Στα πολλαπλά οφέλη για τη χώρα μας από την επέκταση των σχέσεων με το Κατάρ αναφέρεται σε συνέντευξή του στο «tomanifesto», ο βουλευτής Γρεβενών της ΝΔ, Ανδρέας Πάτσης. Μιλάει ακόμη για την πόλωση και την τοξικότητα στον πολιτικό διάλογο, τονίζοντας ότι η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίστηκε «από απειλές, επιθετικότητα, χυδαιολογίες, υβρεολόγια, που δημιούργησαν ένα κλίμα έντονης τοξικότητας. Αυτός είναι και ο τρόπος που πολιτεύεται ακόμα και σήμερα η αξιωματική αντιπολίτευση».

 

Στη Βίκυ Πολύζου

 

Υπάρχει τοξικότητα στον πολιτικό διάλογο, κύριε Πάτση;

Πολιτικός διάλογος σημαίνει ανταλλαγή ουσιαστικών θέσεων, προτάσεων και απόψεων που οδηγούν σε μια γόνιμη σύνθεση πολιτικής με γνώμονα το συμφέρον της χώρας. Αντ’ αυτού η πενταετία ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίστηκε από απειλές, επιθετικότητα, χυδαιολογίες, υβρεολόγια, που δημιούργησαν ένα κλίμα έντονης τοξικότητας. Αυτός είναι και ο τρόπος που πολιτεύεται ακόμα και σήμερα η αξιωματική αντιπολίτευση.

 

Μήπως έπαιξαν ρόλο στην ένταση της πολιτικής αντιπαράθεσης οι αποκαλύψεις για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ;

Είναι αδιαμφησβήτητο γεγονός και έχει αναγνωριστεί τόσο από την ελληνική κοινωνία όσο και από ξένους ηγέτες άλλων χωρών, ότι η διακυβέρνηση της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία και επί πρωθυπουργίας Κυριάκου Μητσοτάκη είναι απόλυτα επιτυχημένη. Στα τρία αυτά χρόνια αντιμετωπίσαμε τεράστιες προκλήσεις, για παράδειγμα: αθρόες μεταναστευτικές ροές, υβριδικό πόλεμο με την Τουρκία στον Εβρο, πρωτοφανή πανδημία της covid-19 και βέβαια την πρόσφατη ενεργειακή κρίση, η οποία εντάθηκε λόγω και του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας. Η διακυβέρνησή μας είναι αποτελεσματική. Αυτό μας το αναγνωρίζει ο κόσμος, όπως αποτυπώνεται και στις εκάστοτε δημοσκοπήσεις, οι οποίες δίνουν μια διψήφια σταθερή διαφορά υπεροχής. Η αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης δεν έχουν απέναντί μας πολιτική ατζέντα ούτε και αφήγημα. Ετσι επιλέγουν να δημιουργούν ένα νοσηρό κλίμα στην πολιτική με τεχνητή πόλωση, θεωρώντας ότι με αυτόν τον τρόπο μπορούν να κρατήσουν το κοινό τους. Δεν είναι τυχαίο ότι ενώ αυτήν τη στιγμή η χώρα μας αντιμετωπίζει προκλήσεις, όπως η οικονομία με την ενεργειακή κρίση και η έντονα προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, αυτοί επιλέγουν να σηκώσουν ως αιχμή του δόρατος της πολιτικής τους μια νόμιμη επισύνδεση, θεωρώντας ότι με αυτόν τον τρόπο μπορούν να αποδομήσουν τις κυβερνητικές επιτυχίες – απλώς, ματαιοπονούν.

 

Διασφαλίζεται η ορθή λειτουργία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών από τις αλλαγές που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός;

Κατ’ αρχάς κανένας δεν είναι υπεράνω του νόμου, ειδικά για θέματα που ενδεχομένως άπτονται της εθνικής ασφάλειας. Η ΕΥΠ υπέβαλε αίτημα παρακολούθησης στον αρμόδιο εισαγγελέα, όπως ορίζει ο νόμος, προκειμένου να διασφαλιστεί η νομιμότητά της. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μια νόμιμη παρακολούθηση (επισύνδεση) ενός Ελληνα ευρωβουλευτή. Συνεπώς, δεν τίθεται θέμα καμίας παρανομίας και η λειτουργία της ΕΥΠ ήταν εντός πλαισίου. Το ότι ο πρωθυπουργός προχώρησε στις συγκεκριμένες αποφάσεις προκειμένου να θωρακιστεί ακόμα περισσότερο ο ρόλος και η λειτουργία της ΕΥΠ, δείχνει την αυξημένη πολιτική ακεραιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη και την αυστηρή προσήλωσή του στο σύνταγμα.

 

Ποια οφέλη θα έχει για την Ελλάδα η σύσταση κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη φιλία με το Κατάρ;

Είναι η πρώτη Ομάδα Κοινοβουλευτικής Φιλίας των δύο χωρών –Ελλάδας, Κατάρ– και αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για μένα ο ορισμός μου από τον πρόεδρο της Βουλής ως προέδρου της Επιτροπής. Το Κατάρ έχει υψηλή θέση ανάμεσα στις πιο πλούσιες χώρες του κόσμου, αλλά ταυτόχρονα παίζει σημαντικό ρόλο στις γεωπολιτικές εξελίξεις της περιοχής μας και ευρύτερα. Η ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μόνο οφέλη μπορεί να έχει για εμάς και αυτό φάνηκε από την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Σκοπός και ευθύνη μου είναι, πέραν της βελτίωσης των πολιτικών σχέσεων, να αναζητήσω δυνατότητες συνεργασίας σε οικονομικό επίπεδο. Υπάρχουν πάρα πολλά είτε προϊόντα είτε υπηρεσίες που θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμες με τον φίλο λαό του Κατάρ. Αυτό όμως απαιτεί προσπάθεια και δουλειά.

 

Θα υπάρξουν και επενδυτικά πλάνα για τα Γρεβενά;

Τα Γρεβενά έχουν τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης της τουριστικής βιομηχανίας αλλά και του πρωτογενούς τομέα. Διαθέτουν το καλύτερο ίσως χιονοδρομικό στην Ελλάδα, τον εθνικό δρυμό Πίνδου, Βάλια Κάλντα (Ζεστή Κοιλάδα), τα παραδοσιακά γραφικά χωριά με ιστορία και μοναστήρια, τα οποία είναι μνημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος, τα μοναδικά παλαιοντολογικά ευρήματα παγκόσμιας αναγνώρισης. Διότι, για όσους δεν το γνωρίζουν, τα Γρεβενά εκτός από πόλη των μανιταριών, είναι και πόλη των μαμούθ. Επίσης διαθέτουν εξαιρετικά προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας που δυστυχώς δεν είναι γνωστά στον πολύ κόσμο. Τα Γρεβενά είναι ο τόπος μου και για εμένα θα είναι πάντοτε προτεραιότητα.

 

Γιατί ξεσήκωσε τον κόσμο ο Παύλος Πολάκης με τα ξένα funds και τα κόκκινα δάνεια; Από πότε ισχύει αυτό το καθεστώς;

Η παροιμία «φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης» ταιριάζει απόλυτα στον Παύλο Πολάκη. Πιστεύει ότι με ψέματα, ύβρεις, συκοφαντίες και λαϊκισμούς ο κόσμος θα ξεχάσει την πολιτική που εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ και στήριζε ψηφίζοντας ο ίδιος. Μετά το 2015 ξένα funds που ασχολούνται με την αγορά δανείων από τράπεζες εγκαταστάθηκαν στο κέντρο της Αθήνας νοικιάζοντας πολυτελέστατα γραφεία και προσλαμβάνοντας προσωπικό, χωρίς όμως να έχουν τις απαιτούμενες άδειες λειτουργίας. Προφανώς κάτι ήξεραν και το ήξερε πολύ καλά και ο κύριος Πολάκης. Διότι τον Δεκέμβριο του 2017 με νόμο που ψηφίστηκε στη Βουλή επετράπη στα ξένα funds να αγοράζουν το ιδιωτικό χρέος. Μάλιστα οι πρώτες πωλήσεις έγιναν επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

 

Τι αλλάζει στη Δικαιοσύνη από τη σύσταση Δικαστικής Αστυνομίας;

Κατ’ αρχάς δεν είναι ένας καινοτόμος θεσμός. Ηδη λειτουργεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες πολλά χρόνια με επιτυχία. Ως δικηγόρος μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι ήταν ένα πάγιο αίτημα όλων όσοι εμπλέκονται με τον θεσμό της Δικαιοσύνης. Αυτό φάνηκε και κατά τη διαδικασία ακροάσεων των αρμόδιων φορέων στη Βουλή όπου όλοι, με επιμέρους ενστάσεις ή επιφυλάξεις για ειδικά διαδικαστικά θέματα, συμφώνησαν ότι το νομοσχέδιο δίνει λύσεις σε πολλές παθογένειες του συστήματός μας και ταυτόχρονα θωρακίζει την αξιοπιστία της απονομής της δικαιοσύνης. Σκοπός της Δικαστικής Αστυνομίας, όπως ρητά περιγράφεται στον ίδιο τον νόμο, είναι κυρίως η υποβοήθηση του έργου των δικαστικών και εισαγγελικών αρχών και η διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των δικαστικών υπηρεσιών µε την ανάθεση σε εξειδικευμένο προσωπικό του υπουργείου Δικαιοσύνης αστυνομικών καθηκόντων, καθώς και καθηκόντων που απαιτούν ειδικές επιστημονικές γνώσεις, τα οποία, κατά το υφιστάμενο κανονιστικό πλαίσιο, ασκούνται από το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας και ιδιώτες, αντιστοίχως, µε αποτέλεσμα την εμφάνιση πρακτικών δυσχερειών ή δυσλειτουργιών και την καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης.

 

Ενα από τα πιο σημαντικά έργα είναι η ύδρευση του Μεγάλου Σειρηνίου. Πόσο έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες;

Θα τολμούσα να πω ότι ίσως είναι ένα από τα σπουδαιότερα και το μεγαλύτερο επίτευγμα της μέχρι τώρα θητείας μου ως βουλευτή της ΠΕ Γρεβενών. Μια πολύ μεγάλη κοινότητα, το Μεγάλο Σειρήνι, αλλά και οι όμορες κοινότητες αντιμετώπιζαν εδώ και δεκαετίες πρόβλημα με την ύδρευσή τους, κάτι στο οποίο δυστυχώς κανένας δεν είχε δώσει λύση, με αποτέλεσμα εκατοντάδες άνθρωποι να στερούνται αυτό το βασικό αγαθό που είναι το νερό. Πριν από περίπου έναν χρόνο, σε επίσκεψη του αν. υπουργού Εσωτερικών κ. Πέτσα στα Γρεβενά προκειμένου να συζητηθούν τα προγράμματα του «Αντώνης Τρίτσης», ζήτησα άμεση επίλυση αυτού του χρόνιου προβλήματος. Μάλιστα θα σας επισημάνω ότι το συγκεκριμένο θέμα ήταν εκτός ατζέντας του υπουργού, ο οποίος αντέδρασε ακαριαία –κάτι το οποίο τον τιμά και τον ευχαριστώ– και δεσμεύτηκε για την επιχορήγηση του έργου όχι μέσω προγράμματος αλλά απευθείας από τον προϋπολογισμό του υπουργείου έτσι ώστε να είναι και σύντομο. Ηδη τα έργα υποδομής έχουν ξεκινήσει και μέχρι το Πάσχα του 2023 θα υπάρχει πλήρης υδροδότηση αυτών των περιοχών.