Οπρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, απειλεί να μπλοκάρει τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ουκρανία και την ένταξη της χώρας στην ΕΕ, σύμφωνα με το Politico.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Ούγγρος ηγέτης απαιτεί από τους ηγέτες της ΕΕ να επαναξετάσει τη στρατηγική της για την υποστήριξη του Κιέβου.

Σε επιστολή, που απευθύνεται στον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο Ούγγρος πρωθυπουργός αναφέρει ότι καμία απόφαση σχετικά με τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας, την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ ή περαιτέρω κυρώσεις κατά της Ρωσίας, δεν μπορεί να ληφθεί έως ότι γίνει αυτή η «στρατηγική συζήτηση», όταν οι ηγέτες συγκεντρωθούν στις Βρυξέλλες στα μέσα Δεκεμβρίου.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να προβεί σε απολογισμό της εφαρμογής και της αποτελεσματικότητας των σημερινών πολιτικών μας προς την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των διαφόρων προγραμμάτων βοήθειας», γράφει ο Όρμπαν στην επιστολή, η οποία δεν φέρει ημερομηνία αλλά τη σφραγίδα του γραφείου του.

Παράλληλα, ρωτά γιατί η Ευρώπη θα πρέπει να συνεχίζει να στηρίζει την Ουκρανία σε μία εποχή που οι ΗΠΑ, οι οποίες έχουν παράσχει το μεγαλύτερος μέρος της στρατιωτικής βοήθειας για το Κίεβο, ενδέχεται να μην είναι σε θέση να συνεχίσουν τη χρηματοδότηση.