Σε εργασιακό λαβύρινθο από τον οποίο δυσκολεύονται να δραπετεύσουν, οδηγούνται ολοένα και περισσότεροι εργαζόμενοι στη Λάρισα στον ιδιωτικό τομέα, το διάστημα των τελευταίων ετών. Εργοδότες τόσο στον κλάδο του εμπορίου όσο και αυτόν της εστίασης βρήκαν τρόπους για να καταστρατηγούν βασικά δικαιώματα των υπαλλήλων.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της σελίδας «Ρεπορτάζ του Κάμπου» επιχειρήσεις με μεγάλη δραστηριότητα, απολύουν εργαζόμενους, εν συνεχεία τους οδηγούν σε εταιρείες που εδρεύουν σε άλλες πόλεις, προσλαμβάνονται σε αυτές και τους ξαναπαίρνουν πίσω ως «δανεικούς». Τους νοικιάζουν μήνα με το μήνα.
Επρόκειτο για τακτικές (δανεισμό) που ακολουθούν πανελληνίως κυρίως μεγάλες αλυσίδες όμως αρχίζουν να τις ακολουθούν και μικρότερα καταστήματα, με στόχο φυσικά το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος και τον περιορισμό των όποιων διεκδικήσεων των εργαζόμενων.
«Το τελευταίο διάστημα φτάνουν και σε εμάς πληροφορίες για τέτοιου είδους περιστατικά τα οποία όπως φαίνεται αυξάνονται» εξηγεί στα «ΡτΚ» ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Γιάννης Σκόκας. Χαρακτηρίζει μάλιστα το φαινόμενο ως «σύγχρονο δουλεμπόριο» από το οποίο οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να βγούνε με ευκολία καθώς «υπάρχει διαρκής εκφοβισμός και συνεχόμενη ανησυχία». Με αυτόν τον τρόπο σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου καταφέρνουν εργοδότες σε κάποιες περιπτώσεις εκτός των άλλων, να «μετατρέπουν το 8ωρο σε 9ωρο και 10ωρο καθημερινά αποφεύγοντας και την ίδια στιγμή να προσλάβουν κι άλλους υπαλλήλους».
ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ
Δανεισμός εργαζομένου είναι μια τριγωνική σχέση μεταξύ του εργοδότη, του εργαζομένου και του τρίτου στον οποίο παραχωρούνται οι υπηρεσίες του εργαζομένου, σύμφωνα με την οποία ο εργαζόμενος παρέχει προσωρινά στον τρίτο την εργασία του.
Ο δανεισμός εργαζομένων διακρίνεται στον γνήσιο δανεισμό και τον μη γνήσιο ή κατ’ επάγγελμα δανεισμό.
Για να διαβάσετε αναλυτικά μπορείτε να το κάνετε εδώ http://bit.ly/367fh84.
ΔΙΑΡΚΕΙΑ
Η διάρκεια της τοποθέτησης του μισθωτού στον έμμεσο εργοδότη, στην οποία περιλαμβάνονται και οι ενδεχόμενες ανανεώσεις που γίνονται εγγράφως, δεν επιτρέπεται να είναι μεγαλύτερη από τους τριάντα έξι (36) μήνες και σε περίπτωση υπέρβασης επέρχεται μετατροπή της υπάρχουσας σύμβασης σε αορίστου χρόνου με τον έμμεσο εργοδότη. Σχετικά μπορείτε να διαβάστε περισσότερα εδώ http://bit.ly/2RtiCcy.
Αυτός βέβαια είναι και ο λόγος που οι επιχειρήσεις στέλνουν τους Λαρισαίους εργαζόμενους στο ταμείο ανεργίας λίγο πριν συμπληρωθεί η εν λόγω χρονική διάρκεια και μόλις ξεπεραστεί αυτός ο σκόπελος συνεχίζουν κανονικά την εργασία με τις ίδιες συνθήκες.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ
Σύμφωνα με εργαζόμενους που βρίσκονται σε αυτήν την κατάσταση, νιώθουν πως χάνουν σιγά – σιγά μέρος των δικαιωμάτων τους καθώς δεν μπορούν να διεκδικήσουν κατάλληλες συνθήκες εργασίας και ούτε να διαμαρτυρηθούν για όποιες αδικίες. Μιλώντας στα «Ρεπορτάζ του Κάμπου» αναφέρουν πως ανά πάσα στιγμή κι αν προσπαθήσουν να το κάνουν ενδέχεται να υπάρξει άμεση αντικατάσταση τους καθώς θεωρούνται εύκολα αναλώσιμοι. Έτσι το δέχονται…
ΚΑΒΑΛΑ
Φυσικά αυτά συμβαίνουν σε όλη την Ελλάδα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι εργοδοτικές πιέσεις και τα εκβιαστικά διλήμματα που έχουν οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο λιπασμάτων της ELFE, συμφερόντων Λαυρεντιάδη, στην Καβάλα. Εκεί η εργοδοσία ζητά με επιστολή-τελεσίγραφο από τους εργαζόμενους του εργοστασίου να υπογράψουν νέες συμβάσεις δανεισμού εργαζόμενου σε τρίτη εταιρεία που θα λειτουργήσει εντός του εργοστασίου. (εδώ ολόκληρο το δημοσίευμα http://bit.ly/3akcHyZ).
Πηγή: Ρεπορτάζ του Κάμπου- ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΙΑΣΤΑΣ