Διπλό σχέδιο θωράκισης της χώρας έναντι του σεναρίου τερματισμού των εισαγωγών ρωσικού αερίου, αλλά και στήριξης των πολιτών που δοκιμάζονται από τις υπέρογκες αυξήσεις των τιμών ενέργειας και τον πληθωρισμό, εκπονεί η κυβέρνηση.

Στο «κοινωνικό» πεδίο, μετά το επίδομα στους πλέον ευάλωτους και την αύξηση του κατώτατου μισθού τον επόμενο μήνα, και εάν δεν έχει δοθεί ευρωπαϊκή λύση, η κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, θα ανακοινώσει τα νέα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών που δοκιμάζονται από το ενεργειακό κόστος. Παράλληλα, στο τραπέζι επανέρχεται η μείωση του ΦΠΑ σε κάποια τρόφιμα, ενώ εάν οι αντοχές της οικονομίας το επιτρέψουν, θα αυξηθούν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και κάποια επιδόματα, όπως το επίδομα αναπηρίας.

Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, οι πόροι που υπάρχουν είναι περίπου 800 εκατ. από τον προϋπολογισμό και 2,2 δισ. από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Προφανώς δεν αρκούν για να καλύψουν τις επιπτώσεις του κύματος ακρίβειας.

Με προσανατολισμό να δημιουργήσει το ευρύτερο δυνατό δίχτυ προστασίας έναντι των συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία και των έντονων πληθωριστικών πιέσεων που αυτός έχει πυροδοτήσει θα κινηθεί η κυβέρνηση μετά την πασχαλινή ανάπαυλα, στον απόηχο της χορήγησης του βοηθήματος των 200 ευρώ στους πλέον ευάλωτους και της αύξησης του κατώτατου μισθού.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, στο τραπέζι θα βρεθούν –υπό την αίρεση ότι δεν θα υπερβαίνουν τις αντοχές της οικονομίας– τα εξής:

– Η νέα, ουσιαστικότερη, παρέμβαση στις τιμές της ενέργειας, εάν επιβεβαιωθούν τα αρνητικά σενάρια, σύμφωνα με τα οποία η Ευρωπαϊκή Ενωση θα περιοριστεί τελικώς σε ήσσονος σημασίας κινήσεις. Κατά τις ίδιες πηγές, το πιθανότερο είναι η παρέμβαση να πραγματοποιηθεί στις τιμές χονδρικής και όχι με μοχλό τις επιδοτήσεις της κατανάλωσης.

– Η μείωση του ΦΠΑ σε λίγα αλλά «εμβληματικά» προϊόντα, όπως το ψωμί και το γάλα. Κρίσιμο στο συγκεκριμένο πεδίο είναι τα οφέλη από το μέτρο, εάν τελικώς υιοθετηθεί, να διασφαλίζεται ότι θα φθάνουν στον καταναλωτή.

– Η αύξηση ορισμένων προνοιακών επιδομάτων, ώστε να ακολουθήσουν τις πρόσφατες ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τον κατώτατο μισθό. Ενδεικτικά αναφέρονται το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και το επίδομα αναπηρίας.

Τον ανωτέρω προσανατολισμό της κυβέρνησης επιβάλλει η «ανίχνευση» του διεθνούς αλλά και του εσωτερικού τοπίου, στη σκιά των συνεχιζόμενων εχθροπραξιών στην Ουκρανία. Το Μέγαρο Μαξίμου αντιλαμβάνεται ότι οι ιδιαίτερα υψηλές τιμές ρεύματος και φυσικού αερίου δεν πρόκειται να υποχωρήσουν άμεσα.

Ακόμη και εάν ο πόλεμος τελειώσει σε σύντομο χρόνο – παρότι τούτο δεν διαφαίνεται επί του παρόντος–, οι συνέπειες θα παραμείνουν τουλάχιστον για όλο το 2022, άρα η παρέμβαση στήριξης των καταναλωτών υποχρεωτικά θα πρέπει να είναι ουσιαστική και να έχει διάρκεια. Επίσης, η κυβέρνηση κρατάει «μικρό καλάθι» για το εύρος των κινήσεων τις οποίες μπορεί να αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Ενωση και αντιλαμβάνεται πως το πιθανότερο είναι να υποχρεωθεί να κινηθεί μονομερώς, όπως έχει προαναγγείλει κατ’ επανάληψη ο ίδιος ο πρωθυπουργός.