Συνεχίζεται η μάχη που δίνει η Πυροσβεστική, στα μέτωπα του Κουβαρά, του Λουτρακίου και της Βοιωτίας, όπου έχουν ξεσπάσει  μεγάλες φωτιές. Μια τέταρτη φωτιά ξέσπασε το απόγευμα της Δευτέρας σε πευκοδάσος στο Στεφάνι Δερβενοχωρίων. 

Η αστυνομία προχώρησε στην προσαγωγή ενός άνδρα, ο οποίος φέρεται να έβαλε τη φωτιά στον Κουβαρά. Η φωτιά στη Σαρωνίδα αναζωπυρώθηκε, παρά την πιο αισιόδοξη εικόνα που φαινόταν ότι είχε διαμορφωθεί το απόγευμα της Δευτέρας. Οι φλόγες βρίσκονται πολύ κοντά στα σπίτια στο Πανόραμα Σαρωνίδας και στην Ανάβυσσο και οι κάτοικοι που δεν έχουν φύγει δίνουν μάχη με τις φλόγες για να απομακρύνουν τις φλόγες από τις αυλές των σπιτιών τους. 

Η κυκλοφορία των οχημάτων αποκαταστάθηκε στη Λεωφόρο Αθηνών - Σουνίου, και στη Λεωφόρο Καλυβίων στο ρεύμα προς Σούνιο, στη Λεωφόρο Αθηνών  - Σουνίου στο ρεύμα προς Αθήνα και στη Λεωφόρο Λαυρίου από τη Λεωφόρο Σουνίου έως την επαρχιακή οδό Κουβαρά και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Το μεσημέρι της Δευτέρας εκκενώθηκαν το Λαγονήσι, η Σαρωνίδα και η Ανάβυσσος λόγω της μεγάλης φωτιάς που ξέσπασε στην περιοχή του Κουβαρά. Η φωτιά ξεκίνησε να καίει χαμηλή βλάστηση σε περιοχή ανάμεσα στον Νέο Κουβαρά και στα Καλύβια, με τις εστίες να βρίσκονται πολύ κοντά σε κατοικημένη περιοχή. Λίγη ώρα αργότερα, και λόγω των ισχυρών ανέμων, η φωτιά επεκτάθηκε. Έχουν ήδη καεί σπίτια στο Λαγονήσι και στον Κουβαρά, αν και επίσημη καταγραφή δεν μπορεί να γίνει όσο η πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη. 

5933249.jpg

Νωρίτερα με μήνυμα μέσω του 112 ζητήθηκε από τους κατοίκους η εκκένωση των οικισμών Πέτα, Μελισσουργών και Τραμπουριάς. Παράλληλα, ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την εκκένωση του μοναστηριού της Αγίας Σκέπης. 

5933243.jpg

Στο σημείο επιχειρούν 210 πυροσβέστες, συμπεριλαμβανομένων 31 Ρουμάνων, με 68 οχήματα, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 10 αεροσκάφη και έξι ελικόπτερα.   

Διακοπή της κυκλοφορίας  

Νέες διακοπές κυκλοφορίας των οχημάτων ανακοίνωσε η Αστυνομία, λόγω της φωτιάς στον Κουβαρά. 

Η κυκλοφορία των οχημάτων διακόπτεται:

- επί της Λεωφόρου Αναβύσσου, από το ύψος της οδού Ολύμπου στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Ανάβυσσο.
- στη Λεωφόρο Μαρκοπούλου απο το ύψος της οδού Ιπποδρόμου προς Κουβαρά.
- στη Λεωφόρο Αναβύσσου από την οδό Αγίου Παντελεήμονος στο ρεύμα προς Λαγονήσι.

Αρτοποιός: Η κατάσταση είναι βελτιωμένη  

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, είπε ότι η κατάσταση είναι βελτιωμένη. Όπως επισήμανε, τέσσερις μεγάλες δασικές πυρκαγιές μαίνονται, εκ των οποίων δύο στην Αττική, σε Νέο Κουβαρά και Δερβενοχώρια καθώς και στην Καλλιθέα Λουτρακίου και στο Καπαρέλλι Βοιωτίας. Παράλληλα, όπως τόνισε ο κ. Αρτοποιός, λόγω των ισχυρών ανέμων η πυρκαγιάκάλυψε 12 χιλιόμετρα σε δύο ώρες και έγινε απειλητική, προκαλώντας υλικές ζημιές. Γι' αυτό για προληπτικούς λόγους εκδόθηκαν πέντε μηνύματα από το 112 προειδοποιώντας τους κατοίκους για την εξέλιξη της πυρκαγιάς και για την προληπτική απομάκρυνσή τους προς ασφαλή προορισμό.

Σε αρκετές περιπτώσεις, πρόσθεσε ο κ. Αρτοποιός, οι πυροσβέστες απεγκλώβισαν κατοίκους και τους μετέφεραν σε ασφαλή σημεία. Ακόμη, το ΓΕΕΘΑ έχει διαθέσει προσωπικό 20 ατόμων ως πεζοπόρα τμήματα και το λιμενικό σώμα τέσσερα φουσκωτά, τα οποία, με τη βοήθεια ακόμη δύο αλιευτικών, περιπολούν στην ακτογραμμή της Παλαιάς Φώκαιας. Μεγάλος είναι και ο αριθμός των εθελοντών πυροσβεστών και των εθελοντικών ομάδων που επιχειρούν. Ταυτόχρονα ισχυρές δυνάμεις έχει διαθέσει και η ελληνική αστυνομία και το ΕΚΑΒ ενώ η Περιφέρεια Αττικής έχει διαθέσει μεγάλο αριθμό υδροφόρων οχημάτων.

5933232.jpg

ΜΕΤΕΟ: Εξαιρετικά ευνοϊκές συνθήκες για την εξάπλωση της πυρκαγιάς 

Με βάση το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του ΜΕΤΕΟ/ΕΑΑ, το μεσημέρι της Δευτέρας στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς πνέουν βορειοανατολικοί άνεμοι στα 5-6 μποφόρ, με ριπές που ξεπερνούν τα 50 km/h. Η θερμοκρασία είναι στους 33 - 34 βαθμούς, ενώ η ευφλεκτότητα των δασικών καυσίμων εκτιμάται ως εξαιρετικά υψηλή (εκτιμώμενη υγρασία νεκρών δασικών καυσίμων χαμηλότερη του 8%). Οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες είναι εξαιρετικά ευνοϊκές για τη γρήγορη εξάπλωση της φωτιάς, η οποία καθοδηγείται από τους ενισχυμένους βορειοανατολικούς ανέμους. Επιπροσθέτως, οι ξηρές συνθήκες σε συνδυασμό με τους ενισχυμένους ανέμους αυξάνουν σημαντικά την πιθανότητα κηλιδώσεων (έναρξη νέων εστιών σε απόσταση από το κύριο μέτωπο λόγω της δημιουργίας και μεταφοράς καυτρών). 

Με βάση τα πιο πρόσφατα προγνωστικά στοιχεία, οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες στην περιοχή της πυρκαγιάς θα παραμείνουν εξαιρετικά δυσμενείς έως αργά το απόγευμα (19:00/20:00), οπότε και αναμένουμε σταδιακή βελτίωση λόγω της εξασθένησης των ανέμων. Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί πως η ευφλεκτότητα των νεκρών δασικών καυσίμων θα παραμείνει ιδιαίτερα υψηλή και κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών (τιμές περιεχόμενης υγρασίας κάτω του 10-11%), γεγονός που αναμένεται να δυσχεράνει τον έλεγχο της φωτιάς. 

«Τεράστια καταστροφή» 

«Η καταστροφή είναι τεράστια. Σφίγγεται η καρδιά σου. Έχουν καεί τα πάντα σε όλη την περιοχή. Οι φλόγες πέρασαν από παντού, από όλους τους οικισμούς, που ευτυχώς έχουν εκκενωθεί. Δεν μπορούμε να έχουμε ακριβή εικόνα των ζημιών σε σπίτια και περιουσίες αυτή τη στιγμή» είπε ο τέως δήμαρχος Σαρωνικού, Πέτρος Φιλίππου, και πρόσθεσε: «Όλο το πύρινο μέτωπο που είχε από την αρχή σκαρφαλώσει στην κορυφογραφή του Πάνιου "κύλισε" με όλο το εύρος του πίσω από το βουνό και κατέκαψε τα Καλύβια με κατεύθυνση προς Σαρωνίδα. Είναι απέραντη η έκταση της πυρκαγιάς και αδύνατος ο περιορισμός της».

Ο δήμαρχος Χρήστος Γκίνης εξέφρασε την ανησυχία του για τις συνέπειες της πυρκαγιάς στους οικισμούς Τραπουριά, Φοινικιά, Κίτιζα και Γαλαναίικα και ζήτησε την άμεση και απόλυτη απομάκρυνση των πολιτών.

Για τεράστιο πύρινο μέτωπο κατά μήκος της Λεωφόρου Αναβύσσου έως τον Άγιο Παντελεήμονα κάνει λόγο υποψήφιος δήμαρχος Σαρωνικού, Γιώργος Σοφρώνης. «Έχουν κατακαεί τα πάντα στις ενδιάμεσες περιοχές Φοινικιά, Ολυμπιακό Χωριό, Όλυμπος Φέριζα, Τραπουριά. Έχουν αποτεφρωθεί αυλές, πέργκολες κλπ» Ο κ. Σοφρώνης απευθύνει έκκληση να σταλούν και άλλα εναέρια μέσα, ώστε να καταστεί δυνατός ό έλεγχος του μετώπου πριν την νύχτα. 

Μεγάλη φωτιά στο Λουτράκι  

Φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι της Δευτέρας (17/7) σε δασική έκταση στο Λουτράκι. 

Εκκενώνονται οι περιοχές Καλλιθέα, Πευκιά, Ειρήνη, Καλαμάκι Ισθμίων και Παράδεισος, ενώ εκκενώνονται και τρεις κατασκηνώσεις στις οποίες βρίσκονται 800 παιδιά. Λίγο πριν τις 17:00 έκλεισε η εθνική οδός Αθηνών - Κορίνθου από τους Αγίους Θεοδώρους έως τον κόμβο της Επιδαύρου. Στο μέτωπο της πυρκαγιάς επιχειρούν 54 πυροσβέστες με 19 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα, τρία αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα. 

«Ιδιαίτερα μεγάλο είναι το μέτωπο της φωτιάς που εκδηλώθηκε αρχικά στην περιοχή, Καλλιθέα Λουτρακίου και τώρα κινείται προς τις περιοχές Καλαμάκι και Αγίους Θεοδώρους» είπε στο ΑΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας, Χάρης Βυτινιώτης. «Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι και μεταφέρουν την φωτιά με πολύ μεγάλη ταχύτητα, με αποτέλεσμα να έχουν καεί εκτάσεις με ελαιόδεντρα και πεύκα, ενώ υπάρχουν αναφορές για ζημιές σε σπίτια που βρίσκονται διάσπαρτα στην ευρύτερη περιοχή της Καλλιθέας» πρόσθεσε.

Φωτιά στο Καπαρέλλι Βοιωτίας 

Μεγάλη φωτιά σε δασική έκταση ξέσπασε το μεσημέρι της Δευτέρας στο Καρπαρέλλι Βοιωτίας. Στο σημείο βρίσκονται και επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής. Κάτοικοι της περιοχής λένε ότι οι φλόγες βρίσκονται σε απόσταση 100 - 150 μέτρων από τα σπίτια.