Ψήφο ψήφο συνεχίζεται η καταμέτρηση στις ΗΠΑ με τον υποψήφιο των Δημοκρατικών να έχει καταφέρει ήδη ένα ρεκόρ σε μια αμφίροπη μάχη: Κέρδισε τον Μπαράκ Ομπάμα! Ο Τζο Μπάιντεν κατέγραψε ιστορικό ρεκόρ ψήφων ξεπερνώντας και τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ στο πλευρό του οποίου θήτευσε ως αντιπρόεδρος.
Την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ στρέφεται στη δικαιοσύνη για να ανακόψει την πορεία του αντιπάλου του στην πολιτεία του Μίσιγκαν, ο Μπάιντεν φαίνεται να κερδίζει την πολιτεία του Γουισκόνσιν πλησιάζοντας ολοένα και περισσότερο στον χρυσό αριθμό των 270 εκλεκτόρων που θα του εξασφαλίσουν και την είσοδο στον Λευκό Οίκο. Αυτή την ώρα (22.50) έχει κερδίσει 248 έναντι 214 του Τραμπ ενώ αυτή η πολιτεία θα του δώσει άλλους 10. Στο Μίσιγκαν έχουν καταμετρηθεί το 99% των ψήφων με τον Μπάιντεν να προηγείται κατά 1 μονάδα. Η πολιτεία θα δώσει στον νικητή 16 εκλέκτορες.
Το μήνυμα Μπάιντεν: Θα είμαι πρόεδρος των Αμερικανών όχι των Δημοκρατικών
Ενωτικός εμφανίστηκε ο Τζο Μπάιντεν σε μήνυμα του αργά το βράδυ της Τετάρτης. Έχοντας στο πλευρό του την υποψήφια αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις, ο Μπάιντεν εξήγησε πως δεν ανακοινώνει την νίκη του.
«Η Καμαλα και εγώ θέλουμε να κάνουμε μια μικρή δήλωση. Χθες αποδείξατε πως η δημοκρατία είναι η καρδιά αυτής της Χώρας. Περισσότεροι ψήφισαν σε αυτές τις εκλογές από οποιαδήποτε άλλη φορά παρά την ενδημία. Εδώ οι πολίτες αποφασίζουν ποιος θα είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ γιατί αυτοί είναι που έχουν την δύναμη. Είμαι σίγουρος πως θα είμαστε οι νικητές. Δεν ανακοινώνω την νίκη μας αλλά την πεποίθησή του. Αισθάνομαι πολύ καλά και για την Πενσυλβάνια. Αλλά σημασία για εμένα είναι πως κερδίσαμε την πλειοψηφία των Αμερικανών. Είμαι περήφανος για την προσπάθεια μας. Ήταν μια μακρά και δύσκολη καμπάνια σε μια δύσκολη περίοδο για την χώρα.
Joe Biden: "Once this election is finalized and behind us, it’ll be time for us to do what we’ve always done as Americans: to put the harsh rhetoric of the campaign behind us…to unite, to heal, to come together as a nation." https://t.co/GwwRl4EUb3 #Election2020 pic.twitter.com/txlvkEt8Kr
— ABC News (@ABC) November 4, 2020
Όταν οι εκλογές θα είναι πια πίσω μας θα κάνουμε ότι κάνουμε πάντα οι Αμερικανοί. Θα ενωθούμε, θα θεραπευτούμε ως έθνος. Δεν θα είναι εύκολο, δεν είμαι αφελής. Αλλά δεν είμαστε εχθροί. Αυτό που μας ενώνει είναι ισχυρότερο από εκείνα που μας χωρίζουν. Είμαι υποψήφιος των Δημοκρατικών αλλά θα γίνω πρόεδρος των Αμερικανών. Θα δουλέψω σκληρά για εκείνους που με ψήφισαν και όσους δεν με ψήφισαν.
Είμαι αισιόδοξος ότι η νίκη μου θα είναι νίκη της Αμερικής για τους πολίτες και την δημοκρατία» είπε μεταξύ άλλων ο υποψήφιος πρόεδρος.
Με εξαίρεση την Πενσυλβάνια στην οποία ο Τραμπ προηγείται με 6% διεκδικώντας τους 20 εκλέκτορες, στην Τζιώρτζια και την Βόρεια Καρολίνα ο νυν πρόεδρος έχει ισχνό προβάδισμα 1% ενώ απομένει ακόμα η καταμέτρηση 5-6% των ψήφων με όλα τα ενδεχόμενα να είναι ανοιχτά. Η διαφορά τους είναι περίπου 100.000 ψήφοι σε κάθε μία. Το μόνο σίγουρο για τον υποψήφιο των Δημοκρατικών είναι πως έχει χάσει οριστικά πια την Γερουσία στην οποία πλειοψηφία έχουν οι Ρεπουμπλικανοί.
Γίνεται εύκολα αντιληπτό πως ο νέος πρόεδρος θα εκλεγεί με μια χούφτα ψήφους.
Το στρατόπεδο του Τραμπ επικεντρώνεται σε Πενσυλβάνια και Αριζόνα. Ειδικά η πρώτη είναι κρίσιμης σημασίας για τον Τραμπ καθώς θα του ανοίξει τον δρόμο για τον Λευκό Οίκο με τους 20 εκλέκτορες.
Δείτε live τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ
Στο 85% της καταμέτρησης ο Τραμπ προηγείται με 3,106,794 ψήφους και 52.2% έναντι 2,776,920 και 46.65% του Μπάιντεν.
Η νύχτα θα είναι μακριά για τους δύο υποψηφίους οι οποίοι το πιθανότερο είναι να χρειαστεί να περιμένουν αρκετά 24ωρα μέχρι το τελικό αποτέλεσμα. Ήδη οι Ρεπουμπλικανοί ζητούν επανακαταμέτρηση στο Γουισκόνσιν ενώ το ίδιο αναμένεται να συμβεί και σε άλλες πολιτείες όπου τη διαφορά είναι μικρή.
Ο Τραμπ χρειάζεται την Πενσυλβάνια και τουλάχιστον άλλες τρεις πολιτείες, ένα σενάριο όχι ιδιαιτέρως πιθανό σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές στις ΗΠΑ οι οποίοι εστιάζουν σε πόλεις όπου ο Μπάιντεν συγκεντρώνει σαρωτικά ποσοστά. Ο δρόμος μοιάζει προς ώρας πιο εύκολος για τον υποψήφιο των Δημοκρατικών.
Προβληματίζει ο Τραμπ
Μέσα σε αυτό το κλίμα προβληματισμό προκαλεί όχι μόνο το γεγονός ότι ο Τραμπ από ώρες αυτοανακήρύχθηκε νικητής αλλά πλέον το γεγονός ότι προτού συμπληρωθούν 24 ώρες από τη στιγμή που έκλεισαν οι κάλπες για τις προεδρικές εκλογές και ενώ η καταμέτρηση ακόμη συνεχίζεται σε πολλές Πολιτείες, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος ξεκινά δικαστικό αγώνα για να μην μετρήσουν ψήφοι τις οποίες ο ίδιος θεωρεί άκυρες, την ώρα που το στρατόπεδο των Δημοκρατικών εμφανίζεται ανακουφισμένο από τη διαφαινόμενη νίκη του Τζο Μπάιντεν σε Πολιτείες-κλειδιά.
Το προεκλογικό επιτελείο του Τραμπ ανακοίνωσε αρχικά ότι προσφεύγει στα δικαστήρια στο Γουισκόνσιν, μια Πολιτεία που φαίνεται να την κερδίζει οριακά ο Μπάιντεν. Η διαφορά των δύο υποψηφίων είναι μικρότερη του 1%, σύμφωνα με τα σχεδόν τελικά αποτελέσματα (με ενσωματωμένο το 99% των ψήφων). Οι Ρεπουμπλικάνοι θέλουν να γίνει επανακαταμέτρηση και ζήτησαν από τα τοπικά δικαστήρια να ελεγχθούν ξανά οι ψήφοι που έχουν ήδη καταμετρηθεί.
Το Γουισκόνσιν είναι η δεύτερη Πολιτεία-κλειδί που χάνει ο Τραμπ, μετά την Αριζόνα.
Στο Μίσιγκαν, οι Ρεπουμπλικάνοι ζητούν να σταματήσει η καταμέτρηση των ψήφων και να μπορέσουν να ελέγξουν «εκείνα τα ψηφοδέλτια που ανοίχτηκαν και καταμετρήθηκαν ενώ εμείς δεν είχαμε ουσιαστική πρόσβαση», όπως ανέφεραν.
Παρόμοιο είναι και το αίτημα στην Πενσυλβάνια: προσέφυγαν στη δικαιοσύνη για να σταματήσει «προσωρινά» η καταμέτρηση των ψήφων, μέχρι να υπάρξει «ουσιαστική διαφάνεια», όπως λένε, κατηγορώντας τους Δημοκρατικούς αξιωματούχους ότι «κρύβουν» τη διαδικασία από τους Ρεπουμπλικάνους παρατηρητές.
Σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης και σε διάφορα ενημερωτικά μέσα που τον στηρίζουν κυκλοφορούν φήμες για παρατυπίες και απάτες. Μια στρατιά δικηγόρων είναι επί ποδός πολέμου.
Για πρώτη φορά από το 2000, οι Αμερικανοί δεν γνωρίζουν το όνομα του επόμενου προέδρου τους, μία ημέρα μετά τις εκλογές. Η συμμετοχή, κυρίως η επιστολική ψήφος, έσπασε κάθε ρεκόρ και η καταμέτρηση μπορεί να διαρκέσει αρκετές ημέρες σε ορισμένες Πολιτείες, εκείνες που θα κρίνουν τελικά ποιος θα ορκιστεί στις 20 Ιανουαρίου 2021.
«Η δημοκρατία μας δοκιμάζεται σε αυτές τις εκλογές», είπε ο κυβερνήτης της Πενσυλβάνιας Τομ Γουλφ, καλώντας τους πολίτες να κάνουν υπομονή.
Είναι αρκετά πιθανόν πάντως ο νικητής να αρχίσει να διαφαίνεται μέσα στις επόμενες ώρες. Δύο από τις «αμφίρροπες» Πολιτείες, το Μίσιγκαν και η Τζόρτζια, ανακοίνωσαν ότι τα τελικά αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά μέχρι το τέλος της ημέρας. Σε άλλες ωστόσο, όπως στην Πενσυλβάνια και τη Νεβάδα, η καταμέτρηση θα συνεχιστεί σίγουρα και αύριο, ενδεχομένως και την Παρασκευή.
«Χθες το βράδυ είχα σημαντικό προβάδισμα, σε πολλές Πολιτείες κλειδιά. Μετά, η μία μετά την άλλη, άρχισαν να χάνονται μαγικά, με την αιφνίδια εμφάνιση και την καταμέτρηση ψηφοδελτίων», έγραψε ο Τραμπ στο Twitter.
Στην πραγματικότητα, τα ψηφοδέλτια αυτά δεν εμφανίστηκαν «ως δια μαγείας»: ήταν οι επιστολικές ψήφοι, η καταμέτρηση των οποίων άργησε, όπως στην περίπτωση της Πενσυλβάνιας. Και επειδή προέρχονταν κυρίως από Δημοκρατικούς ψηφοφόρους, «έσκαψαν» το αρχικό προβάδισμα του Ρεπουμπλικάνου προέδρου, οι ψηφοφόροι του οποίου προτίμησαν να πάνε αυτοπροσώπως στα εκλογικά τμήματα την Τρίτη.
Από την πλευρά των Δημοκρατικών, η αισιοδοξία έχει επανέλθει. «Ο Τζο Μπάιντεν είναι σε καλή θέση για να κερδίσει αυτές τις εκλογές και θα είναι ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ», είπε η διευθύντρια του επιτελείου του, Τζένιφερ Ο’Μάλεϊ Ντίλον.
Ακόμη και μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων πάντως, η απειλή του προέδρου να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο για να σταματήσει η καταμέτρηση, σόκαρε πολλούς. «Σταματήστε. Τα ψηφοδέλτια θα καταμετρηθούν και, είτε θα χάσετε, είτε θα κερδίσετε. Και η Αμερική θα το δεχτεί. Η υπομονή είναι αρετή», έγραψε στο Twitter ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Άνταμ Κίνζιγκερ.
«Δεν γνωρίζουμε ακόμη ποιος κέρδισε τις προεδρικές εκλογές», είπε από την πλευρά του ο επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία, ο Ρεπουμπλικάνος Μιτς Μακόνελ.
Ό,τι και να συμβεί, ο επόμενος πρόεδρος θα πρέπει να καταφέρει να συνεννοηθεί με το Κογκρέσο, που παραμένει διχασμένο: όπως ήταν αναμενόμενο, οι Δημοκρατικοί διατήρησαν τον έλεγχο στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όμως στη Γερουσία η πλειοψηφία φαίνεται ότι θα παραμείνει στα χέρια των Ρεπουμπλικάνων.