Οι φωτιές, όπως αυτή που ξέσπασε χθες στην Πεντέλη, θα αποτελούν πλέον όλο και πιο συχνό φαινόμενο. Από την πρώτη στιγμή κινητοποιήθηκαν όλες οι δυνάμεις σε πολύ δύσκολες συνθήκες λόγω ισχυρών ανέμων. Οι προσπάθειες συνεχίζονταν όλη τη νύχτα.

Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα έσπευσαν 350 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων συμπεριλαμβανομένων και 28 Ρουμάνων πυροσβεστών 60 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούσαν 15 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για εναέριο συντονισμό, που παρά τις δυσμενείς συνθήκες επιχειρούσαν μέχρι να πέσει το σκοτάδι. Στην προσπάθεια συνέδραμαν εθελοντές του Πυροσβεστικού Σώματος, εθελοντικές ομάδες της Πολιτικής Προστασίας, καθώς και η Περιφέρεια Αττικής.

Κινητοποιήθηκε μεγάλη δύναμη πυροσβεστικών δυνάμεων από τις Περιφέρειες Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Ηπείρου και Στερεάς Ελλάδας. Κινητοποιήθηκε επίσης μεγάλη δύναμη της Ελληνικής Αστυνομίας με 58 οχήματα και 150 αστυνομικούς για την οργανωμένη προληπτική απομάκρυνσης πολιτών από οικισμούς, ενώ εστάλησαν μηνύματα από το 112.

Τις τελευταίες ημέρες πρωτοφανή κύματα καύσωνα και ανεξέλεγκτες πυρκαγιές πλήττουν τη Δυτική Ευρώπη και ιδίως τη Γαλλία, την Πορτογαλία την Ισπανία και τη Μ. Βρετανία, με αποτέλεσμα εκατοντάδες νεκρούς, δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένους και εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα γης να έχουν γίνει στάχτη.
Στη Γαλλία από την περασμένη Τρίτη έχουν καεί πάνω από 110 χιλιάδες στρέμματα, ενώ από την αρχή της χρονιάς, εκτιμάται πως έχουν καεί πάνω από 320.000 στρέμματα γης. Στην Ισπανία, από τα τελευταία μέτωπα έχουν καταστραφεί πάνω από 140 χιλ.στρέμματα, ενώ από την αρχή της φετινής χρονιάς, έχουν γίνει στάχτη περίπου 1,2 εκατομμύρια στρέμματα. Στην Πορτογαλία οι φωτιές κατέκαψαν τις τελευταίες ημέρες σχεδόν 150.000 στρέμματα, ενώ από τις αρχές του χρόνου πάνω από 550.000 στρέμματα.
Τη ίδια στιγμή στην Ισπανία και την Πορτογαλία, περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας του καύσωνα τις τελευταίες ημέρες, ενώ στη Μ. Βρετανία δημιουργήθηκαν αφόρητες καταστάσεις καθώς οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο ρεκόρ. Στην Πορτογαλία έφτασαν τους 47 βαθμούς Κελσίου, ενώ στην Ολλανδία, το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας και Περιβάλλοντος κήρυξε συναγερμό. Στη Γαλλία οι μετεωρολόγοι μιλούν για «σκηνές αποκάλυψης λόγω του καύσωνα» («heat apocalypse»), ενώ στην Ισπανία, ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσες, δήλωσε ότι «η κλιματική αλλαγή σκοτώνει ανθρώπους, σκοτώνει το οικοσύστημά μας, τη βιοποικιλότητα».
Είναι γεγονός ότι μεγάλο αριθμό πυρκαγιών είχαμε από το ξεκίνημα της αντιπυρικής περιόδου και στη χώρα μας. Μόνο το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα είχαμε 39 δασικές πυρκαγιές με τις περισσότερες να αντιμετωπίζονται άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.

Σε κάθε περίπτωση, έχουμε ακόμη μπροστά μας δύσκολο Καλοκαίρι, γεγονός που επιβάλλει διαρκή επαγρύπνηση για να πετύχουμε τη μέγιστη δυνατή πρόληψη, να αποτρέψουμε τα χειρότερα και να περιορίσουμε τις ζημιές από όσες φωτιές ξεσπάσουν, προτάσσοντας πάντα την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Και αυτό ακριβώς γίνεται.
Ενώ ωστόσο καύσωνας και φωτιές προκαλούν θανάτους, καταστροφές και παραλυτικές καταστάσεις σε πολλές και μεγάλες χώρες της Ευρώπης, από πουθενά δεν παρατηρείται απόπειρα κομματικής εκμετάλλευσης από κόμματα της Αντιπολίτευσης. Ούτε ορθώνονται εμπόδια στις προσπάθειες των κυβερνήσεων από αντιπολιτευόμενα κόμματα, με στόχο τη μεγιστοποίηση των προβλημάτων και την εκμετάλλευσή τους όπως έγινε από το ΣΥΡΙΖΑ στην περίπτωση της πανδημίας και γίνεται με την ενεργειακή κρίση. Μπορεί τώρα να αντιληφθεί ο καθένας ποιο πολιτικό κλίμα θα δημιουργείτο στην χώρα μας από τον ΣΥΡΙΖΑ και σε ποιο βαθμό θα έφτανε την τοξικότητα αν επικρατούσαν καταστάσεις όμοιες με αυτές που αντιμετωπίζουν η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Γαλλία, η Μ. Βρετανία. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι απολύτως βέβαιο ότι θα μιλούσε για «καύσωνα Μητσοτάκη», θα ζητούσε παραιτήσεις, θα προσπαθούσε να χρεώσει όλες τις συνέπειες στην κυβέρνηση. Για τον ΣΥΡΙΖΑ, οποιοδήποτε φυσικό φαινόμενο αντιμετωπίζεται ως αντιπολιτευτική ευκαιρία.