Τις προτάσεις των βουλευτών προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση στην αγορά και να ανασχεθεί το πρόβλημα με την ακρίβεια άκουσε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος. Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες, πολλές προτάσεις έγιναν δεκτές και αναμένεται να συμπεριληφθούν σε νομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή το επόμενο διάστημα, όπως, για παράδειγμα, να μην απαιτείται φορολογική ενημερότητα σε όσους πωλούν τα προϊόντα τους στις λαϊκές αγορές.
Την ίδια ώρα, ο Γιώργος Βλάχος συνέχισε την «επαναστατική γυμναστική», με τον Τάκη Θεοδωρικάκο να απαντά σε ήρεμους τόνους. Ο «γαλάζιος» βουλευτής Α΄ Ανατολικής Αττικής αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει πλαφόν κέρδους σε συγκεκριμένα προϊόντα στα σουπερμάρκετ κι αυτό να συνοδεύεται με σαρωτικούς ελέγχους σε όλα τα στάδια της αγοράς. Οταν, δε, ο υπουργός Ανάπτυξης του πρότεινε να πάει στο γραφείο του και να καταθέσει τις σχετικές προτάσεις, ο Γιώργος Βλάχος απάντησε ότι τα έχει αναφέρει στον πρωθυπουργό και πως θα τα πουν στον κοινοβουλευτικό έλεγχο.
Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό το γεγονός ότι, μετά το τέλος της συνεδρίασης, αρκετοί βουλευτές μπορεί μεν να συμφωνούσαν με την ανάγκη παρεμβάσεων τις οποίες προτείνει ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, αλλά διαφωνούσαν με το ύφος του και τις απαντήσεις που έδωσε στον υπουργό, ο οποίος, όπως όλοι σχολίαζαν, ήταν συγκαταβατικός και δεκτικός στις προτάσεις που κατατέθηκαν στη συνεδρίαση.
Από την πλευρά τους, ο Δημήτρης Μαρκόπουλος και ο Φάνης Παππάς έθεσαν το ζήτημα των πωλητών στις λαϊκές αγορές (το οποίο έγινε δεκτό από τον υπουργό Ανάπτυξης), με τον βουλευτή της Β΄ Πειραιά να προσθέτει πως δεν είναι σωστό σε καιρούς τόσο μεγάλης πίεσης το θέμα των τιμών να βρίσκεται σε υπουργική υπερδομή με παράλληλα καθήκοντα. Μάλιστα, ο Δημήτρης Μαρκόπουλος πρότεινε τη δημιουργία ενός μεγάλου καλαθιού 100 βασικών ειδών για τους πολίτες και κάθε μήνα να δημοσιοποιείται κατάταξη των φθηνότερων σουπερμάρκετ, ενώ έθεσε και το ζήτημα των Airbnb τονίζοντας ότι τα έσοδα έχουν πέσει, διότι οι τουρίστες πλέον δεν τρώνε στα εστιατόρια αλλά προτιμούν να αγοράζουν τα τρόφιμά τους από τα σουπερμάρκετ.
Από την πλευρά του, ο Βασίλης Υψηλάντης υπογράμμισε ότι τα αεροπορικά εισιτήρια είναι πλέον ιδιαίτερα ακριβά και ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ ο Γιάννης Οικονόμου επέστησε την προσοχή στις ρυθμίσεις για one stop shop, οι οποίες δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα.
Σκληρά μέτρα, σαρωτικοί έλεγχοι
Για περισσότερες από τρεις ώρες, ο Τάκης Θεοδωρικάκος άκουγε προσεκτικά τις ενστάσεις των βουλευτών και δεσμεύτηκε ότι θα αναζητήσει τις καλύτερες λύσεις, τονίζοντας ότι η διαδικασία ήταν κάτι παραπάνω από εποικοδομητική. Σε κάθε περίπτωση, από το υπουργείο Ανάπτυξης ξεκαθαρίζουν ότι προχωρούν με όλες τις δυνάμεις τους στην ανάσχεση της ακρίβειας και ήδη η ανεξάρτητη αρχή της Επιτροπής Ανταγωνισμού προχωρά στην πρόσληψη ογδόντα επιστημονικών στελεχών, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί πολύ καλύτερα στον ρόλο της.
Παράλληλα, ενισχύονται οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους, ενώ ήδη έχουν νομοθετηθεί, μεταξύ άλλων, δύο πολύ σκληρά μέτρα: Το πρώτο αφορά το πλαφόν για το ποσοστό κέρδους, που δεν μπορεί σήμερα σε αυτά τα συγκεκριμένα είδη να είναι υψηλότερο από εκείνο του 2021 -δηλαδή, πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τη μεγάλη πληθωριστική έκρηξη σε όλον τον κόσμο και στην Ευρωπαϊκή Ενωση- και το δεύτερο αφορά στο γεγονός ότι ουδείς μπορεί να προχωρά σε εκπτώσεις και σε προωθητικές ενέργειες για κάποιο προϊόν το οποίο έχει υποστεί έστω και μία ανατίμηση μέσα στο τελευταίο τρίμηνο. Επίσης, πολλαπλασιάστηκε το ανώτερο ύψος των προστίμων, ενώ ένα εξ αυτών πενταπλασιάστηκε.
Επιπλέον, αναμένεται να αναβαθμιστεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα e-katanalotis, επειδή είναι απαραίτητο οι πολίτες να είναι ενημερωμένοι και να μπορούν να επιλέγουν τα προϊόντα που τους ενδιαφέρουν και τους συμφέρουν, ενώ διεξάγονται σαρωτικοί έλεγχοι στις 26 μεγαλύτερες επιχειρήσεις και σε πάνω από 2.500 κωδικούς. Προφανώς, όταν οι έλεγχοι ολοκληρωθούν, θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα, όπως και τα πρόστιμα που πιθανόν θα προκύψουν.