O πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης, παρέστη πριν από λίγη ώρα στην εξεταστική επιτροπή PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, όπου περιέγραψε την ταυτόχρονη παρακολούθησή του από την ΕΥΠ και την απόπειρα παγίδευσης του κινητού τηλεφώνου του με το λογισμικό Predator κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εσωκομματικής περιόδου, πριν από ένα χρόνο, όπως είπε. Αφού περιέγραψε εκ νέου την αλληλουχία των συμπτώσεων και τις ενέργειες της κυβέρνησης να αποστεί τυχόν ευθυνών της, ο κ. Ανδρουλάκης επέδωσε την παρακολούθησή του σε πολιτική σκοπιμότητα.
«Είναι προφανές για μένα ότι οι λόγοι είναι πολιτικοί. Δεν μπορεί να είμαι οκτώ χρόνια ευρωβουλευτής και ποτέ να μη μου έχει συμβεί κάτι τέτοιο, είτε με το Predator είτε με τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας και ξαφνικά να με παρακολουθούν μόλις δήλωσα ότι θέλω να είμαι υποψήφιος για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ».
Απευθυνόμενος στους ευρωβουλευτές μέλη της επιτροπής PEGA ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε πως η υπόθεση είναι υπόθεση προάσπισης της Δημοκρατίας και των ευρωπαϊκών αξιών. Τόνισε συγκεκριμένα: «Αυτό δεν το δέχομαι ως σοσιαλιστής και πιστεύω ότι πρέπει να αγωνιστούμε ώστε να κατοχυρώσουμε τις ευρωπαϊκές αξίες και να μην επιτρέψουμε τα παράνομα αυτά λογισμικά να χρησιμοποιούνται εις βάρος της Δημοκρατίας και εις βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως συνέβη στη δική μου περίπτωση. Δεν είναι ένα προσωπικό ζήτημα. Για μένα είναι ένα ζήτημα Δημοκρατίας και πρέπει να αγωνιστούμε όλοι για να υπάρξει νομοθετικό πλαίσιο που θα καθορίσει ένα μέλλον φωτεινό και όχι ένα μέλλον σκοτεινό ενός μεσαίωνα όπου ολιγάρχες ή πολιτικοί θέλοντας να κρατήσουν την εξουσία με νύχια και με δόντια χρησιμοποιούν αυτές τις απαράδεκτες και σκοτεινές πρακτικές».
Ερωτηθείς για την στάση της κυβέρνησης από το συντονιστή του ΕΛΚ στην εξεταστική επιτροπή, ο κ. Ανδρουλάκης αναρωτήθηκε: «Περιμένουν από το θύμα να πει γιατί τον παρακολουθούσαν και να βρει ποιος έχει το Predator στην Ελλάδα; Η κυβέρνηση πρέπει να πει γιατί με παρακολουθούσε. Η κυβέρνηση πρέπει να βρει ποιος έχει το Predator. Ακούω την επίκληση εθνικού λόγου. Ποιοι εθνικοί λόγοι είναι πίσω από ένα δημοσιογράφο που ερευνά ένα σκάνδαλο ή πίσω από έναν πολιτικό που δηλώνει υποψήφιος για την ηγεσία ενός κόμματος; Και να σας προβληματίζει κ. Αλβάρες, διότι τα επιχειρήματα που είπατε, τα χρησιμοποιούν πολλές φορές ο Ορτέγκα και ο Μαδούρο. Να σας προβληματίζει πάρα πολύ. Τα ίδια επιχειρήματα που χρησιμοποιείτε εις βάρος μου, χρησιμοποιούν τα καθεστώτα της Λατινικής Αμερικής. Να είστε σίγουρος ότι εγώ αγαπάω περισσότερο την Ελλάδα από αυτούς που σας έστειλαν αυτές τις ερωτήσεις, διότι ουδέποτε θα έκανα χρήση τέτοιων δόλιων πρακτικών εις βάρος της δημοκρατίας μας για να εκθέσω διεθνώς την Ελλάδα».
Ο κ. Ανδρουλάκης ζήτησε από τα μέλη της Επιτροπής PEGA, κατά την παραμονή τους στην Αθήνα το επόμενο διάστημα, να ζητήσουν να μιλήσουν με όσους αρνήθηκε η κυβέρνηση και η ΝΔ να καταθέσουν επικρίνοντας τη στάση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη .«Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε προχθές μία συνέντευξη στους “Sunday Times” και τι έλεγε; Δεν είναι πια εθνικός λόγος. Λέει: “Δεν ξέρω τι έχει συμβεί σε αυτή την υπόθεση, αλλά αυτοί που ήθελαν να πετύχουν κάτι, το πέτυχαν. Διέρρηξαν τις σχέσεις μου με το ΠΑΣΟΚ”. Τελικά ήταν πολιτικός ο λόγος της παρακολούθησης ή εθνικός; Διότι ο πρωθυπουργός αλλάζει τις απόψεις του σαν τα πουκάμισα. Πώς λέει ένας πρωθυπουργός ότι είναι νόμιμο λάθος, αν δεν ξέρει το λόγο της παρακολούθησης; Και πώς απολύει τον πιο στενό του συνεργάτη, τον ανιψιό του, από γραμματέα και τον διοικητή των μυστικών υπηρεσιών αν δεν ξέρει το λόγο της παρακολούθησης;
Ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέφερε ακόμη πώς κανείς δεν θέλει να φορτωθεί το άγος αυτής της υπόθεσης και ο ίδιος επιθυμεί δικαιοσύνη και διαφάνεια από όλους -και από την ελληνική κυβέρνηση και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο- γιατί, όπως υπογράμμισε «αυτή είναι η θέση μας ως δημοκράτες, ως προοδευτικοί. Εκτός και αν κάποιοι άλλοι θεωρείτε τις ευρωπαϊκές αξίες α λα καρτ σύμφωνα με τα κομματικά γυαλιά που φοράτε ή τη χώρα προέλευσης. Όχι! Οι αξίες αυτές είναι αξίες οικουμενικές, ευρωπαϊκές και οφείλουμε να είμαστε οι πρεσβευτές τους σε όλο τον κόσμο και όχι να υπάρχουν φαινόμενα τα οποία υπονομεύουν αυτές τις αξίες εντός της Ευρώπης».