρης, Αργυρώ Γιαννικάκη καθώς και οι ηθοποιοί , Χριστόφορος Μπαρμπαγιάννης, Νίκος Αξιώτης, Ελένη Δαφνή και η γραμματέας του ΙΔΟΡΟ Ρένα Χαλά.

Τμήμα των μη διαβαθμισμένων αποτελεσμάτων καθώς και οπτικό υλικο είναι διαθέσιμα στην ιστοσελδία της άσκησης

Όλα τα προγράμματα ένταξης του Ταμείου Ανάκαμψης υλοποιούνται μέσω της συνεργασίας του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου (Τομέας Ένταξης), που ανήκει στο χαρτοφυλάκιο της Υφυπουργού κ. Σοφίας Βούλτεψη, με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης  (ΔΟΜ) και Γενική Συντονίστρια την Αρχιπύραρχο Δόκτορα Καλλιόπη Σαΐνη.

Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU.