Τα χρόνια των μνημονίων πέρασαν (όχι όμως ανεπιστρεπτί, σύμφωνα με ειδικούς, αν δεν προσέξουμε) και έφεραν στην επιφάνεια της πολιτικής ζωής του τόπου διάφορα ευτράπελα, τα οποία όχι μόνο ήταν άκρως επικίνδυνα για τη χώρα στη θεωρία, αλλά δυστυχώς κληθήκαμε να τα ζήσουμε με κάθε... επισημότητα.

Το 2009, όταν ο Κώστας Καραμανλής μιλούσε για την παγκόσμια κρίση χρέους, η οποία αναγκαστικά θα συμπαρέσυρε και τη χώρα μας, διαβεβαιώνοντας παράλληλα πως με πάγωμα μισθών και συντάξεων, καθώς και με ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα θα τα κατάφερνε να αντεπεξέλθει, ο Γιώργος Παπανδρέου από το ΠΑΣΟΚ διαβεβαίωνε τον κόσμο ότι «λεφτά υπάρχουν». Ετσι, ο υιός του Ανδρέα Παπανδρέου κερδίζει τις εθνικές εκλογές με 43,92% έναντι 33,47% της Νέας Δημοκρατίας και του Κώστα Καραμανλή.

Αποτέλεσμα, όπως γνωρίζουμε, ήταν η υπογραφή δανειακής σύμβασης και η είσοδος της χώρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Από την πρώτη στιγμή η Νέα Δημοκρατία ξεκινά τις πιέσεις προς το κυβερνών κόμμα για τους όρους της σύμβασης οι οποίοι είναι εξουθενωτικοί για την κοινωνία με κατακόρυφη αύξηση φόρων και ταυτόχρονες περικοπές. Η Ελλάδα φτάνει ένα βήμα προ της εξόδου από την Ευρωζώνη και τότε ο Γιώργος Παπανδρέου σκέφτεται δημοψήφισμα, δήθεν ως ανάχωμα στην καταστροφή. Ομως η Ευρώπη –και συγκεκριμένα ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας Νικολάς Σαρκοζί– τον ταρακούνησε λέγοντας: «Είσαι τελειωμένος ψυχοπαθής;»

Ετσι, ο Γιώργος Παπανδρέου οδηγήθηκε στην πρώτη συγκυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία και τον ΛΑΟΣ τότε, με πρωθυπουργό τον Λουκά Παπαδήμο, ο οποίος ήταν γνωστός και σεβαστός στις αγορές, στις 11 Νοεμβρίου 2011. Ομως η όλη ιστορία είχε ρήγματα και αυτό οδήγησε στις εκλογές του Μαΐου 2012, στις οποίες η Νέα Δημοκρατία με τον Αντώνη Σαμαρά στο τιμόνι της συγκεντρώνει ποσοστό 18,85% και 108 έδρες, με δεύτερο κόμμα όμως πλέον τον ΣΥΡΙΖΑ, με 16,79% και 52 έδρες.

Τα αποτελέσματα αυτά δεν εξασφαλίζουν τη δεδηλωμένη σε κανένα κόμμα κι έτσι η χώρα οδηγείται σε δεύτερο γύρο εκλογών, με τη Νέα Δημοκρατία να ανακτά μεγάλο μέρος της δύναμής της και να φτάνει στο 29,66% με 129 έδρες αλλά με τον ΣΥΡΙΖΑ στο κατόπι με 26,89% και 71 έδρες. Η κυβέρνηση θα σχηματιστεί με τη σύμπραξη Αντώνη Σαμαρά, Ευάγγελου Βενιζέλου και Φώτη Κουβέλη, ο οποίος μετά το «μαύρο» στην ΕΡΤ απέσυρε τη στήριξή του στην κυβέρνηση, αφήνοντας μόνο τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία.

Το σαφές δίλημμα

Η ώρα της κρίσης για όλους ήρθε τον Δεκέμβριο του 2014, όταν και η Βουλή έπρεπε να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το δίλημμα ήταν σαφές: Είτε η χώρα παραμένει σε σταθερή τροχιά είτε οδηγείται στα βράχια, με τις ψεύτικες υποσχέσεις του Αλέξη Τσίπρα. Τότε, λοιπόν, σύσσωμη η αντιπολίτευση κρίθηκε, τοποθετώντας το προσωπικό και κομματικό συμφέρον πάνω από το εθνικό και καταψηφίζοντας τον Σταύρο Δήμα (ελάχιστη σημασία είχε το όνομα, ο καθένας θα είχε την ίδια αντιμετώπιση).

Τον Ιανουάριο του 2015, η χώρα οδηγείται σε εκλογές και ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει με ποσοστό 36,34% και 149 έδρες, με δεύτερη τη Νέα Δημοκρατία στο 27,81% και 76 έδρες. Από εκεί ξεκινά η ασύγκριτη κατρακύλα της χώρας, η οποία καλείται να ζήσει νέα χρεοκοπία, τρίτο αχρείαστο μνημόνιο (μετά το οποίο ο Αλέξης Τσίπρας, αφού εξασφάλισε ευρεία συναίνεση, πήγε τον Σεπτέμβριο του 2015 σε εκλογές και κέρδισε τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη με 36,34% έναντι 27,81%), Capital Controls, 100 χρόνια δέσμευση της δημόσιας περιουσίας στο Υπερταμείο και φυσικά τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ωστόσο, το 2019 όλα αυτά τελείωσαν, με τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη να κερδίζει τις εκλογές του Ιουλίου με 39,85% και 158 έδρες και τον ΣΥΡΙΖΑ στο 31,53% και 86 έδρες. Η χώρα βγήκε από τα βάσανα του Μνημονίου και άλλαξε ρότα, κάτι που επιβεβαίωσε εκ νέου ο ελληνικός λαός, δίνοντας το 2023 στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις, το 40,56% και 158 έδρες έναντι μόλις 17,83% του ΣΥΡΙΖΑ, με 47 έδρες.

Ολες αυτές οι μνήμες οδηγούν τη βάση της Νέας Δημοκρατίας στον δρόμο προς το επετειακό 15ο Τακτικό Συνέδριο του κόμματος, το τριήμερο 5-7 Απριλίου στο Ζάππειο Μέγαρο, μαζί με όλους τους αγώνες της κεντροδεξιάς παράταξης στη διάρκεια της Μεταπολίτευσης, με «φάρους» την ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ και τη διαχρονική προσπάθεια για ευρωπαϊκή πορεία και παρουσία της χώρας μας. Στον δρόμο για το Συνέδριο, χθες στη Θεσσαλονίκη έλαβε χώρα το ένα και μοναδικό, όπως όλα δείχνουν, προσυνέδριο του κόμματος, στο Βελλίδειο, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δίνει τον τόνο και να υπενθυμίζει στον κόσμο της Νέας Δημοκρατίας την ιστορική πορεία της παράταξης και τη σημασία της επικράτησής της στις ευρωεκλογές του 2024.