Οι ανεπιθύμητες διαφημιστικές κλήσεις μπορούν να οδηγήσουν σε διεκδίκηση αποζημίωσης 10.000 ευρώ ανά κλήση, όταν παραβιάζονται οι κανόνες προστασίας των συνδρομητών που έχουν εγγραφεί στο Μητρώο του άρθρου 11.
Η εγγραφή, ωστόσο, δεν συνεπάγεται αυτόματη καταβολή χρημάτων. Για να προχωρήσει μια υπόθεση, απαιτούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις και στοιχεία που τεκμηριώνουν την παράβαση.
Το θέμα παρουσιάστηκε σε ρεπορτάζ του Άγγελου Βουράκη στην εκπομπή «Μια χαρά παρέα» του OPEN. Ο δικηγόρος Βασίλης Σωτηρόπουλος εξήγησε τις δυνατότητες που έχουν οι πολίτες όταν συνεχίζουν να δέχονται τηλεφωνήματα για προϊόντα και υπηρεσίες, ενώ έχουν δηλώσει ότι δεν επιθυμούν τέτοια επικοινωνία.
Τι είναι το Μητρώο του άρθρου 11
Όσοι θέλουν να εξαιρεθούν από τις τηλεφωνικές διαφημιστικές κλήσεις μπορούν να ζητήσουν την εγγραφή τους στο Μητρώο του άρθρου 11 του νόμου 3471/2006.
Πρόκειται για κατάλογο που τηρεί κάθε πάροχος τηλεφωνίας, στον οποίο καταχωρίζονται οι συνδρομητές που αντιτίθενται στις κλήσεις για απευθείας εμπορική προώθηση προϊόντων, υπηρεσιών και για διαφημιστικούς σκοπούς. Η δυνατότητα αφορά τόσο τη σταθερή όσο και την κινητή τηλεφωνία.
Η διαδικασία ξεκινά με αίτημα του ενδιαφερομένου προς τον πάροχό του. Οι επιχειρήσεις που πραγματοποιούν τηλεφωνικές προωθητικές ενέργειες οφείλουν να ελέγχουν τα σχετικά μητρώα και να λαμβάνουν υπόψη τις δηλώσεις αντίρρησης των συνδρομητών.
Μια ουσιαστική λεπτομέρεια αφορά τον χρόνο που μεσολαβεί από την εγγραφή: για την υποβολή καταγγελίας λόγω παραβίασης του μητρώου πρέπει να έχουν περάσει 30 ημέρες από την καταχώριση. Ο συνδρομητής μπορεί επίσης να εκφράσει την αντίρρησή του απευθείας στη συγκεκριμένη διαφημιζόμενη εταιρεία.
Τι μπορείτε να κάνετε αν συνεχίσετε να δέχεστε κλήσεις
Η εγγραφή στο μητρώο δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να συνεχιστούν τα τηλεφωνήματα για προγράμματα ηλεκτρικού ρεύματος, υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας ή άλλα εμπορικά προϊόντα.
Όπως εξήγησε ο Βασίλης Σωτηρόπουλος, ο πολίτης έχει δύο βασικές επιλογές: να καταθέσει καταγγελία στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και να εξετάσει, με δικηγόρο, τη δυνατότητα δικαστικής διεκδίκησης αποζημίωσης.
Η πραγματοποίηση ενός τηλεφωνήματος δεν αρκεί από μόνη της για να καταβληθεί κάποιο ποσό. Πρέπει να εξεταστούν οι συνθήκες της επικοινωνίας, η προηγούμενη δήλωση αντίρρησης και τα διαθέσιμα αποδεικτικά στοιχεία.
Πριν από την καταγγελία χρειάζεται επίσης να ελεγχθεί αν ο συνδρομητής είχε δώσει στη συγκεκριμένη επιχείρηση συγκατάθεση για διαφημιστική επικοινωνία. Πρόκειται για στοιχείο που μπορεί να επηρεάσει την αξιολόγηση της υπόθεσης.
Ποια δικαιολογητικά χρειάζονται
Για να στηριχθεί μια αξίωση αποζημίωσης, χρειάζεται να αποδεικνύεται τόσο η εγγραφή στο Μητρώο του άρθρου 11 όσο και η πραγματοποίηση των ανεπιθύμητων τηλεφωνημάτων.
