Έντονες αντιδράσεις προκαλεί στο Ισραήλ η αναθέρμανση των βλέψεων της Τουρκίας για επιστροφή στο πρόγραμμα των προηγμένων μαχητικών F35, με ανώτερους Ισραηλινούς αξιωματούχους να προειδοποιούν ανοιχτά ότι μια τέτοια συμφωνία θα διαταράξει επικίνδυνα την ισορροπία δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο και θα ενισχύσει τους νεοοθωμανικούς σχεδιασμούς της Άγκυρας.

Άνοιξε ξανά, εδώ και λίγες ημέρες, η συζήτηση σχετικά με την επιθυμία των Τούρκων να επανέλθουν στο πρόγραμμα των F-35, με τον Ταγίπ Ερντογάν, μάλιστα, να λέει πως, μετά τη δια ζώσης επαφή με τον Ντόναλντ Τραμπ στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, ξεκίνησαν οι τεχνικές συζητήσεις Ουάσινγκτον και Άγκυρας για το θέμα.

Την ίδια στιγμή και μετά τα χθεσινά σχόλια της Κίμπερλι Γκιλφόιλ, οι φωνές που αντιτίθενται στην υλοποίηση του συγκεκριμένου σχεδίου, είναι ήδη αρκετές. Μια από αυτές, ένας ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος, μίλησε στο Breitbart News, τονίζοντας πως είναι αναγκαίο το αμερικανικό Κογκρέσο να εμποδίσει την πώληση των F-35 Lightning στην Άγκυρα, προκειμένου «να αποτραπεί πιθανή επιθετική κίνηση κατά του Ισραήλ».

H Τουρκία έχει στόχο την «αποκατάσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας»

Το F-35, το οποίο στην Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία είναι γνωστό ως Adir, θεωρείται το πιο εξελιγμένο μαχητικό αεροσκάφος της Δύσης και χρησιμοποιήθηκε εκτεταμένα από το Ισραήλ κατά τη διάρκεια του 12ήμερου πολέμου με το Ιράν. Ο Ισραηλινός αξιωματούχος εξέφρασε την αυξανόμενη ανησυχία του για το ενδεχόμενο στρατιωτικής σύγκρουσης με την Τουρκία, η οποία — όπως είπε — έχει σαν στόχο την «αποκατάσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας», ακόμα και με έλεγχο της Ιερουσαλήμ.

«Αν χρειαστεί, το Ισραήλ θα κινηθεί για να μπλοκάρει τις τουρκικές βλέψεις, αλλά προτιμά να αποφύγει τη σύγκρουση», ανέφερε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, τόνισε ότι η πώληση F-35 στην Τουρκία θα αποτελούσε σοβαρή απειλή για την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή και εξέφρασε την ελπίδα το Κογκρέσο να παρέμβει αποφασιστικά.

Όπως είναι γνωστό, η Άγκυρα έχει υιοθετήσει άκρως εχθρική στάση τα τελευταία χρόνια κατά του Ισραήλ. Ο Ερντογάν έχει επανειλημμένα συγκρίνει τον Μπενιαμίν Νετανιάχου με τον Χίτλερ και τον Στάλιν, ενώ έχει προσφέρει καταφύγιο σε ηγετικά στελέχη της Χαμάς.

Σύμφωνα με τον Ισραηλινό αξιωματούχο, η Τουρκία έχει στρατηγικά σχέδια ανάπτυξης στρατιωτικών βάσεων σε συριακό έδαφος, χρησιμοποιώντας σαν πρόσχημα την αντιμετώπιση του «Ισλαμικού Κράτους», αλλά στην πραγματικότητα θέλει να ασκεί πίεση στο Ισραήλ. Αν και το Ισραήλ δεν επιθυμεί νέα μέτωπα, όπως τόνισε, έχει παρέμβει για να εμποδίσει τουρκικούς σχεδιασμούς στη Συρία και δηλώνει έτοιμο να το ξανακάνει.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Αμερικανός πρέσβης στην Τουρκία, Τομ Μπαράκ, άφησε να εννοηθεί ότι το Κογκρέσο θα μπορούσε να εγκρίνει τις πωλήσεις F-35, παρά το γεγονός ότι η Άγκυρα είχε αποκλειστεί από το πρόγραμμα το 2019 λόγω της αγοράς ρωσικών πυραύλων S-400. Σύμφωνα με τον Μπαράκ, το θέμα βρίσκεται κοντά στην επίλυσή του — κάτι που η ισραηλινή πλευρά παρακολουθεί με αυξανόμενη καχυποψία.