Απάντηση στις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τους πρόσφυγες και την αντιμετώπισή τους από την Ελλάδα, καθώς και σε δημοσιεύματα στην Τουρκία περί θέματος αποστρατικοποίησης ελληνικών νησιών που φημολογείται ότι θα θέσει η Άγκυρα, έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Ο Γιάννης Οικονόμου απάντησε ότι “κάθε ανάλογη προσπάθεια της Τουρκίας στο παρελθόν πήρε τις απαντήσεις της νηφάλια και τεκμηριωμένα. Σε ότι αφορά τις ανυπόστατες και αστήρικτες κατηγορίες για το θέμα των μεταναστών η χώρα μας απαντά με πράξεις που σώζουν ζωές στο Αιγαίο και στον Έβρο. Θα είναι καλύτερα εάν οι Τούρκοι στρέψουν την προσοχή τους στα κυκλώματα των λαθροδιακινητών”.
Ερωτώμενος για το τι θα προτάξει η Ελλάδα στη σύνοδο κορυφής σχετικά με την Τουρκία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι η χώρα μας θα προτάξει την ανάγκη σταθερότητας στην περιοχή και την πλήρη εφαρμογή συνθηκών και διεθνούς δικαίου”.
Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών ο κ. Οικονόμου είπε ότι “η ενίσχυση της ακροδεξιάς πρέπει να μας προβληματίζει όλους. Βλέπουμε που οδηγεί ο λαϊκισμός. Από εκεί και πέρα οι κρίσεις και τα διακυβεύματα απαιτούν σταθερότητα σε όλες τις χώρες. Σταθερότητα αναγκαία για την υπέρβαση της κρίσης” ενώ εξέφρασε την ελπίδα να προκύψει σταθερή και ισχυρή κυβέρνηση στη Γαλλία.
“Η κυβέρνηση συνεχίζει την προσπάθεια απάντησης στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πολίτες εξαιτίας των εξωγενών δυσκολιών” είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Σε ερώτηση για το εάν υπάρχει πιθανότητα συνάντησης με τον κ. Ερντογάν στη σύνοδο του ΝΑΤΟ είπε ότι “πάντοτε θέλουμε ανοιχτούς διαύλους με την Τουρκία, είμαστε σταθερά προσηλωμένοι στις καλές σχέσεις αλλά και ανυποχώρητοι στα κυριαρχικά μας δικαιώματα”.
Ο κ. Οικονόμου αναφερόμενος στις συνεχείς δηλώσεις του κ. Ερντογάν και την αλλαγή ατζέντας από τον Τούρκο πρόεδρο, είπε ότι “δεν είναι δική μας δουλειά να ερμηνεύουμε τον κ. Ερντογάν. Η θέση μας είναι να αναδεικνύουμε οποιαδήποτε κατασκευή δεν μπορεί να σταθεί στην πραγματικότητα των Συνθηκών και την αλήθεια στο προσφυγικό”.
Προσέθεσε πως “σε ότι αφορά τη συμπεριφορά της χώρας μας για το προσφυγικό μιλάνε τα περιστατικά όταν οι άνθρωποι χρειάζονται βοήθεια και παρίσταται ανάγκη. Όλα τα περιστατικά που καταγγέλλονται ερευνώνται αλλά δεν επιβεβαιώνονται”.
Ερωτώμενος για το εάν ο πρωθυπουργός ζητήσει κυρώσεις κατά της Τουρκίας στη Σύνοδο κορυφής, ο κ. Οικονόμου είπε ότι ο πρωθυπουργός και στις διμερείς συνομιλίες με ξένους και στις Συνόδους Κορυφής ενημερώνει με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο -εάν κρίνουμε από τις αντιδράσεις του κ.Ερντογάν- για την επιθετικότητα της τουρκικής πλευράς.
Αναφερόμενος στη Διάσκεψη της Ρώμης και την μη πρόσκληση της Ελλάδας, είπε ότι δεν πρόκειται για επίσημη διάσκεψη αλλά για μια πρωτοβουλία της Ιταλίας που αφορά θέματα δικού της ενδιαφέροντος στις σχέσεις της με τη Λιβύη. Ο κ. Οικονόμου είπε ότι το επόμενο διάστημα ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι.
Κληθείς να σχολιάσει τα όσα είπε ο κ. Σαμαράς για την ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης ο κ. Οικονόμου είπε ότι “είναι γνωστές οι απόψεις του κ. Σαμαρά, από εκεί και πέρα σε ότι αφορά τα ενεργειακά η κυβέρνηση διαχειρίζεται μια μεγάλη κρίση αποτελεσματικά όπως δείχνουν τα στοιχεία για το ποσοστό ΑΕΠ που διατίθεται για την στήριξη πολιτών, που είναι από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη, και πολύ πρόσφατα υπήρχαν ανακοινώσεις για την επικαιροποίηση της επανέναρξης των διαδικασιών για αξιοποίηση πιθανών κοιτασμάτων που βρίσκονται την ελληνική επικράτεια”.
Ερωτώμενος για το εάν ο κ. Μητσοτάκης θα θέσει στο ΝΑΤΟ το θέμα των τουρκικών προκλήσεων και της συνοχής της συμμαχίας, ο κ. Οικονόμου είπε ότι “η Ελλάδα κάνει πάντα ότι είναι πρόσφορο για τα εθνικά της συμφέροντα και τα συμφέροντα της συμμαχίας με τον πλέον δόκιμο τρόπο, όπως έκανε και στις ΗΠΑ”.
Τέλος ο κ. Οικονόμου απέρριψε το ενδεχόμενο επιβολής υποχρεωτικότητας της επαναφοράς της μάσκας, ενώ κάλεσε τις ευάλωτες ομάδες να λάβουν τα μέτρα που κρίνουν απαραίτητα για την προστασία τους. “Δεν είμαστε υπό σκέψη για επαναφορά υποχρεωτικότητας για τις μάσκες. Αυτό αφορά όλη την Ευρώπη και δεν έχουμε δει πουθενά προσέγγιση περί υποχρεωτικών μέτρων. Όσοι αισθάνονται ευάλωτοι έχουν τη δυνατότητα να προστατευτούν περισσότερο με την μάσκα. Σε σχέση με άλλες χώρες έχουμε μεγάλο ποσοστό ελέγχου, έχουμε περάσει πια σε άλλη φάση της πανδημίας. Η σύσταση είναι να χρησιμοποιούν οι ευάλωτοι τη μάσκα ή όποιο άλλο μέσο προστασίας κρίνουν απαραίτητο”.
Απαντώντας για τις αντιδράσεις στα πανεπιστήμια για το νομοσχέδιο της κ. Κεραμέως είπε ότι “πρόκειται για ν/σ που δημιουργεί προϋποθέσεις αναβάθμισης της μόρφωσης, και συνδέει -μεταξύ άλλων- την αγορά εργασίας με τις σπουδές, ενώ εξασφαλίζει και εσωτερικά Erasmus. “Δεν βλέπω πως μπορεί να κλείσει το δρόμο της ανώτατης μόρφωσης για τα φτωχότερα στρώματα”, είπε.