Αναζωπυρώνεται η ένταση στη Λωρίδα της Γάζας. Τις τελευταίες 24 ώρες, η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ χτύπησε περισσότερους από 100 «τρομοκρατικούς στόχους» σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, συνδράμοντας τις χερσαίες δυνάμεις, που έχουν επέμβει στην περιοχή. Πρόκειται για μια ακόμη κλιμάκωση της έντασης, μιας που ο πρωθυπουργός, Μπένιαμιν Νετανιάχου δήλωσε εσχάτως ότι «το Ισραήλ εξετάζει τώρα ‘εναλλακτικές επιλογές’, προκειμένου να επιτύχει τους στόχους του, για να φέρει πίσω τους ομήρους του από τη Γάζα και να τερματίσει την εξουσία της Χαμάς στον θύλακα». Κι όλα αυτά στον απόηχο της ανακοίνωσης του προέδρου της Γαλλίας, Εμάνουελ Μακρόν για την πρόθεσή του να αναγνωρίσει τον Σεπτέμβριο το Παλαιστινιακό κράτος. Μήνυμα που, όμως, δεν έχει βρει ανταπόκριση από την Συμμαχία των Προθύμων, δηλαδή της Γερμανίας και της Βρετανίας.
Επιθέσεις σε «τρομοκρατικούς» στόχους
Σύμφωνα, λοιπόν, με νεότερη ενημέρωση από την Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ, «τις τελευταίες 24 ώρες έχουν πληγεί 100 στόχοι τρομοκρατών στη Λωρίδα της Γάζας». «Μεταξύ των στόχων που χτυπήθηκαν: Τρομοκρατικές ομάδες, πολεμικές σήραγγες, στρατιωτικά κτίρια, θέσεις πυροβολισμού αντιαρματικών όπλων και εγκαταστάσεις αποθήκευσης όπλων», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ. Επίσης, κάνει αναφορά στην τελευταία επίθεση. «Στο πλαίσιο των επιχειρήσεων των δυνάμεων της 188ης Ταξιαρχίας, εντοπίστηκε μια τρομοκρατική ομάδα που ενεργοποίησε εκρηκτικό μηχανισμό εναντίον των δυνάμεων του ισραηλινού στρατού, χωρίς να προκληθούν απώλειες. Αεροσκάφη κλείδωσαν τον κύκλο, επιτέθηκαν και εξόντωσαν τους τρομοκράτες της ομάδας», αναφέρει η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ.
Η απάντηση Νετανιάχου στον Μακρόν
Με αυτές τις συνθήκες, οι επιθέσεις δεν φαίνεται να αποκλιμακώνονται. Αυτό γιατί προηγήθηκε μήνυμα της Μοσάντ που ανέφερε ότι: «Να θυμάστε ότι το μόνο πλεονέκτημα που έχει η Χαμάς είναι οι όμηροι. Γιατί να το εγκαταλείψουν; Αν το Ισραήλ υποκύψει, η Χαμάς θα κερδίσει και οι όμηροι θα παραμείνουν στη Γάζα».
Αυτό το μήνυμα αποκαλύπτει τις προθέσεις του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπένιαμιν Νετανιάχου και συνιστά απάντηση στον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμάνουελ Μακρόν για την πρόθεσή του να αναγνωρίσει τον Σεπτέμβριο το Παλαιστινιακό κράτος. Παρά την θερμή υποδοχή της εξαγγελίας του Μακρόν από τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούτ Αμπάς και την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας, τα άλλα δυο μέρη της Συμμαχίας των Προθύμων, δηλαδή η Γερμανία και η Βρετανία δεν έδειξαν να συμμερίζονται την άποψη Μακρόν.
Αποστάσεις από Γερμανία, Βρετανία και Ιταλία
Ο μεν Καγκελάριος της Γερμανίας, Φρίντριχ Μερτς, δια του κυβερνητικού του εκπροσώπου του δήλωσε: «Η γερμανική κυβέρνηση δεν σχεδιάζει να αναγνωρίσει παλαιστινιακό κράτος βραχυπρόθεσμα». Ο δε πρωθυπουργός της Βρετανίας, Κιρ Στάρμερ περιορίστηκε να πει πως: «Η αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους θα πρέπει να αποτελέσει μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για τη βιώσιμη ασφάλεια των Παλαιστίνιων και των Ισραηλινών». Παράλληλα, με δήλωσή της η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι στην εφημερίδα «La Repubblica» είπε: «Είμαι πολύ υπέρ του Κράτους της Παλαιστίνης, αλλά δεν είμαι υπέρ της αναγνώρισής του πριν από την ίδρυσή του».
Νέα επίθεση των Χούθι
Στο μεταξύ, οι Χούθι της Υεμένης σταθεροί σύμμαχοι της Χαμάς, επιχείρησαν χθες και νέα πυραυλική επίθεση κατά του Ισραήλ. Ο ισραηλινός στρατός αναχαίτισε έναν πύραυλο που εκτοξεύτηκε από την Υεμένη προς το ισραηλινό έδαφος. Οι σειρήνες συναγερμού ενεργοποιήθηκαν σε πολλές περιοχές του Ισραήλ. Να σημειωθεί ότι την Τρίτη, η αντιαεροπορική άμυνα είχε καταρρίψει άλλον έναν πύραυλο που εκτόξευσαν οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης. Είχε προηγηθεί το μήνυμα των Χούθι κατά του Ισραήλ που ανέφερε: «Το Τελ Αβίβ δεν είναι ασφαλές». Δημοσίευσαν, μάλιστα, και χάρτη με στόχους στο έδαφος του Ισραήλ.
Στο μεταξύ, χθες, Παρασκευή (26/7/2025) εκατοντάδες χιλιάδες Υεμενίτες πραγματοποίησαν μαζικές διαδηλώσεις με μηνύματα κατά των ΗΠΑ και του Ισραήλ και καταγγέλλοντας «τον ρόλο τους στην πείνα των παιδιών στη Γάζα», όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων IRNA.
Νέα παρέμβαση του Αντόνιο Γκουτέρες
Αναφερόμενος στην ανθρωπιστική κρίση που εκτυλίσσεται στη Γάζα με εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους να ταλανίζονται από τον λιμό και από την 27η Μαΐου 1.000 και πλέον Παλαιστίνιοι, να έχουν σκοτωθεί προσπαθώντας να έχουν πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια του ΟΗΕ, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε νέα έκκληση στη διεθνή κοινότητα για κατάπαυση του πυρός.
«Από την αρχή, καταδίκασα επανειλημμένα τις φρικιαστικές επιθέσεις της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου (2023). Αλλά τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει την έκρηξη των θανάτων και της καταστροφής έκτοτε. Το μέγεθος και η εμβέλειά τους είναι πέρα από οτιδήποτε έχουμε δει στην πρόσφατη ιστορία», τόνισε ο Αντόνιο Γκουτέρες κατά τη διάρκεια παρέμβασής του μέσω βιντεοσύνδεσης στη συνέλευση της Διεθνούς Αμνηστίας.
«Χρειαζόμαστε δράση. Άμεση και μόνιμη κατάπαυση του πυρός. Άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων. Άμεση και ανεμπόδιστη πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια», είπε ο Αντόνιο Γκουτέρες. Διαβεβαίωσε, μάλιστα, ότι «ο ΟΗΕ είναι έτοιμος, αν συναφθεί συμφωνία εκεχειρίας, να αυξήσει μαζικά τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις του».