Tο σύνθημα για την προετοιμασία της Νέας Δημοκρατίας για τις ευρωκλογές του Ιουνίου έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του χθες στο προσυνέδριο της παράταξης στη Θεσσαλονίκη, μέσα σε πανηγυρικό κλίμα, καθώς γιορτάζονται ταυτόχρονα τα 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελάδα και τα 50 χρόνια από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας.

Όπως έκανε σαφές «ο Ιούνιος πρέπει να φέρει στη χώρα ένα αποτέλεσμα σιγουριάς και προοπτικής». Για το λόγο αυτό κάλεσε, από σήμερα κιόλας, «να κάνουμε τις ευρωεκλογές υπόθεση όλων μας, πείθοντας ότι οι Βρυξέλλες είναι πολύ πιο κοντά στη Θεσσαλονίκη από όσο μπορεί να δείχνει ο χάρτης, αλλά και ότι κάθε εθνική απόφασή μας έχει άμεσο αντίκτυπο στη θέση μας μέσα στην Ένωση. Για να το πω διαφορετικά: οι επιλογές μας για την Ευρώπη πρέπει να έχουν μετάφραση ελληνική».

Στον δρόμο αυτό, όπως είπε ο πρωθυπουργός, η ΝΔ έχει αντιπάλους την ίδια την πραγματικότητα και τα καθημερινά της προβλήματα, καθώς επίσης την αδιαφορία και τη διαβόητη «χαλαρή ψήφο». «Ένα επικίνδυνο σαράκι, αν σκεφτούμε ότι αν πάμε στην κάλπη "χαλαρά", όπως λέτε και εσείς εδώ στη Θεσσαλονίκη, την επόμενη μπορεί να ξυπνήσουμε αντιμέτωποι με νέα δεσμά», τόνισε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι οι ευρωεκλογές είναι μια αναμέτρηση διπλά σημαντική. «Από τη μία πλευρά θα κρίνει αν η χώρα θα συνεχίσει να έχει αυτή την πολυπόθητη σταθερότητα, πολιτική σταθερότητα, την οποία με τόσο κόπο οικοδομήσαμε. Αν θα μείνει στο δρόμο των αλλαγών, αν θα πετύχει τελικά τους στόχους για τους οποίους μίλησα με ορίζοντα το 2027. Και από την άλλη, οι ευρωκάλπες πρέπει να αναδείξουν την πολιτική δύναμη που επιθυμούν οι Έλληνες ψηφοφόροι να τους εκπροσωπεί στην Ευρώπη».

Στο σημείο αυτό ο πρωθυπουργός κάλεσε να «αναρωτηθούμε όλοι μαζί ποιο είναι το κόμμα που τελικά πιστεύει διαχρονικά στις αξίες της Ευρώπης. Αλλά και το πιο σημαντικό, διότι οι πολίτες δεν ψηφίζουν ποτέ για το παρελθόν, ψηφίζουν μόνο για το μέλλον: ποιο είναι το κόμμα εκείνο που θα διεκδικήσει πιο αποτελεσματικά τα συμφέροντα της πατρίδας στα δύσκολα μέτωπα των Βρυξελλών. Με άλλα λόγια, ποια παράταξη θα είναι δοκιμασμένη και ικανή ώστε να δυναμώσει την εθνική φωνή έξω από τα σύνορά μας».

Δεν παρέλειψε να στείλει μήνυμα σε αυτούς που επιμένουν και σήμερα ακόμα να διασύρουν τη χώρα διεθνώς, θυμίζοντας ότι «μόλις πρόσφατα, για παράδειγμα, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ευρωβουλευτές του δεν δίστασαν να ζητήσουν, προσέξτε, μέχρι και τη διακοπή της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης προς την Ελλάδα».

Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «οι κάλπες των ευρωεκλογών δεν προσφέρονται για αδράνεια: γιατί η αμφισβήτηση, η όποια αμφισβήτηση του πολιτικού σκηνικού μπορεί να κλονίσει κατακτήσεις που τώρα θεωρούνται δεδομένες, περιορίζοντας την ορμή του τόπου προς τα εμπρός. Ούτε ασφαλώς και είναι κάλπες που πρέπει να γίνουν αφορμή τυφλής διαμαρτυρίας. Διότι σε τέτοιες περιπτώσεις άλλο σήμα θέλει συχνά να στείλει ο ψηφοφόρος και άλλο είναι τελικά αυτό που επιστρέφεται με το αποτέλεσμα. Κάτι που ισχύει και για όσα κομματίδια βλέπουν τις ευρωεκλογές ως μεγεθυντικό φακό για το ανάστημά τους. Είναι αυτά που κρύβουν τον αντιευρωπαϊσμό τους κάτω από δήθεν, προσέξτε, πατριωτικά συνθήματα. Δεν βλέπουν, όμως, παρά μόνο τη σκιά τους. Και όπως έλεγε και ο Samuel Johnson, "ο ψευτοπατριωτισμός αποτελεί το τελευταίο καταφύγιο του απατεώνα"».