Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης για τη διεθνή Άσκηση «Μέδουσα 2022» παρουσιάστηκαν σήμερα στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, παρουσία της υφυπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφίας Βούλτεψη και του ειδικού γραμματέα Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, Ηρακλή Μοσκώφ.

Η «Μέδουσα 2022» που διήρκησε τρεις ημέρες (10-11-12 Μαΐου) αποτέλεσε την πρώτη διεθνή άσκηση με τη συμμετοχή 15 Εθνικών Αρχών, διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών, έξι διπλωματικών αντιπροσωπειών (Βέλγιο, Γαλλία, Κύπρος, Ολλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ), με το σενάριο να περιλαμβάνει 22 σημεία στην Ελλάδα, την Μάλτα, την Ολλανδία και το Βέλγιο.

«Ήταν μια συλλογική προσπάθεια χωρίς την οποία δε θα μπορούσε να εξιχνιαστεί ένα τόσο σημαντικό έγκλημα. Πρέπει να υπάρχει γενική συνεργασία και ενημέρωση όλων, από την πρώτη ως την τελευταία στιγμή», δήλωσε η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη.

Από την πλευρά της η διοικητής της άσκησης αρχιπύραρχος Κάλλι Σαΐνη τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η Άσκηση Μέδουσα 2022 ήταν μια τεράστια πρόκληση, καθώς μέσα από ένα πολυεπίπεδο σενάριο έπρεπε να συνεργαστούν οι φορείς της πολιτείας με τους διεθνής οργανισμούς και την ΕΛ.ΑΣ σπάζοντας με τον τρόπο αυτό στερεότυπα ετών».

Τα αποτελέσματα της άσκησης παρουσίασε η αρχιπύραρχος Δρ. Κάλλι Σαΐνη παρουσία εκπροσώπων του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Παναγιώτη Πικραμμένου, του προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα, υπουργείων, διεθνών οργανισμών (IOM, UNCHR,UNICEF,DG HOME, EUAA) της ΕΛ.ΑΣ, Europol, ΜΚΟ, του ΕΚΑΒ και πρεσβειών.

Κατά τη διάρκεια της τελετής βραβεύτηκαν οι συμμετέχοντες, ενώ δεσμεύτηκαν ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί επί του πεδίου, αλλά και με θεσμικές παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες.