Το γεμάτο έριδες συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε ανάσα ζωής στην Νέα Αριστερά, η οποία πλέον εμφανίζεται πάνω από το 3% στις δημοσκοπήσεις. Παράλληλα έρχονται νέες προχωρήσεις στο νέο πολιτικό σχηματισμό από το κόμμα του Στεφάνου Κασσελάκη.

Οι δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν μετά το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αντί να ενισχύσουν το κόμμα, το αποδυνάμωσαν, στέλνοντας ψηφοφόρους στην Νέα Αριστερά. Ενδεικτικά στη δημοσκόπηση της MRB για τις ευρωεκλογές η Νέα Αριστερά ξεπερνά για πρώτη φορά το 3% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε μονοψήφιο, μόλις στο 8,8% στην πρόθεση ψήφου δίχως αναγωγή. Σύμφωνα με την ίδια μέτρηση, περίπου το 7% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ μετά το συνέδριο δήλωσε ότι θα ψηφίσει Νέα Αριστερά ενώ το κόμμα του Στεφάνου Κασσελάκη μείωσε τη συσπείρωση του στο 51%. Στο ίδιο κλίμα και η δημοσκόπηση της GPO καθώς η Νέα Αριστερά για πρώτη φορά βρίσκεται στο κατώφλι του 3%, ο ΣΥΡΙΖΑ βιώνει νέα πτώση στα ποσοστά του ενώ σχεδόν 6 στους 10 πολίτες βλέπουν ότι το κόμμα της πλατείας Κουμουνδούρου αποδυναμώθηκε περαιτέρω μετά το συνέδριο. Τέλος και στη δημοσκόπηση της Opinion Poll αμέσως μετά το συνέδριο, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει νέα απώλεια ψηφοφόρων προς την Νέα Αριστερά, η οποία ξεπερνά το 3%.

Παραιτήσεις και προσχωρήσεις στελεχών


Ενδεικτικό της τάσης διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι αμέσως μετά το συνέδριο παραιτήθηκαν τέσσερα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας καθώς και δεκάδες μέλη από τοπικές του κόμματος στην Βόρεια Ελλάδα και κυρίως σε τοπικές της Θεσσαλονίκης και των Σερρών. Μάλιστα κάποιοι εξ αυτών υπέγραψαν μια επιστολή παραίτησης, η οποία περιέχει σκληρά λόγια για τον Στέφανο Κασσελάκη και την ηγετική του ομάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες τα περισσότερα στελέχη που παραιτήθηκαν βρίσκονται κοντά στην Νέα Αριστερά ενώ το κόμμα Χαριτση - Αχτσιόγλου - Τσακαλώτου - Σακελλαρίδη πρόκειται να ανακοινώσει νέες προσχωρήσεις στελεχών από τον ΣΥΡΙΖΑ στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές.

Όσον αφορά μάλιστα τις ευρωεκλογές, η Νέα Αριστερά ετοιμάζει ένα πολύ δυνατό ψηφοδέλτιο στο χώρο της αριστεράς με σκοπό να αλώσει το χώρο του ΣΥΡΙΖΑ. Μεταξύ άλλων ακούγονται τα ονόματα του Γαβριήλ Σακελλαρίδη, του πρώην υπουργού Γιώργου Σταθάκη καθώς και ευρωβουλευτών που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Στέλιος Κούλογλου και ο Δημήτρης Παπαδημούλης.