Ο Ανδρέας Λοβέρδος ανακοίνωσε, μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το όνομα, το σύμβολο και τη διακήρυξη του κόμματός του που ιδρύθηκε στις 7 Φεβρουαρίου. Η παρουσίαση έγινε από τον Έβρο και το όνομα του κόμματος είναι «Δημοκράτες».

Ο Ανδρέας Λοβέρδος επέλεξε τον Έβρο, την περιοχή των συνόρων της Ευρώπης, για να ανακοινώσει το όνομα του νέου κόμματος. Όπως είπε είναι «ένα κόμμα πατριωτικό, λαϊκό, πολιτικά φιλελεύθερο, μεταρρυθμιστικό, ψηφιακό, πολυσυλλεκτικό» και πρόσθεσε οτι «Είμαστε Έλληνες στην ενωμένη Ευρώπη και θα παλέψουμε και από εκεί για την πατρίδα μας, για την Ευρωπαϊκή Ένωση, για την Ευρώπη των πολιτών». Το μπλε και το κόκκινο στον λογότυπο των «Δημοκρατών» συμβολίζουν τον ταυτόχρονο πατριωτικό και λαϊκό χαρακτήρα του νέου κόμματος.  

Η επιλογή του Έβρου για την επίσημη παρουσίαση του νέου κόμματος δεν ήταν τυχαία. Ο Ανδρέας Λοβέρδος εξήγησε ότι «στέλνω ένα μήνυμα από εδώ, από ένα μετερίζι όπου οι Έλληνες φυλάμε Θερμοπύλες, που πρόσφατα, το 2020, αποκρούσαμε μια απόπειρα εισβολής. Ένα μήνυμα φεύγει από εδώ και πηγαίνει σε όλους τους Ευρωπαίους: ότι μόνο ενωμένοι και ασφαλείς θα παλέψουμε, θα αγωνιστούμε με επιτυχία για την αναγέννηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Με δυναμισμό, με μετριοπάθεια, με κοινή λογική εμείς οι "Δημοκράτες" ξεκινάμε τον αγώνα για την καλύτερη Ελλάδα που έχουμε μέσα μας» κατέληξε ο Ανδρέας Λοβέρδος.