Ανησυχητικές είναι οι προβλέψεις που κάνουν λόγο για μόλυνση του 30% των παιδιών μιας σχολικής τάξης με την παρουσία ενός κρούσματος κορωνοϊού. Την ίδια ώρα, επιστήμονες προτρέπουν τους γονείς σε εμβολιασμό των παιδιών τους, 12 έως 17 ετών, καθώς πλέον ένα στα τέσσερα κρούσματα είναι παιδί, με τα στατιστικά να δείχνουν σοβαρές νοσήσεις αλλά και θανάτους.
Για το άνοιγμα των σχολείων και τις συνέπειες του μη εμβολιασμού μίλησε στον ΣΚΑΪ ο γιατροί Μ. Ανδρέου, ο οποίος τόνισε πως έχει καθυστερήσει ο εμβολιασμός των παιδιών, ωστόσο είναι αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε και θα είμαστε αποτελεσματικοί.
Όσον αφορά τα σχολεία που πρόκειται να ανοίξουν την επόμενη εβδομάδα, είπε πως αυτό «είναι το μεγάλο στοίχημα του 4ου κύματος, διότι θα πολλαπλασιαστούν τα κρούσματα». «Έχοντας γνώση από τη γρίπη, πιστεύω ότι το 30% των μαθητών σε μία τάξη με το πρώτο πέρασμα της μετάλλαξης Δ’ του ιού θα μολυνθεί», επεσήμανε.
Εξήγησε, μάλιστα, τις τραγικές συνέπειες που θα έχει αυτό. «Έχουμε 600.000 παιδιά που θα πάνε Γυμνάσιο-Λύκειο, εάν το 2% νοσήσει και χρειαστεί νοσηλεία, έχουμε 4.000 παιδιά.» Ανέφερε, επίσης, ότι 1 στα 4 κρούσματα είναι παιδί, ενώ με το άνοιγμα των σχολείων μπορεί να έχουμε 3 στα 4. Επεσήμανε, δε, ότι στατιστικά θα έχουμε και σοβαρές νοσήσεις και θανάτους παιδιών.
Τέλος, ο κ. Ανδρέου παρότρυνε να παραμένουν ανοιχτά τα παράθυρα στις τάξεις για να μην υπάρχει αυξημένο ιικό φορτίο στην τάξη.
Υπενθυμίζεται ότι κατά την προχθεσινή ενημέρωση, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής, Μαρία Θεοδωρίδου, είπε ότι από την καταγραφή των κρουσμάτων κορωνοϊού στον ΕΟΔΥ παρατηρείται ήδη ραγδαία αύξηση του αριθμού των νέων μολύνσεων στις επίμαχες ηλικιακές ομάδες μαθητών, η οποία προφανώς με τη δυναμική που έχει αναπτύξει δεν θα ανακοπεί εύκολα ή άμεσα.
«Αν ήδη το 25% των ημερήσιων κρουσμάτων αφορά ανηλίκους κάτω των 17 χρόνων, γίνεται αμέσως αντιληπτό πως η λειτουργία των σχολείων θα αλλάξει σημαντικά αυτό το ποσοστό προς τα πάνω. Δεν μπορούμε ακόμη να εκτιμήσουμε την αύξηση και την επιβάρυνση στο συνολικό ιικό φορτίο λόγω των μολύνσεων στο μαθητικό πληθυσμό, καθώς η τήρηση των μέτρων προστασίας, όπως η χρήση της μάσκας, και των υγειονομικών πρωτοκόλλων, όπως ο τακτικός έλεγχος για κορωνοϊό, αποτελούν απρόβλεπτους παράγοντες σε αυτή τη δύσκολη εξίσωση. Γνωρίζουμε όμως πως ο έγκαιρος εντοπισμός, η έγκαιρη ανίχνευση των θετικών περιστατικών κορωνοϊού και η εφαρμογή όλων των διαδικασιών, όπως η απομόνωση του κρούσματος και των στενών επαφών, μπορούν να περιορίσουν σημαντικά τη διασπορά. Ζητούμενο είναι να μην καταγράφονται νέες μεταδόσεις είτε σε άλλα παιδιά, είτε, που είναι και το κυριότερο, σε άλλα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας στο ευρύτερο οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον των μαθητών. Ο έγκαιρος εντοπισμός και η σωστή διαχείριση των κρουσμάτων στις σχολικές μονάδες θα περιορίσει πολύ τη διασπορά σε ευπαθή και ηλικιωμένα άτομα, τα οποία είναι γνωστό πως κινδυνεύουν με σοβαρή νόσηση και νοσηλεία» είπε στο protothema.gr o αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθήνας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κ. Δημήτρης Παρασκευής.
Εμβολιασμοί από παιδιάτρους
Την ομόφωνη άποψη ότι οι παιδίατροι πρέπει να αναλάβουν πιο ενεργό ρόλο στον εμβολιασμό των νέων 12-17 ετών, εξέφρασαν χθες οι εκπρόσωποι των παιδιατρικών φορέων, που συμμετείχαν σε σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.
Στη διάρκεια της σύσκεψης ανακοινώθηκε μάλιστα ότι οι παιδίατροι θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν οι ίδιοι τα εμβόλια στο ιατρείο τους, όταν διευθετηθούν κάποια τεχνικά ζητήματα. Κι αυτό αναμένεται να γίνει σύντομα.
“Είναι σημαντικό να γυρίσουν τα εμβόλια του κορωνοϊού στο φυσικό χώρο των παιδιών, που είναι ο παιδίατρός τους. Είναι μία στρατηγική απόφαση ώστε να μπροέσουν οι παιδίατροι να ενημεώσουν τις οικογένειες και να πείσουν να γίνει ο εμβολιασμός των παιδιών που είναι τόσο απαραίτητος», ανέφερε στο MEGA ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης. Ο ίδιος είπε ότι από 12 ετών και άνω το εμβόλιο είναι σε δύο δόσεις, όπως και στους ενήλικες. Ενώ το εμβόλιο της Pfizer έχει πάρει έγκριση εδώ και καιρό και μπορεί να συντηρηθεί στο ψυγείο για ένα μήνα.