Στον δρόμο προς τις εθνικές εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται σε πολιτικό αδιέξοδο, καθώς, μολονότι αναζητεί συνεργασίες με το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25, βρίσκεται απέναντι σε έναν τοίχο άρνησης.

Γράφει ο Αλέξανδρος Διαμάντης

Εμφανώς απομονωμένος εμφανίζεται πλέον ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ουσιαστικά αναζητεί σωσίβιο τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στο ΚΚΕ. Ακόμα, όμως, και οι απέλπιδες προσπάθειες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ πέφτουν στο... κενό, εισπράττοντας το ένα «όχι» πίσω από το άλλο.

«Θέλω να απευθυνθώ στα ιστορικά κόμματα της Σοσιαλδημοκρατίας, το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ. Δεν μπορεί, ακόμα και αν έχεις σημαντικές διαφορές και θεωρείς ότι αυτό το ευρωπαϊκό πλαίσιο, εν πάση περιπτώσει, είναι ένα πλαίσιο –και αναφέρομαι στον κ. Κουτσούμπα–, δεν μπορείς να είσαι στη λογική “τι Πλαστήρας, τι Παπάγος”. Και μάλιστα να το πας ένα βήμα πιο κει, να λες “χειρότερος ο ΣΥΡΙΖΑ”, όταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που έβγαλε 2,3 εκατομμύρια ανασφάλιστους και τους έβαλε ξανά στο δημόσιο σύστημα υγείας», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επιχειρεί να «εκβιάσει» τα δύο κόμματα. Μάλιστα, αναφορικά με το ΠΑΣΟΚ σημείωσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τη δυνατότητα να συγκυβερνήσει με το τρίτο κόμμα, το ΠΑΣΟΚ, διότι, απ’ ό,τι είδα τις προγραμματικές τους θέσεις, δεν υπάρχουν διαφορές ουσιαστικές».

Ωστόσο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι λογαριάζει χωρίς τους... ξενοδόχους. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας και ο Νίκος Ανδρουλάκης έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στον Αλέξη Τσίπρα. «Στήριξη ή ανοχή σε μια αντιλαϊκή κυβέρνηση μόνο για ένα ή για τέσσερα-πέντε θέματα δεν πρόκειται να δώσουμε. Μια κυβέρνηση συγκροτείται για να αντιμετωπίσει όλα τα ζητήματα που αφορούν την πορεία της χώρας και τη ζωή του λαού», υπογράμμισε με νόημα ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, ενώ τη σκυτάλη πήρε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. «Ο κ. Τσίπρας είναι ικανός για όλα, αρκεί να πάρει ένα μεγαλύτερο ποσοστό. Δυστυχώς, αυτό δεν είναι Αριστερά. Αυτό είναι ένα κόμμα μόνο για την εξουσία. Γι' αυτό και στα ψηφοδέλτιά του ενέταξε το δεξί χέρι του κ. Καραμανλή, τον κ. Αντώναρο, και τα “ορφανά” των Ανεξαρτήτων Ελλήνων», είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Και βέβαια στην ίδια γραμμή, ο Γιάννης Βαρουφάκης επιτέθηκε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζοντας: «Με οποιονδήποτε έχω συμπορευτεί, έστω και για μία μέρα σε έναν ωραίο αγώνα, με θλίβει να βλέπω μια ηθική τσουλήθρα, μια ηθική κατηφόρα».

Με άλλα λόγια, o επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται σε ένα πολιτικό αδιέξοδο, καθώς, μολονότι αναζητά συνεργασίες, βρίσκεται απέναντι σε έναν τοίχο. Ούτε, μάλιστα, η τακτική του εκβιασμού φαίνεται να λειτουργεί, με τις «πόρτες» να κλείνουν η μία μετά την άλλη...

(Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας «Μανιφέστο».)