Κατηγορηματική αποστασιοποίηση του Άκη Σκέρτσου από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, με αναφορά σε διαχρονικές παθογένειες.
Την πλήρη απουσία αρμοδιότητας και εμπλοκής του σε ζητήματα αγροτικής ανάπτυξης και στον ΟΠΕΚΕΠΕ υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, καταθέτοντας στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση. Όπως δήλωσε, «Δεν έχω καμία τυπική ή ουσιαστική αρμοδιότητα επί των θεμάτων αγροτικής ανάπτυξης».
Ο κ. Σκέρτσος τόνισε ότι ουδέποτε συμμετείχε σε συσκέψεις για την οργάνωση ή δυσλειτουργίες του ΟΠΕΚΕΠΕ, ούτε είχε επικοινωνία ή αλληλογραφία με τις διοικήσεις του οργανισμού. «Δεν έχω ανταλλάξει μηνύματα, δεν έχω λάβει αλληλογραφία, δεν έχω έρθει ποτέ σε επαφή με τις διοικήσεις του οργανισμού… Δεν γνωρίζω τους ανθρώπους ούτε κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, ούτε και μετά», ανέφερε, προσθέτοντας ότι δεν αναφέρεται το όνομά του σε καταθέσεις ή στη δικογραφία που έχει διαβιβαστεί στη Βουλή.
Εξήγησε ότι η μοναδική δημόσια αναφορά για την οποία κλήθηκε στην Επιτροπή αφορά ομιλία του σε συνέδριο για τον πρωτογενή τομέα, όπου εκπροσώπησε την κυβέρνηση και επισήμανε πως τα προβλήματα του ΟΠΕΚΕΠΕ συνιστούν διαχρονικό και διαρθρωτικό ζήτημα για τον πρωτογενή τομέα και τη Δημόσια Διοίκηση, με αναφορές σε δεδομένα της δημόσιας συζήτησης. Όπως είπε, «από τη δεκαετία του 1990… έως και σήμερα, έχουν καταλογιστεί… δημοσιονομικές διορθώσεις ύψους 2,7 δισ. ευρώ για λανθασμένες αγροτικές ενισχύσεις», διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για διοικητικές ενέργειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που αφορούν όλα τα κράτη-μέλη.
Ο υπουργός Επικρατείας ξεκαθάρισε ότι δεν αναφέρθηκε σε ποινικές διαδικασίες ούτε είχε γνώση για έρευνες της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας: «Δεν έγινε καμία αναφορά μου σε ποινικές διαδικασίες, σε ποινικούς ελέγχους… επουδενί δεν αναφερόμουν σε τέτοιες διαδικασίες».
Στο πλαίσιο αυτό, υποστήριξε ότι πρόκειται για διακομματικό πρόβλημα που καμία κυβέρνηση δεν έλυσε πλήρως, παραδεχόμενος ότι και η σημερινή κυβέρνηση καθυστέρησε να δώσει λύσεις. Τόνισε όμως ότι από το 2024 εφαρμόζεται σχέδιο δράσης, συμφωνημένο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το οποίο θέτει σε τροχιά αναδιοργάνωσης και αναδιάρθρωσης τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Ο κ. Σκέρτσος ανέδειξε συστημικά ελλείμματα που δυσχέραναν τους διασταυρωτικούς ελέγχους: απουσία κτηματολογίου, δασικών χαρτών, διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης και ψηφιακών μητρώων για κτηνοτρόφους και κοπάδια, υπογραμμίζοντας ότι χωρίς αυτά είναι αδύνατη η δίκαιη και διαφανής κατανομή ενισχύσεων.
Κλείνοντας, αναφέρθηκε στη στρατηγική σύγκλισης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο από το 2019 έως σήμερα, σημειώνοντας ότι έχουν γίνει βήματα προόδου, αλλά και ότι στον συγκεκριμένο τομέα «η κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε πάει καλύτερα». Υπογράμμισε ότι η ανάληψη πολιτικής ευθύνης δεν ισοδυναμεί με ποινική ευθύνη, αφήνοντας την τελική κρίση στην αρμοδιότητα της Επιτροπής.

