Μεταξύ άλλων, ο πρώτος γύρος των εκλογών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στις 8 Οκτωβρίου έδωσε ηχηρή απάντηση και στο δίλημμα σχετικά με το ποιος είναι ο σωστός τρόπος για να αντιμετωπιστεί η Ακροδεξιά των Σπαρτιατών, της Χρυσής Αυγής και του Κασιδιάρη.

Ο πρώην υπαρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης όχι μόνο δεν επιβεβαίωσε όσους «αισιόδοξους» τον ήθελαν να βγαίνει πανηγυρικά δεύτερος στη διεκδίκηση του Δήμου Αθηναίων, αλλά έχασε και 10.000 ψήφους σε σχέση με το 2019, λαμβάνοντας 11.643 έναντι 21.693 του 2019. Δηλαδή 8,33% έναντι 10,54% το 2019. Η πτώση βέβαια οφείλεται και στα όσα κωμικοτραγικά συνέβησαν (και συνεχίζουν να συμβαίνουν) στους Σπαρτιάτες προσφάτως, τα οποία ανέδειξαν εμφατικά ότι το «να ξεβρομίσει ο τόπος», που διατυμπανίζει η Ακροδεξιά, περιορίζεται συνήθως στη μοιρασιά χρημάτων, καρεκλών και εξουσίας.

Πάντως, το εκλογικό αποτέλεσμα της συντριβής του έγκλειστου Ηλία Κασιδιάρη δικαιώνει στο ακέραιο όσους υποστήριζαν ότι η Ακροδεξιά (και η όποια άνοδός της) αντιμετωπίζεται αμιγώς πολιτικά και όχι νομοθετικά.