Οι εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν επιβεβαιώνουν την ιδιαίτερα θετική πορεία της οικονομίας και διαψεύδει τους καταστροφολόγους που επενδύουν στη διαρκή μιζέρια. Η απόδοση του μερίσματος της ανάπτυξης στους πολίτες με παράλληλη δημοσιονομική σταθερότητα, αναδεικνύει την πολιτική της κυβέρνησης από το 2019.
Εν μέσω διεθνών κρίσεων η Ελλάδα κατάφερε να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση. Ενδεικτική η αναφορά στην έκθεση της Κομισιόν για «οικονομία που διατηρεί τη δυναμική της παρά τους αντίθετους ανέμους», κάτι που θεωρείται ως μια ακόμη επιτυχία της πολιτικής που εφαρμόζεται.
Σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις, για το 2025 και το 2026 αναμένονται ρυθμοί ανάπτυξης που θα υπερβαίνουν το 2% ετησίως, ενώ εκτιμάται πως ο πληθωρισμός θα αποκλιμακωθεί και θα κινηθεί στο 2,3% εξαιτίας και των αυξήσεων στους μισθούς. Έμφαση δίνεται στις μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής, καθώς και στην καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας αλλά και την αύξηση της απασχόλησης, με την ανεργία να κινείται στο 8,6%.
Το σημαντικό πλεόνασμα που πετυχαίνει η χώρα, σε συνδυασμό πάντα με τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και τη στήριξη τόσο της μεσαίας τάξης όσο και των ευάλωτων, είναι αυτό που οδηγεί σε θετικές εκτιμήσεις.
Στον αντίποδα, η Κομισιόν προβλέπει ότι το 2025 η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη θα κινηθεί στο 0,9% και στην Ευρωπαϊκή Ένωση 1,1%, ενώ το 2026 δεν θα υπερβούν το 1,5%.
Με απλά λόγια, ενώ η χώρα προχωρά μπροστά και οι πολίτες είναι θετικοί σε θέματα όπως η αξιολόγηση, η μονιμότητα στο δημόσιο και τα μέτρα στα πανεπιστήμια, στην αντιπολίτευση επενδύουν στη διαρκή αρνητική κριτική.
Γίνονται όλα σωστά; Όχι, χρειάζονται να γίνουν κι άλλα σε πολλούς τομείς και κυρίως στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας. Το θετικό είναι πως ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του το γνωρίζουν και επεξεργάζονται διαρκώς λύσεις θέτοντας στόχους και καταθέτοντας συγκεκριμένα προγράμματα.
*Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση του «Μανιφέστο».