Ανατροπή με τον ΕΝΦΙΑ: Πώς θα υπολογιστεί

by MANIFESTO

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προσανατολίζεται στην απόφαση να ληφθούν υπόψη και φέτος κατά τον υπολογισμό του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) οι αντικειμενικές τιμές ακινήτων που ίσχυσαν πέρυσι και πρόπερσι.

Πιο συγκεκριμένα, το ενδεχόμενο να μη ληφθούν υπόψη κατά τον υπολογισμό του φετινού ΕΝΦΙΑ οι νέες αντικειμενικές τιμές που Θα προκύψουν από την επικείμενη αναπροσαρμογή προκύπτει από τα όσα είπε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας την Κυριακή το πρωί σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.

Ειδικότερα, ο κ. Σταϊκούρας όταν ρωτήθηκε για το τι θα γίνει φέτος με τον ΕΝΦΙΑ και τις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων απάντησε ως εξής: «Η υλοποίηση της άσκησης για τις αντικειμενικές αξίες (σ.σ.: το εγχείρημα των αναπροσαρμογών των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων) δεν σημαίνει ότι στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ προλαβαίνει κάποιος να δει τις όποιες μεταβολές»!

Σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική, η απάντηση αυτή του υπουργού δείχνει πως η κυβέρνηση είναι πολύ πιθανό να αποφασίσει να «απεξαρτήσει» τον ΕΝΦΙΑ του τρέχοντος έτους από το εγχείρημα της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών ημών των ακινήτων. Κι αυτό μπορεί να το κάνει εφαρμόζοντας απλώς την ήδη ισχύουσα νομοθεσία για τον ΕΝΦΙΑ, σύμφωνα με την οποία για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ του 2021 πρέπει να ληφθούν υπόψη οι αντικειμενικές τιμές ακινήτων που ίσχυαν την 1 η-1-2021.

Ουσιαστικά, αν τελικά ληφθεί η απόφαση αυτή ο ΕΝΦΙΑ του 2021 θα υπολογιστεί με τις αντικειμενικές τιμές που ισχύουν σήμερα και οι οποίες τέθηκαν σε ισχύ για πρώτη φορά το 2019 και εφαρμόστηκαν στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ του 2019 και του 2020.

Μια τέτοια εξέλιξη ενδέχεται να αξιοποιηθεί λίγους μήνες αργότερα από το υπουργείο Οικονομικών για να ανακοινώσει μείωση του ΕΝΦΙΑ 8% μεσοσταθμικά. σε σύγκριση με τον ΕΝΦΙΑ του 2020, όπως έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση εδώ και πολύ καιρό.

Η μείωση αυτή είναι πιθανό όμως να έχει προσωρινό χαρακτήρα, δηλαδή να ισχύσει μόνο για το 2021.

Ως εκ τούτου, θα μετατεθεί για το 2022 η απάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης στην -ομολογουμένως εξαιρετικά δύσκολη- πρόκληση να ισχύσουν χωρίς να προκαλέσουν αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ μεγάλου αριθμού ιδιοκτητών οι νέες αντικειμενικές τιμές που θα προκύψουν από την επικείμενη αναπροσαρμογή.

Σχετικα Αρθρα

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της Δέχομαι Περισσότερα