Τα εσωκομματικά «μαχαιρώματα» μεταξύ των υποψηφίων αρχηγών στο ΠΑΣΟΚ δίνουν και παίρνουν, ανταλλάσσοντας αιχμές και υπονοούμενα κατά τις δημόσιες παρεμβάσεις τους και τις περιοδείες τους. Η τακτική αυτή ακολουθείται και δια μέσω των social media με πληροφορίες-«καρφιά» για τους συνυποψηφίους τους. Ο σκληρός εσωκομματικός πόλεμος, μαίνεται εν μέσω θέρους και θα κορυφωθεί από Σεπτέμβριο, μήνα κατά τον οποίο όλοι οι υποψήφιοι θα ξεδιπλώσουν τη στρατηγική τους και θα κληθούν να βγάλουν όσους άσους έχουν στο μανίκι τους, με στόχο να κερδίσουν τις εντυπώσεις και στη συνέχεια τις εκλογές του Οκτωβρίου. 

Η μεγάλη κόντρα, με χαρακτηριστικά «εσωκομματικής βεντέτας», εξελίσσεται μεταξύ Νίκου Ανδρουλάκη και Χάρη Δούκα, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να προβληματίζεται εντόνως από τα ευρήματα των πρώτων δημοσκοπήσεων που εμφανίζουν τον δήμαρχο Αθηναίων ως αδιαμφισβήτητο φαβορί. 

Ο φόβος του Χάρη 

Από την αρχή στόχος της σημερινής ηγεσίας είναι να πλήξει την υποψηφιότητα Δούκα μέσα από τρεις παραμέτρους: 

1. Ο Χάρης Δούκας επιδεικνύει αχαριστία απέναντι στον ευεργέτη του, απέναντι σε αυτόν που τον πρότεινε για δήμαρχο Αθηναίων, τον Νίκο Ανδρουλάκη, που στη μάχη των δημοτικών εκλογών τον ενίσχυσε με όλον τον κομματικό μηχανισμό. Η απάντηση από πλευράς δημάρχου ήρθε άμεσα και μάλιστα δημόσια: «Με στήριξε, τον στήριξα όμως κι εγώ. Σε κάθε περίπτωση η φιλία δεν είναι ούτε δουλεία ούτε ιδιοκτησία. Προϋποθέτει ελευθερία, κι εγώ έχω τώρα ηθική υποχρέωση να κάνω αυτό που θεωρώ καλό για τον πολιτικό μας χώρο και για τη χώρα».
2. Κύκλοι της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ επιχείρησαν να διαρρεύσουν ότι σε περίπτωση που εκλεγεί, ο κ. Δούκας θα παραιτηθεί αναγκαστικά από τη θέση του δημάρχου Αθηναίων, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να τονίσουν ότι θα εγκαταλείψει τη θέση στην οποία τον επέλεξαν οι Αθηναίοι μόλις πριν από έξι μήνες. Και σε αυτό, ο κ. Δούκας έδωσε άμεσα και δημόσια απάντηση: «Δεν πρόκειται να αφήσω τον δήμο. Κάνουμε ήδη σημαντική δουλειά εκεί. Οι ρόλοι του δημάρχου και του πολιτικού είναι μεταξύ τους συμπληρωματικοί, άλλωστε πολλοί αυτοδιοικητικοί στην Ευρωπαϊκή Ενωση πολιτεύονται κανονικά. Δεν έχει σημασία πόσο χρόνο διαθέτεις στην κάθε καρέκλα, αλλά τι κάνεις γι’ αυτήν».
3. Στο ίδιο πλαίσιο οι ίδιοι κύκλοι χαρακτήριζαν βεβιασμένη κίνηση την απόφασή του να είναι υποψήφιος αρχηγός έχοντας διανύσει μόλις έξι μήνες θητείας στον δήμο Αθηναίων. «Από πότε φιμώνεται η ελεύθερη βούληση των επιλογών; Οι επιλογές θα κριθούν από τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ. Ολοι θα κριθούν για τις επιλογές τους», τονίζουν στελέχη του κόμματος. 

Η απειλή της Αννας 

Προβληματισμό στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ προκαλεί και η υποψηφιότητα της Αννας Διαμαντοπούλου, στην οποία καταλογίζεται πως ήταν απούσα κατά τα κρίσιμα και δύσκολα χρόνια του κόμματος και της χρεώνουν πολιτικό φλερτ με τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη. 

Η απάντηση από την πλευρά της πρώην επιτρόπου είναι αφοπλιστική: «Με την πολιτική και κοινωνική μου δράση, παραμένω σταθερή στη σοσιαλδηµοκρατική ταυτότητα. Η συνεργασία µου µε τα µεγαλύτερα πανεπιστήµια στον κόσµο, οι πολιτικές επεξεργασίες του ∆ικτύου για την ψηφιακή εποχή, η ανάθεση από την ΕΕ της ευθύνης για την πρόταση µεταρρύθµισης του κοινωνικού κράτους στην Ευρώπη, η δράση µου για την ανάπτυξη στις φτωχότερες χώρες της Αφρικής και οι εµπειρίες µου στον ιδιωτικό τοµέα συνδυάζουν τη σοσιαλδηµοκρατική µου ταυτότητα µε την εµπειρία, τη γνώση και τον ρεαλισµό». 

Συμπέρασμα: Στο εσωκομματικό σίριαλ, με τελικό έπαθλο τον ήλιο του ΠΑΣΟΚ, ακόμη δεν είδατε τίποτα και οι έως τώρα τριβές και ίντριγκες φαντάζουν… πταίσματα μπροστά σε όσα έχουμε να δούμε και να ζήσουμε το φθινόπωρο.