Όπως είχε ανακοινωθεί νωρίτερα από τον «Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου», το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, αλλά και από τον εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος Γιάννη Αρτοποιό, κατά την ενημέρωση που παρείχε από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα, επανήλθε σήμερα, Παρασκευή, από τις 17:00 και έπειτα η κυκλοφορία σε μέρος της Εθνικής Οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης, το οποίο είχε πλημμυρίσει, εξαιτίας της κακοκαιρίας Daniel.

Η διέλευση, σύμφωνα με την ανακοίνωση, θα πραγματοποιείται μόνο από την αριστερή λωρίδα κυκλοφορίας και στις δύο κατευθύνσεις αποκλειστικά για ΙΧ και οχήματα βάρους 3,5 τόνων, ενώ η διέλευση για τα υπόλοιπα οχήματα θα ανακοινωθεί εκ νέου. Παρόλα αυτά εξαιρούνται του περιορισμού τα οχήματα της Πολιτικής Προστασίας, τα κρατικά οχήματα κάθε κατηγορίας που έχουν υπηρεσίες στις πληγείσες περιοχές και οχήματα 3,5 τόνων που χρησιμοποιούνται για την αποκομιδή και μεταφορά νεκρών ζώων. 

Παράλληλα, επανήλθε και η υποχρέωση των χρηστών του οδικού δικτύου να αποδίδουν το ανάλογο αντίτιμο σε διόδια. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου, τα οχήματα έως 3,5 τόνων θα πρέπει να πληρώνουν διόδια από αύριο, Σάββατο, στις 6:00 π.μ., στη Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, την Εγνατία Οδό μεταξύ Θεσσαλονίκης και διασταύρωσης με την Ιονία οδό και στην Ιονία οδό, ανεξαρτήτως κατεύθυνσης, ύστερα και από τις αλλαγές στην κυκλοφορία των οχημάτων που κινούνται στην Εθνική Οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκη.

Ωστόσο, παρατείνεται για τις επόμενες 48 ώρες, δηλαδή έως τις 6:00 π.μ. της Δευτέρας 18 Σεπτεμβρίου, η εντολή να μην εισπράττεται αντίτιμο για διόδια στον αυτοκινητόδρομο Ε65 και στο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου Αιγαίου από Νίκαια έως Μαλιακό Κόλπο.

Η ανακοίνωση για κυκλοφορία στην Αθηνών-Θεσσαλονίκης και για διόδια

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών αναφέρει:

Αποκαθίσταται, σήμερα, Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου και από τις 17:00, η κυκλοφορία στην Εθνική Οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης, μετά την έγκριση από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών της σχετικής εισήγησης από την Αυτοκινητόδρομος «Αιγαίο Α.Ε.».

Η κυκλοφορία θα διεξάγεται από την αριστερή λωρίδα και στις δύο κατευθύνσεις αποκλειστικά για Ι.Χ. αυτοκίνητα και οχήματα βάρους έως 3,5 τόνων. Μετά την πλήρη αποχώρηση των υδάτων από τα πρανή του Αυτοκινητοδρόμου και σχετική επιθεώρηση θα δοθεί σε κυκλοφορία και για βαρέα οχήματα. Εξαιρούνται του περιορισμού τα οχήματα της Πολιτικής Προστασίας, τα κρατικά οχήματα κάθε κατηγορίας τα οποία παρέχουν υπηρεσίες στις πληγείσες περιοχές καθώς και οχήματα άνω των 3,5 τόνων, τα οποία χρησιμοποιούνται για την αποκομιδή και μεταφορά νεκρών ζώων.

Αίρεται, αύριο, Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου και από τις 6:00 π.μ. η εντολή παύσης είσπραξης διοδίων στα οχήματα έως 3,5 τόνων, στη Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου «Χαρίλαος Τρικούπης», στα διόδια της Εγνατίας οδού μεταξύ Θεσσαλονίκης και διασταύρωσης με Ιονία Οδό και κατά μήκος της Ιονίας Οδού (ανεξαρτήτως κατευθύνσεως)

Για τα οχήματα άνω των 3,5 τόνων, ορίζεται παράταση 48 ωρών στην εντολή μη είσπραξης διοδίων στους ανωτέρω δρόμους. Επιπλέον, ορίζεται παράταση 48 ωρών, έως τις 6:00 π.μ. της Δευτέρας 18 Σεπτεμβρίου, στην εντολή για παύση είσπραξης διοδίων στον αυτοκινητόδρομο Ε65 και στο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου Αιγαίου από Νίκαια έως Μαλιακό Κόλπο (συμπεριλαμβανομένων και των πλευρικών διοδίων στην εν λόγω περιοχή του αυτοκινητοδρόμου Αιγαίου).