Σύμφωνα με τις οδηγίες που παρουσιάστηκαν στην εκπομπή, ο ενδιαφερόμενος πρέπει να ζητήσει από τον πάροχό του:
- Βεβαίωση εγγραφής στο Μητρώο του άρθρου 11, με την ημερομηνία καταχώρισης.
- Κατάσταση εισερχόμενων κλήσεων, εφόσον είναι διαθέσιμη, ώστε να υποστηρίζεται η τεκμηρίωση των τηλεφωνημάτων.
Ο Βασίλης Σωτηρόπουλος αναφέρθηκε και στη συμβολή ενός μάρτυρα, όπως συγγενικού προσώπου, που μπορεί να επιβεβαιώσει την κλήση και τις περιστάσεις υπό τις οποίες έγινε. Η μαρτυρία λειτουργεί ως πρόσθετο αποδεικτικό στοιχείο, η χρησιμότητα του οποίου αξιολογείται για κάθε υπόθεση.
Παράλληλα, είναι χρήσιμο να διατηρούνται τα στοιχεία του ιστορικού κλήσεων και να καταγράφονται η ημερομηνία, η ώρα, ο αριθμός του καλούντος και η εταιρεία για λογαριασμό της οποίας έγινε η επικοινωνία.
Ο φάκελος παραδίδεται στη συνέχεια σε δικηγόρο, ο οποίος εξετάζει αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για άσκηση αγωγής και κατά ποιας εταιρείας μπορεί να στραφεί ο συνδρομητής.
Πότε μπορεί να φτάσει η αποζημίωση τις 20.000 ευρώ
Σύμφωνα με όσα παρουσίασε ο Βασίλης Σωτηρόπουλος, έχουν εκδοθεί δικαστικές αποφάσεις που αναγνώρισαν αποζημίωση 10.000 ευρώ για κάθε ανεπιθύμητη διαφημιστική κλήση, όταν διαπιστώθηκε ότι πληρούνταν οι νόμιμες προϋποθέσεις.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα υπόθεσης στη Θεσσαλονίκη, στην οποία επιδικάστηκαν συνολικά 20.000 ευρώ για δύο κλήσεις. Ο πολίτης είχε δεχθεί τηλεφωνήματα για την προώθηση νέας παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, παρότι είχε προηγουμένως εγγραφεί στο σχετικό μητρώο.
Ο δικηγόρος αναφέρθηκε ακόμη σε περίπτωση συνδρομητή που δέχθηκε πέντε κλήσεις και διεκδίκησε 50.000 ευρώ. Η διεκδίκηση ενός ποσού, πάντως, διαφέρει από την τελική επιδίκασή του.
Οι συγκεκριμένες περιπτώσεις δεν δημιουργούν έναν αυτόματο μηχανισμό πληρωμής για κάθε τηλεφώνημα. Το δικαστήριο εξετάζει τα πραγματικά περιστατικά, την τεκμηρίωση της παράβασης και τις προϋποθέσεις της αξίωσης πριν αποφασίσει για την αποζημίωση.
Πόσος χρόνος υπάρχει για τη διεκδίκηση
Στο τηλεοπτικό θέμα έγινε αναφορά σε περιθώριο πέντε ετών για την προσφυγή στη Δικαιοσύνη. Η αφετηρία και ο υπολογισμός της παραγραφής, ωστόσο, χρειάζονται έλεγχο με βάση τη νομική θεμελίωση και τα δεδομένα κάθε περίπτωσης.
Γι’ αυτό, όποιος εξετάζει το ενδεχόμενο αγωγής είναι σκόπιμο να απευθυνθεί εγκαίρως σε δικηγόρο, έχοντας συγκεντρώσει τη βεβαίωση εγγραφής και τα στοιχεία των κλήσεων.
Το πρώτο πρακτικό βήμα παραμένει η εγγραφή στο Μητρώο του άρθρου 11 μέσω του τηλεφωνικού παρόχου. Αν τα διαφημιστικά τηλεφωνήματα συνεχιστούν μετά το προβλεπόμενο διάστημα, η διατήρηση των αποδεικτικών στοιχείων επιτρέπει στον συνδρομητή να εξετάσει τεκμηριωμένα την καταγγελία και τη δικαστική διεκδίκηση αποζημίωσης.