Οι Συμμαχίες, η θέση της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και ο ρόλος της Διασποράς, τέθηκαν επί τάπητος στο πλαίσιο του συνεδρίου «Μεταπολίτευση 1974-2024: 50 Χρόνια Ελληνική Εξωτερική Πολιτική», που πραγματοποιείται 12 και 13 Δεκεμβρίου, με τον πρόεδρο του κόμματος «Δημοκράτες», Ανδρέα Λοβέρδο να υποστηρίζει πως «Η πίεση που θέλει να ασκήσει η διακυβέρνηση Τραμπ προς τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ δεν μας αφορά».
Στη σχετική συζήτηση, που συντόνισε ο κ. Συμεών Τσομώκος, Πρόεδρος και Ιδρυτής του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, συμμετείχαν ο πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών (2002-2004) κ. Ανδρέας Λοβέρδος, η Γενική Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, του υπουργείου Εξωτερικών, κα. Μάιρα Μυρογιάννη, και ο Διευθυντής Κέντρου Ευρωπαϊκών Σπουδών, St Antony’s College, και Διευθυντής Κέντρου Σπουδών Νοτιοανατολικής Ευρώπης, Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, κ. Όθων Αναστασάκης.
Ο κ. Λοβέρδος, κατά την τοποθέτησή του, επικεντρώθηκε στη θέση της χώρας μας στο ΝΑΤΟ. Όπως σημείωσε, η Ελλάδα δεν είναι πλέον ένας «επιτήδειος εταίρος που βάζει λιγότερα χρήματα, από τα απαιτούμενα, σε επενδύσεις Άμυνας και δεν είναι πλέον ανύπαρκτη σε πολιτικό επίπεδο».
Η Ελλάδα έχει μεγάλο κύρος και για την Συμμαχία και την Ευρώπη
Η Ελλάδα έχει πλέον γίνει ένα ισότιμο μέλος του ΝΑΤΟ, ειδικά μετά τα τρία μνημόνια, συμπλήρωσε. «Ως ισότιμο μέλος, η χώρα, έχει αποκτήσει μεγάλο κύρος και για την Συμμαχία και την Ευρώπη και έχει γίνει μία ισχυρή αποτρεπτική δύναμη. Για το αν χρειαζόμαστε το ΝΑΤΟ, η απόδειξη πόσο σημαντικός είναι ως μηχανισμός αποτροπής δεν είναι άλλη από τον πόλεμο στην Ουκρανία», σημείωσε.
Δεν πρέπει να ανησυχούμε από την επανεκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ, δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε καθώς πλέον το 2% των δαπανών της χώρας είναι για τον τομέα της άμυνας, υποστήριξε ο πρώην υφυπουργός. «Η πίεση που θέλει να ασκήσει η διακυβέρνηση Τραμπ προς τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ δεν μας αφορά» τόνισε. Σχολιάζοντας το αν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τα ελληνοτουρκικά θέματα, με αφορμή και τις εξελίξεις στη Συρία, ο κ. Λοβέρδος υπογράμμισε ότι η Τουρκία δεν θα βγει κερδισμένη από τις εξελίξεις.
Από την πλευρά της, η κυρία Μάιρα Μυρογιάννη, αναφερόμενη στον ρόλο της Διασποράς σημείωσε ότι «στη Διασπορά υπάρχει άλλη μία μισή Ελλάδα, με ισχυρή παρουσία». Όπως εξήγησε, η θέση της χώρας μας στη δημόσια διπλωματία έχει ενισχυθεί σημαντικά μετά το 2019, ενώ η συμμετοχή μας σε διεθνείς συμμαχίες παραμένει ισχυρή. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «το μεγάλο στοίχημα είναι η ενίσχυση της διασύνδεσης της Ελλάδας με τη Διασπορά».
Στο πλαίσιο αυτό η κυρία Μυρογιάννη, εστίασε στις δράσεις του Υπουργείου Εξωτερικών όπως, μεταξύ άλλων, το πρόσφατο συνέδριο του Yπουργείου με νέους και νέες από τη Διασπορά.
Στη συνέχεια της συζήτησης, ο κ. Αναστασάκης, υπογράμμισε ότι η Μεταπολίτευση αποτέλεσε ένα κομβικό σημείο στις σχέσεις του Εθνικού Κράτους με τη Διασπορά με το άρθρο 108 του Συντάγματος. Σημείωσε ότι υπήρξε και κρίση θεσμών, κατά την οποία τα «προξενεία αδυνάτισαν». Ωστόσο ,αναφερόμενος στο brain drain, ο κ. Αναστασάκης επεσήμανε ότι μπορεί να λειτουργήσει ως ένας τομέας ενδυνάμωσης της ελληνικής διπλωματίας και οικονομίας, εάν ενδυναμωθεί και αξιοποιηθεί σωστά, ενώ εξήρε την διευκόλυνση ψήφου των ελλήνων του εξωτερικού. Κλείνοντας, σημείωσε ότι καθοριστικό ρόλο στην διασύνδεση Ελλάδας-Διασποράς παίζει η τεχνολογία και η «ψηφιακή Διπλωματία».
Στη συνέχεια της συζήτησης, ο κ. Αναστασάκης υπογράμμισε ότι η Μεταπολίτευση αποτέλεσε κομβικό σημείο στις σχέσεις του Εθνικού Κράτους με τη Διασπορά, ιδιαίτερα με την καθιέρωση του άρθρου 108 του Συντάγματος. Επεσήμανε ότι υπήρξε μια περίοδος θεσμικής κρίσης, κατά την οποία τα «προξενεία αδυνάτισαν». Αναφερόμενος στο φαινόμενο του brain drain, τόνισε ότι μπορεί να αποτελέσει έναν τομέα ενίσχυσης της ελληνικής διπλωματίας και οικονομίας, εφόσον αξιοποιηθεί και υποστηριχθεί σωστά. Παράλληλα, εξήρε τη διευκόλυνση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού. Κλείνοντας, σημείωσε ότι καθοριστικό ρόλο στη διασύνδεση της Ελλάδας με τη Διασπορά διαδραματίζουν η τεχνολογία και η «ψηφιακή διπλωματία».